Agensi PBB meminta peningkatan dana untuk menyokong pelarian Palestin

(SeaPRwire) –   Sebilangan agensi PBB telah bersatu untuk memberi amaran tentang “akibat yang membawa maut bagi rakyat Gaza” jika negara-negara penderma utama tidak menyambung semula pembiayaan untuk agensi PBB bagi pelarian Palestin, sumber utama kehidupan bagi orang di wilayah yang dikepung itu.

Amerika Syarikat dan lebih daripada sedozen negara lain telah mengumumkan rancangan untuk menangguhkan sumbangan kepada agensi yang dikenali sebagai UNRWA kerana didakwa 12 daripada beribu-ribu pekerjanya terlibat dalam serangan pada 7 Oktober di Israel yang memulakan perang di Gaza.

Pegawai PBB telah memecat kebanyakan pekerja itu dan berjanji siasatan.

“Bagaimanapun, kami tidak boleh menghalang sebuah organisasi daripada melaksanakan mandatnya untuk memberi perkhidmatan kepada orang yang sangat memerlukan.” kata kenyataan bersama itu. “Tiada entiti lain mempunyai kapasiti untuk memberikan skala dan keluasan bantuan yang 2.2 juta orang di Gaza memerlukan secara mendesak.”

Pegawai PBB telah memberi amaran bahawa UNRWA akan terpaksa menghentikan operasinya menjelang akhir Februari jika pembiayaan tidak dipulihkan.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres telah menyeru kepada 35 negara penderma dalam mesyuarat tertutup pada Selasa dan mencari sokongan baru juga.

Dakwaan terhadap kakitangan UNRWA adalah antara yang paling menghakis lagi imej badan dunia yang luas itu dan agensi-agensinya selepas skandal yang merangkumi kegagalan dalam pengamanan dan penyalahgunaan ditempat seperti Congo.

Linda Thomas-Greenfield, duta Amerika Syarikat ke PBB di New York, mengakui pada Selasa bahawa UNRWA memainkan “peranan penting dalam memberikan bantuan hayat kepada orang Palestin,” tetapi berkata “kami perlu melihat perubahan asas sebelum kami boleh menyambung semula pembiayaan secara langsung” kepada organisasi itu.

Lebih awal pada Selasa, jurucakap Jens Laerke dengan agensi kemanusiaan PBB menekankan dalam brifing PBB di Geneva bahawa UNRWA adalah “tidak boleh digantikan” dalam operasi kemanusiaan.

Jan Egeland, bekas ketua agensi kemanusiaan PBB dan setiausaha agung Majlis Pelarian Norway, berkata ia adalah “menunjukkan” bahawa badan PBB dan pertubuhan bukan kerajaan bersetuju bahawa defunding UNRWA “bermakna runtuhnya kerja kemanusiaan di kalangan wanita dan kanak-kanak Palestin dalam masa mereka memerlukan bantuan yang paling besar – apabila mereka di bawah serangan tanpa belas kasihan dan tidak berbeza ini dan apabila terdapat begitu sedikit kapasiti untuk bantuan kemanusiaan.”

Dalam temubual, Egeland berkata “UNRWA telah melakukan segala-galanya dengan betul” berikutan dakwaan Israel terhadap kakitangan UNRWA terlibat dalam “serangan mengerikan itu.”

“Mereka telah memecat orang-orang ini. Atas dakwaan semata-mata ini, mereka telah memulakan siasatan bebas terhadap segala-galanya berkaitan pengkhianatan itu oleh kumpulan pekerja kecil dalam organisasi itu,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.