Adakah Republikan Benar-benar Hanya Melihat Lelaki Kulit Putih Untuk Pengerusi?

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, buletin politik TIME. Daftar di sini untuk mendapatkan cerita seperti ini dihantar ke peti masuk anda.

Kevin McCarthy yang telah digulingkan sebagai Speaker Dewan yang lalu masih membawa kotak kadbod berisi barang-barang peribadinya keluar dari pejabat lamanya pada malam Selasa ketika perebutan untuk menggantikannya bermula.

Wakil McCarthy yang rajin—walaupun kurang dihargai—Steve Scalise, sedang mencari kenaikan pangkat dan tidak membuang masa untuk memulakan pengiraan undi. Begitu juga dengan Pengerusi Jawatankuasa Kehakiman Jim Jordan, seorang ahli sayap kanan yang keras dengan sikap tidak sabar terhadap mereka yang mencari kompromi. Yang lain secara tidak langsung mencari kenaikan pangkat mereka sendiri termasuk Rep. Tom Emmer, Kevin Hern, Chip Roy, dan mungkin juga Speaker interim pilihan McCarthy sendiri, Patrick McHenry.

Bagi mereka yang tidak biasa dengan nama-nama dalaman itu, satu persamaan yang menonjol merentasi kohort itu: mereka semua adalah lelaki kulit putih.

Sendirian itu seharusnya tidak mengejutkan. Walaupun negara ini kira-kira 59% kulit putih, Kongres sekarang 74% kulit putih. Perbezaan hampir seluruhnya datang dari Republikan. Dalam kalangan 224 ahli undi GOP dan wakil bukan mengundi di Dewan, 199, atau 89%, adalah kulit putih, menurut analisis LegiStorm. (Ahli Dewan Demokrat hampir sama bahagiannya, dengan 109 daripada 215 ahli mengenal pasti diri mereka sebagai kulit putih.)

Ceritanya sama untuk kesaksamaan gender di Kongres. Walaupun Republikan telah berusaha dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk menarik lebih ramai wanita ke meja kepimpinan, 84% ahli Kongres Republikan adalah lelaki. (Dalam kalangan Demokrat, angka itu jatuh ke 56%.)

Ia mungkin tidak mengejutkan, tetapi ia memalukan. Sebab-sebab ketidakseimbangan kaum dan ketidaksamaan adalah sedalam akarnya seperti yang sukar untuk diubah. Kebanyakan negara ini kekal sangat seksis dan rasis, dan bertanding untuk jawatan adalah secara historis wilayah individu yang kaya. Republikan telah berusaha untuk meningkatkan pegangan mereka dalam komuniti berwarna dan dengan wanita selama 20 tahun yang lalu, tetapi hanya secara berselang-seli. Selepas menerima beberapa cadangan pertimbangan baik untuk meningkatkan daya tarikan mereka di luar lelaki kulit putih selepas kekalahan mereka dalam perlumbaan presiden 2012, Republikan menghancurkan idea-idea itu dan menamakan Donald Trump.

Masih terlalu awal untuk menilai perlumbaan bagi Speaker. Kemungkinan besar barisan penuh masih jauh dari ditetapkan, dan sebarang kesilapan di sepanjang jalan mungkin akan melantik calon baru atau menyingkirkan yang lain. Tetapi pandangan pertama kepada medan itu menunjukkan masalah besar untuk Parti Republikan dan imej stereotaipnya sebagai lelaki kulit putih yang menjalankan dunia di antara perlawanan tenis di kelab negara. Ia kontras mencolok dengan kepimpinan Demokrat Dewan, di mana empat teratas dipegang oleh tiga lelaki berwarna dan seorang wanita.

Nama-nama lain telah dibicarakan untuk tukul Speaker, walaupun mungkin tidak dengan semangat yang sama, seperti Rep. Elise Stefanik, ahli pasukan kepimpinan dan pembela Trump yang tegar, atau Rep. Byron Donalds, yang pada bulan Januari mencuba untuk jawatan tertinggi dalam enam daripada 15 undian yang diambil McCarthy akhirnya menjadi Speaker. Rep. Tom Cole, seorang profesional bertahap dalam penggal ke-11 beliau, telah membuktikan dirinya seorang pejuang berbakat semasa mengetuai Jawatankuasa Peraturan yang diketuai kepimpinan dan mungkin muncul sebagai pilihan dewasa. (Donalds akan membuat sejarah sebagai Speaker Kulit Hitam pertama dan Cole sebagai Native American pertama.)

Tetapi walaupun ada dalam parti yang bimbang tentang homogeniti banyak kepimpinan mereka, ia tidak menyakiti mereka di tempat yang penting. Basis penderma GOP—pengawal sebenar jadual mana-mana Speaker—biasa dengan lelaki kulit putih muncul untuk menggoyangkan dompet mereka longgar, dan itu terus berfungsi buat masa ini. Tetapi parti itu hanya boleh mengabaikan realiti negara yang berubah untuk jangka masa yang terhad.

Tetapi Republikan mungkin berada di tanah yang selamat buat masa ini; dalam pemilihan tengah penggal 2022, 73% pengundi adalah kulit putih, dan pengundi itu memecah dengan selamat ke arah GOP dengan nisbah kira-kira 60-40, menurut tinjauan keluar. Namun, peralihan negara jauh dari majoriti kulit putih akan tiba, tetapi sehingga Republikan terpaksa berhadapan dengan realiti itu di peti undi, tidak ada insentif sebenar untuk berbuat lebih daripada menggoda pengundi berwarna. Buat masa ini, mereka boleh mendapat ketenangan bahawa blok kaum paling boleh dipercayai dan terbesar adalah dengan mereka dengan margin 20 mata.

Risiko yang lebih segera kepada Republikan adalah pengaruh yang semakin meningkat daripada wanita, yang telah memberi kuasa kepada kemenangan Demokrat selama 20 tahun yang lalu. Mereka membentuk 53% pengundi pada tahun 2022 dan memihak kepada Demokrat, 53-45. Kepentingan mereka akan terus berkembang dan menguat. Dan namun Republikan, sekurang-kurangnya pada saat ini, kelihatan berpuas hati dengan sekumpulan lelaki yang bersaing untuk salah satu pekerjaan yang paling ketara dalam politik untuk baki penggal pertama Biden di Oval.

Jadi, mungkin seorang wanita atau orang kulit berwarna tidak akan memegang tukul Dewan pada ketika ini minggu depan. Tetapi Republikan pasti bijak untuk menyedari mereka tidak boleh mengharapkan untuk menjalankan negara selamanya hanya dengan lelaki kulit putih yang berkuasa. Negara pasti tidak akan menerima itu selamanya.

Fahami apa yang penting di Washington. Daftar untuk buletin D.C. Brief.