Ahli-ahli Parlimen Republikan Tunjukkan Di Mana Israel Berada (Tepat Di Belakang Perbalahan Dalaman Mereka)

Ahli Dewan Bekerja Menuju Pemilihan Speaker Baru di Capitol Hill

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, buletin politik TIME. Daftar di sini untuk mendapatkan cerita seperti ini dihantar ke peti masuk anda.

Selama bergenerasi, ia telah menjadi artikel kepercayaan bahawa Republikan adalah parti yang lebih tegas menyokong Israel. Dalam lingkaran dasar luar, bahagian identiti GOP itu telah dipasang sekeras slogan “damai melalui kekuatan.” Untuk mempersoalkan Israel sama dengan meludah di atas kubur Ronald Reagan dan Margaret Thatcher, atau dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mempersoalkan kesetiaan asas GOP kepada Donald Trump.

Tetapi ketika konflik antara Israel dan Hamas memasuki hari kelima bermandikan darah, Ahli Dewan Republikan tenggelam dalam keadaan stasis yang serius sehinggakan dewan tidak dapat meluluskan walaupun undang-undang paling asas, apatah lagi sebarang pakej bantuan untuk Israel.

Dewan Perwakilan telah tanpa speaker selama hampir seminggu, sejak semua Demokrat dan segelintir Republikan mengundi untuk membuang Kevin McCarthy. Dewan masih terhenti sehingga Republikan memilih Speaker baru; tiada yang muncul dengan undi yang diperlukan, melemparkan seluruh badan ke dalam simpulan begitu ketat sehinggakan McCarthy menawarkan dirinya sebagai Speaker berulang, hari selepas dia mengumumkan dia tidak akan bersaing untuk jawatan itu sekali lagi.

Kelumpuhan Dewan telah memalukan parti dan negara. Tetapi sekarang ia hampir menjadi sesuatu yang sama sekali berbeza. Parti Republikan menghadapi ujian jiwa setanding dengan yang dikemukakan di Capitol AS pada 6 Januari 2021, ketika penyokong Trump menyerbu Kongres dengan harapan nyata untuk memaksa ahli undangan mengenepikan kemenangan Joe Biden dalam pilihan raya 2020. Dalam saat berapi itu, walaupun 147 Republikan secara efektifnya berpihak dengan perusuh, cukup banyak ahli undangan menyedari ancaman terhadap diri mereka sendiri, reputasi Amerika, dan tatanan dunia itu sendiri.

Republikan kini menghadapi ujian serupa, di mana reputasi Amerika sebagai sekutu yang boleh dipercayai untuk menyampaikan ketika diperlukan tergantung seimbang. Semua orang yang mengikuti Kongres dengan teliti sepanjang tahun menjangkakan kedua-dua dewan akan bersetuju dengan tambahan wang tunai untuk Israel tanpa banyak perdebatan. Namun, tanpa Speaker Dewan yang ada, rancangan perbelanjaan sedemikian tidak dapat dibawa ke lantai untuk undian. Pasukan Biden boleh memprogram semula beberapa dolar dan mencari rizab yang belum dibelanjakan di tempat lain. Mereka boleh membujuk sekutu untuk masuk dengan wang mereka sendiri. Biden, seperti yang dilakukannya sekali lagi pada hari Selasa dari Rumah Putih, boleh dengan tegas menyatakan sokongan Amerika kepada Israel. Wang? Itu sedikit lebih sukar untuk dikirim tanpa kebenaran daripada Kongres, dan pemimpin kedua-dua parti tahu.

“Apabila Kongres kembali, saya akan meminta mereka mengambil tindakan segera untuk membiayai keperluan keselamatan negara rakan kongsi penting kita,” kata Biden tidak lama selepas bercakap dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu. “Ini bukan soal parti atau politik. Ia adalah soal keselamatan dunia kita, keselamatan Amerika Syarikat.”

(Tidak mahu membiarkan krisis terbuang begitu sahaja, kempen Gabenor Ron DeSantis dari Florida yang ketinggalan pada hari Selasa menghantar jemputan untuk mendengar pemikiran calon presiden 2024 tentang krisis itu. Mereka yang mahu RSVP untuk sesi dalam talian pada hari Rabu diarahkan kepada perunding kempen DeSantis yang mengkhusus dalam pengumpulan dana politik, menurut salinan jemputan yang diperoleh TIME. Sebaliknya, Sen. Tim Scott merancang ucapan dasar luar di think tank D.C. pada hari Selasa.)

Terdapat keperluan praktikal yang jelas bagi Republikan untuk menyelesaikan pertelingkahan mereka. Majoriti rakyat Amerika (55%) mempunyai pendapat yang baik tentang Israel, menurut kaji selidik Pew Research Center tahun lalu. Tetapi terdapat perbezaan partisan yang jelas yang semakin melebar dalam beberapa tahun kebelakangan ini; Pew mendapati jurang 27 mata antara Republikan (71%) dan Demokrat (44%) apabila datang kepada Israel. Secara ringkas: Meninggalkan orang Israel dalam keadaan terkandas pada masa serangan mengejut, tebusan, dan kemungkinan jenayah perang adalah imej yang buruk untuk GOP yang, tidak lama dahulu, menjemput Netanyahu untuk berucap kepada Kongres sebagai jari hantu ke mata Presiden Barack Obama.

(Sementara itu, Demokrat lebih berpecah tentang perasaan mereka; Gallup mendapati pada Februari 2021 bahawa 42% Demokrat bersimpati lebih kepada orang Israel manakala 39% menunjuk kepada Palestin. Ini pergeseran yang mencolok daripada satu dekad yang lalu, apabila tinjauan Gallup mendapati margin simpati Demokrat terletak pada orang Israel berbanding Palestin dengan nisbah 2 berbanding 1.)

Tidak lama dahulu (minggu lepas, sebenarnya) sebahagian besar GOP tidak kelihatan terlalu risau tentang mendorong seluruh kerajaan AS ke arah penutupan besar-besaran kerajaan, sebahagiannya disebabkan keinginan dalam kalangan gabungan besar Republikan dan Demokrat untuk menghantar lebih banyak bantuan kepada Ukraine dalam perjuangannya menentang serangan Rusia. Trumpis dalam GOP menentang ini dengan hebat, menyusul tahun cakap berbelit-belit yang sengaja melepas ketidakselarasan intelektual dalam cara mereka memandang kuasa Amerika. McCarthy membuat permainan saat akhir untuk mengekalkan pintu kerajaan persekutuan terbuka selama enam minggu lagi dengan bantuan Demokrat, tetapi menggugurkan permintaan Pentagon sebanyak $24 bilion untuk terus memerangi Ukraine hingga akhir tahun. Dari Rumah Putih, Biden berjanji kepada sekutu bahawa wang untuk Kyiv akan segera diperolehi, tetapi hanya dalam pakej berasingan.