Agensi Angkasa Eropah menyambut 5 orang astronot baharu ke kelas keempat selepas menerima lebih 20,000 permohonan

(SeaPRwire) –   Selama setahun yang lalu, lima orang lelaki dan wanita yang sihat dan berkelayakan akademik telah diputar di dalam sentrifuga, terendam selama berjam-jam, sementara ditangguhkan oksigen sementara, diajar untuk berkhemah di salji, dan diajar dalam fisiologi, anatomi, astronomi, meteorologi, robotik, dan bahasa Rusia.

Pada Isnin, kelima-lima orang Eropah dan seorang Australia telah tamat latihan asas dengan gelaran baru: angkasawan.

Dalam satu upacara di Cologne, Jerman, ESA telah menambah lima orang baru kepada kor angkasawannya yang layak untuk misi ke bulan, membawa jumlah kepada 11 orang.

ESA telah merundingkan dengan NASA untuk tiga tempat dalam misi bulan masa depan Artemis, walaupun tempat-tempat itu kemungkinannya akan pergi kepada angkasawan yang lebih senior, mengikut Pengarah Umum ESA Josef Aschbacher. Agensi itu juga menyediakan modul perkhidmatan untuk kapsul krew Orion. ESA bergantung kepada NASA dan yang lain untuk mendapatkan angkasawannya ke angkasa.

Ia hanyalah kelas angkasawan keempat sejak 1978 untuk agensi 22 negara itu, dipilih daripada kalangan 22,500 pemohon. Dua belas lagi dipilih sebagai simpanan, tetapi tidak dihantar untuk latihan asas. Tidak hairanlah, kelima-lima mempunyai rekod yang dipenuhi dengan ijazah sains dan perubatan lanjutan, latihan tentera, pengalaman terbang kapal terbang, helikopter, glider dan belon, dan aktiviti “riang” seperti berkayak, menyelam skuba, berjalan kaki, lompat tiang, berbasikal, berlayar, dan berkayak,

Kumpulan itu membentuk “pasukan yang sangat baik” bebas daripada persaingan peribadi, kata Aschbacher. “Saya memberitahu mereka, salah seorang daripada anda akan terbang dahulu dan salah seorang akan terbang terakhir, dan mereka menerima itu tentu sahaja, tetapi dari hati, bukan hanya ucapan kosong … semangat pasukan sangat jelas.”

Sophie Adenot, juruterbang ujian helikopter, berkata kumpulan itu adalah “krew yang hebat dan pasukan yang hebat.” Momen yang menyentuhnya paling adalah meninggalkan udara untuk simulasi berjalan di bawah air apabila pengajar berkata, “Selamat datang ke angkasa.”

“Dan bagi saya ia adalah menakjubkan, saya berbulu kuat. … Dalam beberapa tahun akan datang ia akan menjadi saya di angkasa, bukan di dalam air dengan penyelam keselamatan.”

Apabila dia adalah seorang gadis bermimpi tentang perjalanan angkasa, “Saya tidak dapat mengira bilangan orang yang memberitahu saya, impian ini tidak akan pernah menjadi kenyataan. Anda mempunyai impian yang tidak realistik, dan ia tidak akan berlaku. … Dengarkan diri anda dan jangan dengarkan orang yang tidak percaya kepada anda.”

Selain Adenot, kelas ESA terdiri daripada:

— Pablo Alvarez Fernandez, jurutera aeronautik Sepanyol yang telah bekerja pada roket Mars Rosalind Franklin yang dimaksudkan untuk misi bersama dengan Rusia yang ditangguhkan selepas pencerobohan Ukraine;

— Rosemary Coogan, ahli astronomi British yang telah menyelidik emisi radiasi dari lubang hitam;

— Raphael Liegeois, jurutera bioperubatan dan ahli neurosains Belgium yang telah menyelidik penyakit degeneratif sistem saraf, dan juga terbang belon dan glider;

— Marco Alain Sieber, doktor kecemasan Switzerland yang mencapai pangkat sarjan semasa perkhidmatannya dengan tentera Switzerland.

Kumpulan itu disertai oleh Katherine Bennell-Pegg dari Australia, yang menjalani latihan di bawah persetujuan kerjasama antara Australia dan ESA. Dia kekal sebagai pekerja . Ia terletak kepada agensi Australia untuk mencari cara baginya untuk bepergian ke angkasa.

Latihan asas setahun mereka termasuk persediaan untuk persekitaran permusuhan yang dihadapi di angkasa. Mereka terdedah kepada berbilang kali daya berat dalam sentrifuga, dan menghabiskan jam berendam menggunakan peralatan skuba untuk berenang di sekitar model modul stesen angkasa untuk mensimulasikan bekerja dalam keadaan tiada berat.

Mereka belajar bagaimana untuk mengenal pasti gejala hipoksia, atau kekurangan oksigen, dengan mengalaminya sendiri dalam keadaan tekanan rendah. Latihan kelangsungan hidup termasuk menangani potensi pendaratan di laut dan kekal hangat pada musim sejuk sementara menunggu diselamatkan jika pendaratan berlaku di luar jangkaan. Selain itu datang kerja akademik topik saintifik dan mempelajari tentang modul dan peralatan stesen angkasa.

Bahasa Rusia intensif masih merupakan sebahagian daripada program, walaupun ESA telah menangguhkan kerja dengan Rusia kecuali stesen angkasa, di mana salah satu bahasa kerja adalah bahasa Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.