7 askar di Chad terbunuh dalam letupan yang disalahkan kepada pengganas ekstrem Boko Haram

(SeaPRwire) –   Sebuah peranti letupan meletup dan membunuh tujuh askar semasa patrol di negara barat berhampiran Tasik Chad, kata kerajaan.

Presiden sementara, Mahamat Deby Itno, mengumumkan kematian itu Isnin melalui media sosial. Pihak berkuasa Chad mengesyaki pengganas ekstrem Boko Haram dari Nigeria di sebalik serangan itu, menimbulkan kebimbangan tentang peningkatan keganasan berhampiran sempadan.

Boko Haram melancarkan pemberontakan lebih sepuluh tahun lalu terhadap pendidikan Barat dan berhasrat menubuhkan undang-undang Islam di timur laut Nigeria. Pemberontakan itu telah menular ke negara jiran Barat Afrika termasuk Cameroon, Niger dan Chad. Lebih 36,000 orang terbunuh, kebanyakannya di Nigeria, mengikut .

Kekerasan telah kembali ke kawasan Tasik Chad selepas tempoh aman berikutan operasi berjaya yang dilancarkan pada 2020 oleh tentera Chad untuk memusnahkan asas kumpulan ekstremis di sana. Sekolah, masjid dan gereja telah dibuka semula dan pertubuhan kemanusiaan telah kembali.

Tetapi terdapat kebimbangan bahawa kebangkitan semula Boko Haram di Chad boleh memberi kesan kepada pilihan raya Mei.

Deby Itno mengambil kuasa selepas bapanya, yang memerintah negara lebih 30 tahun, terbunuh bertempur dengan pemberontak pada 2021. Pilihan raya ini adalah sebahagian daripada peralihan politik negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.