6 Cara untuk Menggali Nostalgia – dan Mengapa Anda Harus

Lelaki menarik pita dari kaset besar

Apabila orang masuk ke dalam kedai mainan retro Keri Piehl di Albuquerque, N.M., mata mereka bersinar terang. Puting beliung kayu yang berpusing, Yo-Yo, Trolls, lampu lava pelangi, stiker bau gosok – ia seperti perjalanan masa, dibuka.

Sesetengah pelawat terus ke bahagian permainan dan teka-teki, tidak sabar untuk menghidupkan semula zaman kegemilangan mereka. “Saya menjual banyak congkak kepada datuk dan nenek,” kata Piehl. “Saya selalu bergurau bahawa saya sepatutnya ada liga 50 tahun ke atas, kerana setiap nenek akan memberitahu saya mereka paling hebat dalam permainan congkak.” Yang lain hanya mahu menyelesaikan skor lama. Datuk, khususnya, suka membangkitkan ketidakadilan lama berkaitan congkak – seperti ketika si polan menipu untuk memenangi permainan itu. “Mereka masih pahit,” dia ketawa.

Berseronok dengan jenis nostalgia ini menawarkan pelbagai manfaat kesejahteraan, kata pakar. Tetapi itu tidak selalu jelas. Konsep ini mempunyai sejarah yang rumit: “Nostalgia” dicipta pada abad ke-17 oleh seorang pelajar perubatan Switzerland untuk menggambarkan kerinduan kampung di kalangan tentera yang berkhidmat dalam peperangan Eropah – pada dasarnya, kesakitan kerinduan untuk kembali ke tanah air asal mereka. (“Nostos” diterjemahkan sebagai “kembali,” dan “algos” bermaksud “kesakitan.”) Oleh kerana perasaan ini mencetuskan kebimbangan dan juga kesakitan fizikal, “pada asalnya ia dianggap sebagai penyakit otak,” kata Clay Routledge, seorang ahli psikologi yang merupakan naib presiden penyelidikan dan pengarah Makmal Kesejahteraan Manusia di Archbridge Institute, sebuah organisasi penyelidikan nonprofit yang berpusat di D.C. “Ada idea aneh seperti, mungkin ia adalah kuasa jahat, atau mungkin loceng lembu yang menyebabkan kerosakan pada telinga dalam mereka.”

Selama berabad-abad, sarjana dan pakar perubatan terus menganggap nostalgia membahayakan. Tetapi pemahaman ini telah berubah, dan penyelidikan yang lebih baru, termasuk kajian yang diketuai oleh Routledge, mencadangkan bahawa sebenarnya, kerinduan masa lalu ada kebaikannya: Ia membantu kita berasa lebih berhubung dengan orang lain – sambil mengurangkan prasangka terhadap “kumpulan luar” (orang yang, katakanlah, etnik atau umur yang berbeza) dan meningkatkan keupayaan kita untuk menawarkan sokongan emosi. Nostalgia juga boleh membantu kita mendapat makna dalam kehidupan, membina harga diri, dan membolehkan kita memberi tumpuan lebih kepada kejujuran kepada diri sendiri, dan bukannya terperangkap dalam piawaian luaran; tambahan pula, ia boleh menjadikan kita lebih gembira. Menariknya, ia sama pentingnya untuk membina masa depan yang lebih baik seperti masa lalu, kata pakar.

Di sini, Routledge dan pakar lain berkongsi cara kegemaran mereka untuk memanfaatkan nostalgia.

1. Tonton filem lama.

Tanya John Medina mengapa dia berminat dengan nostalgia, dan dia akan bergurau mungkin kerana dia berusia 67 tahun. Selepas berusia 30 tahun ke atas, katanya sambil ketawa, semua orang mula melihat ke belakang. Lebih serius, dia seorang ahli biologi molekul perkembangan yang lama terpesona dengan nostalgia – dan cara ia boleh melindungi kesihatan otak dengan melepaskan hormon bahagia dopamin.

Untuk menuai manfaat nostalgia, Medina bertujuan untuk menikmatinya selama satu jam sehari, kerap menonton filem Disney lama yang dia dan ibunya nikmati bersama-sama sewaktu dia membesar: Fantasia, Pinocchio, Sleeping Beauty. “Itu tempat bahagia saya,” katanya. Ikuti jejak Medina dan cari filem yang mengingatkan anda akan masa yang menggembirakan dalam hidup anda. Lebih baik lagi, tonton atau bincangkan mereka dengan orang lain, dia mengesyorkan.

2. Makan seperti sewaktu anda kecil.

Perlukan rancangan makan malam? Isi pinggan anda dengan sloppy joe kantin dan beberapa Pop Rocks dan Pixy Sticks, dan padankan dengan segelas bagus Kool-Aid ungu. Jika sesiapa bertanya, panggilnya Khas Nostalgia. “Berseronoklah dengan makanan kegemaran anda sewaktu kecil,” Medina menggemakan, dengan ingatan bahawa: “Walaupun tidak semuanya sihat untuk anda.”

Beberapa kajian membuat sinar pada idea nostalgia makanan: Satu kajian, contohnya, mendapati orang mencari makanan selesa yang mengingatkan mereka akan masa lalu apabila mereka mengalami perasaan terasing. Bau-bauan, khususnya – mungkin hidangan panggang, atau biskut yang dipanggang dalam ketuhar – boleh membangkitkan nostalgia, sambil juga meningkatkan harga diri, optimisme, dan perasaan bermakna dalam kehidupan. Jadi, makanlah – dan jika anda menghadapi masalah untuk mencipta semula makanan lama, minta bantuan buku masakan seperti Betty Crocker Lost Recipes: Beloved Vintage Recipes for Today’s Kitchen.

3. Cipta beberapa senarai main.

Kajian menunjukkan orang lebih suka muzik yang popular apabila mereka berusia belasan dan 20-an berbanding lagu dari sebelum atau selepas tempoh dalam kehidupan mereka. Luangkan sebahagian daripada hari anda mendengar apa sahaja yang membuat anda menari – atau lebih baik lagi, Routledge menjelaskan, buat senarai main lagu kegemaran anda. Itu contoh “sesuatu yang memerlukan kreativiti yang lebih aktif,” katanya. “Anda tidak hanya mendengar muzik nostalgia – anda sengaja terlibat dengannya.”

4. Lawati perpustakaan tempatan anda.

Apabila Piehl dan suaminya mula berkencan, mereka melawat bahagian kanak-kanak di perpustakaan tempatan dan berkongsi kegemaran lama masing-masing. (Dia lebih suka buku James Mashall, termasuk siri George and Martha. Dia pula lebih suka buku oleh Chris Van Alsburg, terutamanya The Garden of Abdul Gaz.) “Ia cara yang sangat menarik dan menyeronokkan untuk belajar tentang orang lain,” katanya mengenang semula. Kini, kedainya menjual pelbagai judul yang merangsang nostalgia, termasuk Arnold Lobel’s Days With Frog and Toad, Mad Libs, dan buku Choose Your Own Adventure. Untuk suntikan nostalgia yang cekap, ikuti jejak Piehl dan kembali kepada buku bergambar asas.

5. Mulakan koleksi.

Medina kerap menasihati orang untuk mula mengumpul barang – lebih awal dalam hidup, lebih baik. “Dengan cara itu, apabila tiba masanya untuk anda bersara, anda akan mempunyai banyak objek yang boleh anda isi bilik dengan, dan kemudian hanya pergi dan duduk di dalamnya, dan menikmati koleksi anda,” katanya. Jadi apa yang harus anda kumpulkan? “Apa sahaja yang membuat anda bahagia,” kata Medina. Mainan zaman kanak-kanak lama, barang antik, setem, kereta mainan klasik, apa-apa yang mengingatkan anda akan masa dan tempat yang membuat anda bahagia.

6. Ulangi aktiviti zaman kanak-kanak.

Meniup gelembung sabun, mewarna, bermain congkak – mengulangi aktiviti zaman kanak-kanak boleh sangat menenangkan. “Ketika kita dewasa, kita cenderung memikirkan masa depan – perkara seperti tanggungjawab dan matlamat,” kata Routledge. “Tetapi apabila kita melibatkan diri dalam aktiviti zaman kanak-kanak, kita benar-benar hadir dalam masa sekarang, dan itu membantu kita bersantai.” Jadi, kembali ke zaman kanak-kanak: lompat tali, main polis dan penjenayah, bina kubu dari selimut. Biarkan imaginasi anda mekar.