6 nelayan Sri Lanka diselamatkan daripada kapal yang diculik oleh pengganas Somalia oleh Pasukan Pertahanan Seychelles

(SeaPRwire) –   Pasukan Pertahanan Seychelles dan pada Isnin menyelamatkan enam nelayan Sri Lanka daripada kapal mereka diculik oleh lanun Somalia dua hari sebelumnya, kata pejabat presiden Seychelles.

Pasukan Khas Pertahanan Seychelles dan pasukan pengawal pantai “memimpin operasi berjaya untuk menguasai semula kapal nelayan Sri Lanka yang diculik oleh lanun bersenjata Somalia,” kata pejabat presiden dalam kenyataan.

Tiga penculik ditangkap, dan nelayan serta kapal mereka selamat dan kini dibawa ke Seychelles, menurut Susantha Kahawatta, pegawai kanan tertinggi di Jabatan Perikanan Sri Lanka, yang berkata beliau dimaklumkan tentang penyelamatan lelaki itu oleh duta Sri Lanka ke Seychelles.

Penculikan itu berlaku dua minggu selepas Sri Lanka berkata ia akan menyertai operasi yang diketuai Amerika Syarikat untuk melindungi kapal dagang yang berlayar di Laut Merah daripada serangan oleh pemberontak Houthi yang berpangkalan di Yemen. Kejadian menculik kapal lain di perairan Somalia telah menimbulkan kebimbangan bahawa lanun Somalia telah mengaktifkan semula aktiviti selepas menyebabkan kekacauan dalam perkapalan antarabangsa selama sepuluh tahun.

Penculikan itu berlaku di perairan antarabangsa kira-kira 840 batu nautika, 1,100 batu nautika dari Sri Lanka dan utara Seychelles, menurut jurucakap tentera laut Sri Lanka, Kapten Gayan Wickramasuriya.

Pegawai Sri Lanka telah memaklumkan semua negara-negara di rantau itu tentang penculikan.

“Pasukan pengawal pantai Seychelles juga dalam keadaan berjaga-jaga dan apabila penculik memasuki perairan mereka, pasukan pengawal pantai Seychelles menangkap penculik, menguasai semula kapal dan melepaskan nelayan serta kapal, yang kini dibawa ke pelabuhan di Seychelles,” kata Kahawatta.

Pada Sabtu, kumpulan bersenjata tiba di kawasan di mana kira-kira 30 kapal nelayan Sri Lanka sedang menangkap ikan. Dua hingga tiga lelaki bersenjata yang tiba dalam kapal 75 kaki panjang menaiki kapal trawler nelayan, menembak kelihatannya untuk memperingatkan kapal nelayan lain dan membawa kapal trawler serta nelayan, kata Kahawatta.

Butiran penculikan diberikan oleh nelayan dalam trawler lain yang mengenal pasti penculik sebagai Somalia, kata Kahawatta.

Awal Isnin, Kementerian Luar Negeri Sri Lanka berkata ia berbual dengan pihak berkuasa Somalia untuk mengetahui lokasi kapal nelayan dan enam anak kapalnya.

Tentera laut Sri Lanka dua minggu lalu berkata ia akan menyediakan kapal untuk melindungi laluan kapal dagang, tetapi tarikh belum ditetapkan dan kawasan yang akan dipelihara Sri Lanka belum disahkan.

Sementara itu, tentera laut India pada Isnin berkata ia telah melepaskan kapal nelayan Iran yang diculik lanun di timur laut Somalia.

Tentera laut India menulis pada , bahawa kapal nelayan bernama Iman telah diserbu lanun dan anak kapalnya diambil sebagai tebusan. Ia berkata pasukan tentera laut melepaskan semua 17 anak kapal bersama-sama kapal.

Kapal nelayan itu kemudian “dilepaskan untuk transit seterusnya,” kata tentera laut.

Tentera laut India tidak segera menyatakan apa yang berlaku kepada lanun yang bertanggungjawab terhadap penculikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.