Afrika Menganjurkan Sidang Kemuncak Iklim Bersejarah. Ini Yang Perlu Anda Tahu

Africa climate summit

Persidangan Perubahan Iklim Afrika yang pertama bermula hari ini, mengumpulkan ketua negara, diplomat, dan pakar dari seluruh benua untuk tiga hari di Nairobi. Acara ini dihoskan bersama oleh Kenya dan Kesatuan Afrika, dan panel akan membincangkan topik seperti kewangan iklim, tenaga boleh diperbaharui, penggunaan tanah, dan infrastruktur mampan.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Walaupun hanya menyumbang 3.8% daripada jumlah pelepasan karbon sejarah dunia, Afrika menghadapi cabaran unik apabila berdepan dengan perubahan iklim disebabkan sistem cuaca yang kompleks dan kurang difahami, kata Richard Washington, profesor sains iklim di University of Oxford.

“Sistem iklim di seluruh benua Afrika secara keseluruhan mempunyai kerentanan paling besar di mana-mana di Bumi,” kata Washington. “Ia adalah gabungan sistem iklim fizikal yang tidak begitu difahami berbanding banyak kawasan lain di dunia dan kerentanan masyarakatnya.”

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, benua ini telah menyaksikan kesan perubahan iklim yang sangat membimbangkan. Kemarau berpanjangan sejak 2020 di Afrika Timur telah meninggalkan jutaan orang di ambang kelaparan. Di Afrika Barat, air pasang yang semakin meningkat mengancam kewujudan seluruh kampung. Dan banjir besar di Sudan Selatan telah memusnahkan rumah dan jalan yang menyediakan bantuan kemanusiaan kepada pelarian Sudan Selatan.

Acara ini berlangsung hanya beberapa bulan sebelum Persidangan Perubahan Iklim COP28 di Dubai, di mana jawatankuasa untuk menyediakan pampasan kerugian dan kerosakan kepada negara membangun yang terkesan akibat perubahan iklim akan bermesyuarat buat pertama kali. Negara mula bersetuju untuk menubuhkan dana kerugian dan kerosakan pada persidangan COP27 di Sharm el-Sheikh, Mesir tahun lalu.

Pada tahun 2009 di persidangan COP15 di Copenhagen, negara maju bertekad untuk mencapai sasaran mengerakkan $100 bilion setahun melalui gabungan pinjaman dan pelaburan untuk membantu negara membangun mencapai matlamat alam sekitar. Tetapi sasaran itu tidak tercapai setiap tahun, mencapai $83 bilion pada tahun 2020, menurut data daripada OECD.

“Kami mengharapkan beberapa persetujuan mengenai pengaturan dan meletakkan asas untuk dana beroperasi,” kata Charra Tesfaye Terfassa, rakan kanan di pemikir iklim E3G. “Idea persidangan ini adalah untuk menyelesaikan beberapa isu ini, termasuk hasil iklim dari COP28, dan bekerja pada isu yang lebih luas seperti peningkatan reformasi seni bina kewangan global, yang tidak memberikan cukup untuk Afrika dan negara membangun lain.”

Walau bagaimanapun, nada persidangan ini bukan hanya tentang mencari pampasan untuk kerugian dan kerosakan, kata Terfassa.

“Nada yang berbeza ditetapkan di sini adalah bahawa iklim bukan hanya beban yang negara Afrika dan negara miskin lain akan mencari sokongan. Ia juga peluang untuk memetakan laluan pembangunan yang selaras dengan matlamat iklim.”

Pakar memberitahu TIME bahawa kerana benua ini mempunyai infrastruktur bahan api fosil yang kurang maju berbanding bahagian dunia lain, adalah mungkin negara Afrika dapat membina infrastruktur boleh diperbaharui mereka dengan lebih mudah.

Presiden Kenya yang baru, William Ruto, yang dipilih tahun lalu, telah menumpukan perhatian kepada peluang ekonomi yang berpotensi dalam ucapan pembukaannya di persidangan hari ini.

“Untuk waktu yang sangat lama kita telah melihat ini sebagai masalah. Sudah tiba masanya kita membalik dan melihatnya dari sisi lain. Terdapat peluang yang besar juga,” kata Ruto. “[Pembangunan ekonomi] sering digambarkan sebagai pertukaran dengan pengurusan alam sekitar seolah-olah keduanya saling eksklusif, padahal sebenarnya keduanya saling menguatkan.”

“Banyak pemimpin Afrika berbicara tentang kenyataan bahawa mereka melakukan sangat sedikit untuk menyebabkan masalah ini, namun mereka paling teruk terkena dan oleh itu layak mendapat pampasan. Itu bukan naratif William Ruto,” kata David McNair, dari organisasi anti-kemiskinan OneCampaign, kepada TIME pada bulan Jun.

Ruto sebaliknya berhujah bahawa negara kaya dan miskin sama-sama akan mendapat manfaat daripada tindakan iklim yang dikoordinasi.

“Jika anda lihat perkara seperti penangkapan dan penyimpanan karbon, salah satu tempat terbaik di planet ini untuk melakukannya adalah Lembah Rift Kenya kerana tenaga geoterma,” kata McNair, merujuk kepada kelimpahan telaga geoterma di kawasan itu, yang boleh digunakan untuk menghasilkan tenaga menggunakan haba dari kerak bumi.

“Apa yang mereka katakan adalah kami mahu pelaburan kos rendah untuk membantu kami memanfaatkan peluang ekonomi ini dan mengubah ekonomi kami,” kata McNair.