7 mati, 38 di selamatkan dalam bot pendatang berhampiran Canary Islands milik Sepanyol

(SeaPRwire) –   Dua mayat telah dijumpai dalam bot pelarian yang membuat perjalanan berisiko tetapi semakin popular dari Afrika Barat ke Kepulauan Canary, Sepanyol, penyelamat maritim dan Palang Merah memberitahu pada Selasa.

Terdapat 38 orang terselamat. Para pelarian itu berlepas dari Nouakchott, ibu negara Mauritania, 10 hari lalu, menurut José Antonio Rodríguez Verona, penyelaras Palang Merah Sepanyol. Sebuah kapal dagang melihat mereka terapung pada petang Isnin 76 batu nautika (87 batu) selatan Gran Canaria.

Dua belas orang terselamat dibawa ke hospital di pulau itu termasuk empat dalam keadaan kritikal, dan Palang Merah memberitahu. Para terselamat datang dari Mauritania, Mali dan Pantai Gading dan termasuk tujuh wanita, Rodríguez Verona berkata.

Mereka memberitahu penyelamat lima orang lagi mati semasa perjalanan dan dibuang ke lautan, beliau tambah.

Pihak berkuasa Sepanyol telah berjuang dengan peningkatan pelarian dan pelarian yang melarikan diri dari kemiskinan, konflik dan ketidakstabilan di Afrika Barat ke kepulauan itu, yang digunakan sebagai langkah ke Eropah benua.

Peningkatan itu mendorong kepada pengumuman perkongsian penghijrahan baharu dengan Mauritania pada Februari termasuk 210 juta euro ($229 juta) untuk negara itu menindak penyeludup dan menghentikan keberangkatan.

Hampir 12,000 orang tiba di Kepulauan Canary pada dua bulan pertama tahun ini, menurut Kementerian Dalam Negeri Sepanyol, lebih daripada enam kali ganda jumlah untuk tempoh yang sama tahun lalu.

Kebanyakan pelarian berlepas dari Mauritania dalam bot nelayan kecil dikenali sebagai pirogues dan mengemudi selama beberapa hari dalam angin kencang dan arus Atlantik. Walaupun beribu-ribu terselamat dalam perjalanan itu, banyak yang mati atau hilang di laluan, dengan mayat kadang-kadang terdampar di seberang Atlantik.

Minggu lalu, dua pirogues yang berlepas dari Mauritania dijumpai terapung beratus-ratus batu jauh berhampiran negara kepulauan Tanjung Verde, polis memberitahu. Sebelas orang terselamat dari satu bot dan lima dari kedua-dua, walaupun seorang mati kemudian. Lima mayat dijumpai dan puluhan lagi dipercayai hilang di laut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.