70 Buaya Lepas, Pejabat Berkata, Selepas Ribut Membunuh di Selatan China

China Shenzhen Flooded Urban Area

Hujan lebat yang melanda selatan China telah menyebabkan sekurang-kurangnya tujuh orang terbunuh dan membenarkan puluhan buaya melarikan diri dari ladang.

Penduduk berdekatan dinasihatkan untuk tinggal di rumah selepas lebih 70 ekor buaya melarikan diri di Maoming, sebuah bandar berdekatan pantai di wilayah Guangdong barat, menurut laporan media Cina.

Seorang pegawai kecemasan dilaporkan berkata bahawa 69 ekor buaya dewasa dan enam ekor anak buaya telah melarikan diri. Beberapa telah ditangkap, tetapi operasi itu sukar kerana kedalaman tasik tempat mereka berada, laporan media itu mengatakan.

Tiada kecederaan dilaporkan.

Lebih jauh ke barat, tujuh orang terbunuh dan tiga orang hilang selepas beberapa tanah runtuh di bandar Yulin di wilayah Guangxi, dilaporkan Xinhua News Agency lewat Isnin. Hujan lebat pada hari Ahad dan Isnin mencetuskan tanah runtuh.

Hujan menyebabkan banjir kilat di Hong Kong minggu lalu, menyebabkan kematian dua orang. Bahagian bandar itu banjir sekali lagi berikutan hujan lebat pada hari Isnin. Genangan air dan puing-puing masih kelihatan.

Ketua Eksekutif Hong Kong John Lee berkata kerajaan akan menubuhkan tabung bantuan kecemasan untuk membantu mereka yang terjejas akibat banjir.