Afrika Selatan melarang pemimpin pembangkang kiri daripada menghadiri ucapan Keadaan Negara Presiden setelah gangguan tahun lalu

(SeaPRwire) –   Mahkamah pada Selasa mengesahkan larangan kepimpinan parti pembangkang yang berisik daripada menghadiri ucapan negara Presiden Cyril Ramaphosa membuka sesi parlimen baru minggu ini selepas mereka dikenakan hukuman kerana mengganggu acara setahun lalu.

Ketua, timbalan ketua dan empat pegawai lain dengan Ekonomi Pembebasan Pejuang — parti ketiga terbesar di Parlimen — tidak akan dibenarkan hadir ke Ucapan Keadaan Negara pada Khamis.

Enam ahli parlimen itu digantung dari Parlimen dari 1 Februari hingga 29 Februari. Mereka antara kumpulan ahli EFF yang diperintahkan keluar dari bilik oleh speaker kerana mengganggu ucapan Ramaphosa 2023. Tetapi bukannya meninggalkan, kumpulan itu, diketuai oleh presiden EFF Julius Malema, melompat ke pentas dan mengangkat tanda-tanda meminta Ramaphosa meletak jawatan sebelum keselamatan memaksa mereka keluar.

Ahli parlimen EFF telah mengganggu persidangan parlimen dan bergaduh dengan pegawai keselamatan pada beberapa kesempatan.

Malema, timbalan presiden EFF Floyd Shivambu dan yang lain pergi ke mahkamah untuk merayu penggantungan mereka. Apabila itu ditolak, mereka mengemukakan kes lain memohon bahawa peraturan baru parlimen di bawah mana mereka digantung ditgisahkan tidak sah. Mahkamah Tinggi Western Cape menolak cabaran itu pada Selasa.

Malema, yang diusir dari parti pemerintah pada 2012, terkenal dengan politiknya yang kontroversi dan sebelum ini dituduh oleh jutawan berketurunan Afrika Selatan menghasut ketegangan perkauman dan anti-kulit putih.

EFF kiri mengatakan ia mewakili majoriti hitam miskin Afrika Selatan, yang ia dakwa telah gagal oleh kerajaan Kongres Kebangsaan Afrika dan masih terdedah secara ekonomi kerana warisan sistem apartheid pemisahan perkauman yang berakhir 30 tahun lalu. Dasar mereka kadang-kadang dilabel sebagai anti-kulit putih oleh pengkritik.

Ahli parlimen EFF sering hadir ke Parlimen berpakaian baju kerja merah, but getah dan topi keras seperti yang dipakai oleh penambang atau pekerja pembinaan sebagai tanda solidariti dengan kelas pekerja Afrika Selatan. Ahli parlimen wanita EFF memakai seragam yang dipakai oleh pembantu rumah dan pekerja domestik.

Ramaphosa mungkin menggunakan Ucapan Keadaan Negara untuk mengumumkan tarikh pilihan raya negara tahun ini, yang diadakan antara Mei dan Ogos.

ANC telah memerintah sejak berakhirnya apartheid pada 1994, tetapi undian tahun ini mungkin menjadi titik perubahan buat Afrika Selatan. Poling mencadangkan ANC mungkin jatuh di bawah 50% undian buat kali pertama. Ini akan memaksa parti itu ke dalam pakatan untuk kekal dalam kerajaan dan mengekalkan Ramaphosa sebagai presiden untuk penggal kedua dan terakhir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.