Agama Yahudi Ethiopia Sangat Membutuhkan Sementara Konflik Israel-Hamas Mengganggu Bantuan yang sudah Ada, Kata badan amal Yahudi

(SeaPRwire) –   Sebuah organisasi sukarela yang ditubuhkan di Amerika Syarikat yang didedikasikan untuk membantu masyarakat Yahudi Ethiopia, Struggle to Save Ethiopian Jewry (SSEJ), telah mengudarakan bekalan perubatan ke enklaf masyarakat Yahudi Ethiopia ketika konflik berterusan Israel dengan Hamas telah menyulitkan bantuan yang telah ditubuhkan di rantau ini.

Penerbangan udara SSEJ ke bandar Gondar bermula pada 9 Mac dan selesai pada 5 April, menghantar 10 palet bekalan kepada masyarakat untuk digunakan di klinik perubatan SSEJ.

Presiden SSEJ Jeremy Feit bercakap kepada Digital tentang cabaran unik yang dihadapi oleh Yahudi Ethiopia dan bagaimana mereka berharap untuk membantu.

“Kebanyakan sokongan yang diterima oleh orang Yahudi di Ethiopia datangnya daripada derma daripada sanak saudara mereka di Israel,” jelas Feit. “Apabila perang bermula, bahagian besar ekonomi Israel ditutup. Akibatnya, sanak saudara orang Yahudi di Ethiopia tidak berada dalam kedudukan kewangan untuk menghantar dana.”

SSEJ bekerjasama dengan Yayasan Afya, sebuah organisasi di Ethiopia yang memudahkan pengagihan bekalan perubatan lebihan ke pusat penjagaan di seluruh dunia yang memerlukan bekalan. Pengangkutan udara disediakan oleh organisasi kemanusiaan antarabangsa Airlink.

Feit memberitahu Digital bahawa klinik SSEJ bertujuan untuk menyasarkan khusus kepada enklaf Yahudi, tetapi kebanyakan bekalan yang dibawa ke sana akan kemudian diedarkan oleh klinik Yahudi kepada kemudahan penjagaan sekular lain di rantau itu.

“Sebahagian [bekalan perubatan] akan kekal di klinik perubatan SSEJ dan membantu orang Yahudi, tetapi kebanyakannya akan pergi ke klinik kesihatan tempatan yang juga memerlukan bantuan secara terdesak,” kata Feit kepada Digital. “Kita bercakap tentang klinik di mana elektrik sering terputus di rantau ini, dan mereka tidak cenderung mempunyai generator sandaran. Keadaan memerlukan peningkatan yang besar.”

“Bekalan sukar didapati. Dana sukar diperolehi,” beliau teruskan. “Kita tidak boleh mengabaikan penderitaan orang lain di sekitar sana – bukan Yahudi, Kristian, Muslim, dan lain-lain.”

Kebanyakan Yahudi Ethiopia diudarakan ke Israel melalui siri evakuasi rahsia yang dilaksanakan oleh Israel bekerjasama dengan agensi perisikan Amerika Syarikat.

Evakuasi yang paling terkenal ialah Operasi Musa pada tahun 1984 dan Operasi Solomon pada tahun 1991.

Masyarakat Yahudi yang masih kekal di Ethiopia terdiri daripada kira-kira 13,500 orang yang kebanyakannya berpusat di sekitar bandar Gondar dan Addis Ababa, di mana konsulat dan pejabat Israel masing-masing terletak.

“Orang Yahudi di Gondar dan Addis Ababa hampir semuanya berasal dari kampung-kampung kecil,” kata Feit. “Mereka meninggalkan kampung untuk pergi ke Gondar dan Addis Ababa kerana itulah di mana konsulat Israel […] terletak.”

Yahudi Ethiopia lebih terbahagi kepada demografi berdasarkan geografi dan masa sekarang. “Beta Israel” ialah nama yang diberikan kepada kumpulan etnik yang membentuk kebanyakan mereka yang diudarakan ke Israel pada abad ke-20.

“Falash Mura” merujuk kepada keratan masyarakat yang sama yang memeluk agama – secara sukarela dan tidak sukarela – pada abad ke-18 dan ke-19. Sifat dan akibat berantai penukaran agama besar-besaran ini telah menyulitkan hak mereka untuk berimigrasi ke Israel.

“Persoalannya – adakah orang-orang ini beragama Yahudi? Kerana mana-mana orang Yahudi di mana-mana di dunia layak untuk kewarganegaraan dan penyerapan Israel,” jelaskan Bonnie Glick, bekas penolong pentadbir untuk Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat. “Tetapi jika mereka sebenarnya bukan Yahudi, dan mereka pengungsi ekonomi atau pemohon suaka, maka secara teknikal di bawah undang-undang pulang Yahudi, mereka tidak layak.”

Glick bekerja untuk Jabatan Negara semasa Operasi Solomon pada Mei 1991 dan memberitahu Digital tentang sifat luar biasa evakuasi terdahulu.

“Pada tahun 1991, kebanyakan orang yang diudarakan keluar, sangat seperti Operasi Musa, belum pernah naik kapal terbang sebelum ini. Mereka belum pernah berada di bandar sebelum ini, dan mereka diudarakan selama tempoh 40 jam. Jadi mereka duduk di landasan kapal terbang dalam pakaian tradisional mereka pada tengah malam. Setiap orang mempunyai label fluorescent pada dahi mereka untuk menunjukkan kelayakan mereka untuk pengangkutan. Ia gila.”

Beta Israel kini membentuk sedikit kurang daripada 2% daripada penduduk Israel, manakala mereka yang masih tinggal di Afrika biasanya terdiri daripada demografi Falash Mura.

Perdebatan politik dan agama mengenai siapa di kalangan mereka yang tinggal di Afrika mempunyai tuntutan yang sah terhadap identiti Yahudi dan pemigrasian Israel terus mempengaruhi proses membuat keputusan mengenai isu ini.

Walaupun pertempuran berterusan antara Israel dan Hamas tidak secara langsung memberi kesan kepada Yahudi Ethiopia yang terperangkap di Gondar dan Addis Ababa, perang telah menghentikan bantuan dan perhatian politik Israel.

“Semasa perang bergegar, sukar bagi kerajaan Israel untuk memberi tumpuan kepada isu-isu lain,” kata Feit. “Akibatnya – walaupun mereka melantik orang untuk memeriksa berapa banyak lagi orang Yahudi yang harus dibawa masuk dan bila – tiada kemajuan yang berlaku dan, sementara itu, orang Yahudi di Ethiopia menderita tinggal dalam pondok lumpur tanpa air mengalir, dapur, bilik mandi atau elektrik.”

Walau bagaimanapun, orang Yahudi Ethiopia tidak sahaja bimbang tentang diri mereka, tetapi juga sanak saudara mereka yang telah pergi ke Israel terlebih dahulu.

“Ribuan orang Yahudi di Ethiopia mempunyai sanak saudara di Israel dan keselamatan orang tersayang mereka di tengah pembunuhan beramai-ramai oleh pengganas dan tembakan roket berterusan dari Hezbollah dan Hamas menyebabkan kegelisahan yang berterusan, kata Feit kepada Digital.

Beliau menambah, “Berdoa ke arah Baitulmuqaddis seperti yang mereka lakukan selama beribu tahun, orang Yahudi di Ethiopia kini menyertakan doa khas bagi pihak Negara Israel dan IDF dalam doa harian mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.