6 Kisah Menunjukkan Kesan Kemanusiaan Undang-Undang Abortus Ketat Poland

Projek ini disokong oleh Pulitzer Center

Krzysztof Sowinski telah menangis setiap hari sejak isterinya Marta, yang hamil lima bulan, meninggal akibat sepsis pada tahun 2022; beliau percaya doktor telah meletakkan nyawa Marta dalam bahaya dengan tidak memberi mereka pilihan untuk menghentikan kehamilan semasa jantung janin masih berdetak. Janusz Kucharski juga kehilangan rakan seksnya Justyna akibat sepsis pada bulan kelima kehamilan. Dia meninggalkan dua anak lelaki.

Menurut pendokong hak reproduktif, kemungkinan wanita-wanita ini masih hidup jika bukan kerana undang-undang abortus Poland yang semakin ketat. Abortus telah dilarang di negara itu sejak 1993, tetapi keputusan Mahkamah Perlembagaan Poland pada tahun 2020, yang berkuat kuasa pada tahun berikutnya, mengeluarkan salah satu pengecualian kepada undang-undang – ketidaknormalan fetus – dan mengenakan larangan hampir keseluruhan terhadap abortus. Kini wanita hanya boleh menghentikan kehamilan jika nyawa atau kesihatan wanita (termasuk risiko kesihatan mental dengan diagnosis psikiatri) terancam atau jika terdapat syak wasangka munasabah bahawa kehamilan adalah akibat rogol atau inses.

Namun demikian, contoh dari seluruh negara menunjukkan bahawa apa yang dibenarkan oleh undang-undang sebenarnya tidak berlaku dalam amalan. Akibat penarikan balik hak-hak reproduktif telah menjadi buruk. Wanita yang menjalani abortus tidak didakwa di bawah undang-undang, tetapi doktor dan orang lain yang membantu wanita menghentikan kehamilan, sehingga ke tahap kebolehkehamilan, mungkin dihadapkan ke penjara selama tiga tahun. Jika abortus berlaku di luar tahap kebolehkehamilan, maka orang yang membantu dalam abortus itu mungkin dihadapkan ke penjara selama lapan tahun. Ini mencipta apa yang banyak dianggap sebagai “kesan menakutkan”, kerana doktor yang takut melanggar undang-undang enggan mengambil langkah-langkah penyelamat nyawa bagi pesakit hamil. “Pesakit tidak berdaya dan doktor semakin takut,” kata Profesor Marzena Debska, pakar kandungan di Klinik Debski di Warsaw.

Kebimbangan serupa dengan yang dikemukakan di Amerika Syarikat, di mana pembatalan Roe v. Wade pada tahun 2022 membenarkan negeri-negeri melaksanakan sekatan ketat terhadap abortus. Wanita di Texas, Tennessee, Idaho dan Oklahoma telah menuntut negeri masing-masing, dengan mendakwa ketiadaan kejelasan dalam undang-undang menghalang doktor daripada melaksanakan abortus ke atas wanita dengan komplikasi kehamilan yang serius. Dalam tempoh 30 tahun terakhir, 60 negara telah melonggarkan undang-undang abortus, dengan hanya empat negara menarik balik sahnya: Amerika Syarikat, Nicaragua, El Salvador, dan Poland.

Dr. Gizela Jagielska, seorang pakar kandungan dan timbalan pengarah hospital awam di Olesnica, Poland, melihat ke dalam inkubator bayi baru lahir, pada 28 Julai 2023.

Secara rasmi pada tahun 2020, terdapat tujuh kematian ibu di Poland. Pada tahun 2021, terdapat sembilan. Angka-angka rendah sedemikian telah berterusan selama lebih satu dekad, tetapi pakar-pakar menyatakan data tidak boleh dipercayai. “Setiap tahun kami menganggarkan terdapat hampir tiga kali ganda kematian berbanding yang muncul dalam statistik. Sekiranya pesakit meninggal dunia di unit rawatan rapi, contohnya, dan bukan di jabatan kandungan dan kebidanan, tiada apa-apa dalam sijil yang akan menghubungkannya dengan kehamilan,” kata Dr. Katarzyna Szamotulska, ketua jabatan epidemiologi dan biostatistik di Institut Ibu dan Anak di Warsaw. (Kementerian Kesihatan Poland menolak untuk menjawab beberapa permintaan untuk berkomentar mengenai kebolehpercayaan statistik.) Dengan doktor enggan campur tangan, kadar kematian bayi juga meningkat, kata Dr. Gizela Jagielska, timbalan pengarah hospital awam di Olesnica dan pakar kandungan yang melaksanakan kebanyakan abortus sah yang masih berlaku di Poland.

Penunjuk perasa anti-abortion menunjuk perasaan secara kerap di hadapan hospital Olesnica.

Kerana parti kanan Poland yang memerintah, Parti Undang-Undang dan Keadilan (PiS) menyokong sekatan, ramai yang meninjau kepada pilihan raya parlimen pada 15 Oktober untuk menghasilkan perubahan. Yang lain pula meninjau kepada mahkamah. Peguam Jolanta ¬≠Budzowska mewakili keluarga dalam kes-kes kecuaian jenayah berkaitan dengan doktor berhubung wanita hamil yang meninggal dunia dan menderita kecederaan di hospital. Beliau juga mengemukakan aduan ke Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah terhadap kerajaan Poland bagi pihak sesetengah keluarga. “Saya fikir terdapat lebih banyak kes sedemikian. Dan lebih banyak lagi di mana wanita adalah mangsa, tetapi mereka telah melalui trauma dan mahu melupakannya,” kata Budzowska.