Afrika Selatan menggesa mahkamah tertinggi PBB memerintahkan gencatan senjata di Gaza untuk melindungi rakyat di Rafah

(SeaPRwire) –   menggesa Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB pada Khamis untuk mengeluarkan perintah gencatan senjata di Gaza untuk melindungi rakyat di Rafah.

Ini merupakan kali ketiga Mahkamah Keadilan Antarabangsa mengadakan perbicaraan mengenai langkah-langkah kecemasan untuk menghentikan operasi tentera Israel di enklaf Gaza sejak Afrika Selatan memfailkan prosiding pada Disember di mahkamah berpusat di The Hague di Belanda, menuduh Israel melakukan genosid.

Duta negara ke Belanda, Vusimuzi Madonsela, menggesa panel 15 hakim antarabangsa untuk memerintahkan Israel “menarik diri sepenuhnya dan tanpa syarat” dari Jalur Gaza.

Mahkamah telah mendapati terdapat “risiko sebenar dan segera” kepada rakyat Palestin di Gaza akibat operasi tentera Israel. “Ini mungkin peluang terakhir bagi mahkamah untuk bertindak,” kata peguam Ireland Blinne Ní Ghrálaigh, yang merupakan sebahagian daripada pasukan undang-undang Afrika Selatan.

Hakim-hakim di mahkamah mempunyai kuasa meluas untuk memerintahkan gencatan senjata dan langkah-langkah lain, walaupun mahkamah tidak mempunyai mekanisme pelaksanaan sendiri. Perintah 2022 oleh mahkamah yang menuntut Rusia menghentikan serangan penuh skala ke atas Ukraine sehingga kini tidak dipatuhi.

Semasa perbicaraan awal tahun ini, Israel menafikan dengan kuat melakukan genosid di Gaza, dengan menyatakan ia berbuat segala-galanya untuk menyelamatkan orang awam dan hanya menyerang Hamas. Negara itu menyatakan Rafah adalah kubu terakhir kumpulan militan itu.

Permohonan terbaru memberi tumpuan kepada serangan ke atas Rafah.

Afrika Selatan mendakwa operasi tentera telah melebihi batasan pertahanan diri yang dibenarkan. “Tindakan Israel di Rafah adalah bahagian daripada permainan akhir. Ini langkah terakhir dalam penghancuran Gaza,” kata peguam Vaughan Lowe.

Menurut permohonan terbaru, perintah awal sementara oleh mahkamah berpusat di The Hague tidak mencukupi untuk menangani “serangan tentera ganas terhadap tempat perlindungan terakhir bagi rakyat Gaza.” Israel dibenarkan menjawab tuduhan pada Jumaat.

Pada Januari, hakim memerintahkan Israel untuk berbuat segala-galanya untuk mencegah kematian, kemusnahan dan sebarang tindakan genosid di Gaza, tetapi panel itu berhenti daripada memerintahkan pengakhiran operasi tentera yang telah memusnahkan enklaf Palestin itu. Dalam perintah kedua pada Mac, mahkamah menyatakan Israel perlu mengambil langkah untuk memperbaiki situasi kemanusiaan.

Afrika Selatan sehingga kini telah mengemukakan empat permohonan untuk mahkamah antarabangsa menyiasat Israel. Ia dibenarkan mendengar perbicaraan sebanyak tiga kali.

Kebanyakan daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah dipindahkan sejak permulaan pertempuran.

Perang bermula dengan serangan Hamas ke atas selatan Israel pada 7 Oktober di mana militan Palestin membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Kementerian Kesihatan Gaza menyatakan lebih daripada 35,000 orang Palestin terbunuh dalam perang itu tanpa membezakan antara orang awam dan pejuang dalam kiraan mereka.

Afrika Selatan memulakan prosiding pada Disember 2023 dan melihat kempen undang-undang itu berakar umbi kepada isu-isu penting kepada identitinya. Parti pemerintah, Kongres Kebangsaan Afrika, selama ini membandingkan dasar Israel di Gaza dan Tebing Barat dengan sejarahnya di bawah rezim minoriti putih di Afrika Selatan, yang mengehadkan kebanyakan orang Hitam ke “tanah air,” yang berakhir pada 1994.

Pada Ahad, Mesir mengumumkan rancangannya untuk menyertai kes itu. Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri berkata tindakan tentera Israel “merupakan pelanggaran jelas undang-undang antarabangsa, undang-undang kemanusiaan, dan Konvensi Geneva Keempat 1949 mengenai perlindungan orang awam semasa peperangan.”

Beberapa negara juga menunjukkan mereka merancang untuk campur tangan, tetapi sehingga kini hanya Libya, Nicaragua dan Colombia yang memfailkan permintaan rasmi untuk berbuat demikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.