6 Cara Menetapkan Sempadan di Tempat Kerja—Walaupun Ia Membuatkan Anda Tidak Senang

Menetapkan sempadan di tempat kerja—dalam ekonomi ini—mungkin kedengaran seperti impian kosong. Tidak tersedia 24/7? Tidak tersenyum dan menerima setiap tugasan baru? Tidak membantah apabila rakan sekerja cuba mencuri masa anda?

Ini mungkin langkah terbaik untuk kerjaya (dan kesihatan mental) anda: Menetapkan jangkaan untuk apa yang akan dan tidak akan anda tolerasikan adalah kunci untuk meningkatkan produktiviti dan kesejahteraan, pakar bersetuju. “Sempadan adalah had atau peraturan peribadi yang melindungi masa dan tenaga anda dan membolehkan anda berprestasi pada tahap terbaik,” kata Melody Wilding, seorang kerja sosial berlesen dan penulis Trust Yourself: Stop Overthinking and Channel Your Emotions for Success at Work. “Semua orang suka kepastian dan kejelasan, dan itulah yang disediakan oleh sempadan.”

Berdiri atas diri sendiri adalah sangat penting terutamanya apabila anda mengambil kira berapa ramai orang yang keletihan atau sudah bosan dengan kerja. Menurut kajian terbaru American Psychological Association tentang “Work in America”, 19% pekerja mengatakan tempat kerja mereka sangat toksik atau agak toksik, dan 22% percaya bahawa kerja telah merosakkan kesihatan mental mereka. Pekerja menggambarkan rasa letih secara emosi, tidak berkesan, dan tidak bermotivasi, dan mengakui bahawa mereka mudah marah dengan rakan sekerja atau pelanggan. Sementara itu, hanya 40% melaporkan bahawa masa cuti dihormati, 35% mengatakan budaya tempat kerja menggalakkan rehat, dan 29% mencatatkan bahawa pengurus menggalakkan pekerja menjaga kesihatan mental mereka.

Di sini datang sempadan. Menetapkannya boleh sukar, mengakui Amy Cooper Hakim, seorang ahli psikologi perindustrian dan organisasi dan penulis Working With Difficult People. Itulah sebabnya penting untuk mengeluarkan emosi daripada persamaan: “Apabila kita boleh menjadi sedikit lebih pragmatik, kita boleh dengan jelas menyatakan kepada bos kita, ‘Untuk saya menjadi paling produktif, saya perlu ini; untuk saya menyelesaikan tugas ini, saya perlu itu,'” katanya. “Semua orang sangat takut menginjak kaki seseorang atau membuat mereka berasa tidak selesa. Yang terbaik adalah untuk memberi tumpuan kepada profesional dan mesra dan jelas dengan apa yang kita harapkan daripada orang lain, dan melayani orang dengan cara mereka mahu dilayan, tetapi memberi diri kita tahap hormat yang sama.”

Dengan itu, kami meminta pandangan pakar bagaimana untuk menetapkan sempadan di sekitar enam senario kerja yang biasa:

Jika bos anda kerap Slacks anda pada pukul 10 malam

“Kami tidak sepatutnya perlu memberitahu bos kami, ‘Hey, saya bersedia bekerja di tempat kerja, tetapi jangan ganggu saya di luar waktu kerja,'” kata Hakim. “Tetapi keseimbangan kerja dan hidup hampir seperti penyatuan kerja dan hidup, kerana perkara-perkara bercampur baur bukannya mempunyai pemisah yang sangat jelas.”

Jika pengurus anda berulang kali menghubungi anda selepas anda log keluar untuk hari itu, Hakim mencadangkan berkomunikasi dengan sempadan seperti ini: “Saya akan sepenuhnya hadir di tempat kerja, tetapi saya perlu tahu bahawa saya juga dibenarkan sepenuhnya komit kepada kehidupan rumah.” Jika itu tidak praktikal dalam industri anda, dan anda perlu sedikit tersedia, anda masih boleh menetapkan sempadan. Sebagai contoh, anda mungkin berkata: “Apabila saya keluar dari pintu, saya akan bersama keluarga saya. Walau bagaimanapun, saya menghargai perkara penting berlaku, jadi saya akan memeriksa e-mel sekali pada pukul 9 malam.” Jika sesuatu muncul selepas masa itu? Ia akan ditangani esok pagi.

Jika cuti anda terganggu

“Kita sepatutnya memberitahu bos kita, ‘Hey, saya bersedia bekerja di tempat kerja, tetapi jangan ganggu saya di luar waktu kerja,'” kata Hakim. “Tetapi keseimbangan kerja dan hidup hampir seperti penyatuan kerja dan hidup, kerana perkara-perkara bercampur baur bukannya mempunyai pemisah yang sangat jelas.”

Jika pengurus anda berulang kali menghubungi anda selepas anda log keluar untuk hari itu, Hakim mencadangkan berkomunikasi dengan sempadan seperti ini: “Saya akan sepenuhnya hadir di tempat kerja, tetapi saya perlu tahu bahawa saya juga dibenarkan sepenuhnya komit kepada kehidupan rumah.” Jika itu tidak praktikal dalam industri anda, dan anda perlu sedikit tersedia, anda masih boleh menetapkan sempadan. Sebagai contoh, anda mungkin berkata: “Apabila saya keluar dari pintu, saya akan bersama keluarga saya. Walau bagaimanapun, saya menghargai perkara penting berlaku, jadi saya akan memeriksa e-mel sekali pada pukul 9 malam.” Jika sesuatu muncul selepas masa itu? Ia akan ditangani esok pagi.

Jika bos anda menumpukan—dan terus-menerus

Ada bahagian anda mungkin berbangga hati menjadi pilihan utama bos; ia bermakna mereka mengenal pasti dan menghargai kemahiran anda. Tetapi anda juga mahu beban kerja yang munasabah—kajian menunjukkan mempunyai terlalu banyak untuk dilakukan boleh memicu keletihan. Terdapat beberapa cara untuk menetapkan sempadan dalam senario ini, kata Alison Green, yang mengurus blog nasihat kerja Ask a Manager. Anda mungkin mendekati perbualan dari sudut pandangan besar-besaran, mungkin semasa semakan mingguan: “Hey, beban kerja saya sangat tinggi,” beliau mencadangkan berkata. “Bolehkah kita bincang bagaimana untuk mengutamakan? Saya akan perlu mengatakan tidak kepada perkara baru yang timbul, atau mengambil beberapa perkara sedia ada.”

Atau anda boleh menunggu sehingga bos anda datang dengan tugasan baru berikutnya, dan mempunyai perbincangan pada masa itu. Apabila mereka meminta jika anda boleh mengambil bahagian dalam projek itu, respon dengan berkata: “Saya benar-benar berminat untuk melakukannya, tetapi piring saya penuh sekarang. Saya tidak fikir saya boleh membuat ruang untuk itu tanpa menjejaskan kerja saya pada X, Y, dan Z,” nasihat Green. Itu memastikan anda tidak akan kelebihan beban—dan membuka pintu untuk majikan anda menentukan penggunaan masa yang terbaik.

Jika anda perlu mengatakan tidak selepas sudah bersetuju

“Anda tidak perlu berkongsi maklumat perubatan peribadi anda di tempat kerja,” katanya. Seringkali yang terbaik adalah membuat jelas bahawa anda tidak mahu mendedahkan butiran peribadi dengan mengambil sikap santai. Jika seseorang menanya apa yang berlaku, Green mencadangkan menjawab dengan nada ceria: “Oh, hanya beberapa perkara perubatan yang saya perlu urus. Tiada apa yang perlu dikhawatirkan.” Itu, katanya, isyarat percakapan telah tamat.

Jika anda mahukan gaya maklumbalas yang berbeza

Ideally, pengurus anda akan menjadikan titik untuk meminta jenis maklumbalas yang diperlukan untuk berjaya. Tetapi mungkin itu tidak pernah berlaku—dan gaya bos anda yang kasar dan terus terang mula mengganggu anda. Ini adalah situasi yang sukar, mengakui Green, kerana sempadan adalah sukar untuk dibincangkan dengan orang lain. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengambil langkah halus untuk menetapkan sempadan dengan memberitahu bos anda bahawa anda lebih suka maklumbalas yang lebih konstruktif dan memberi contoh bagaimana itu boleh dilakukan.