52 maut, 20 hilang selepas banjir kilat merosakkan Pulau Sumatera, Indonesia

(SeaPRwire) –   Penyelamat pada Selasa mencari di sungai dan reruntuhan kampung yang musnah mencari mayat, dan di mana sahaja mungkin mangsa selamat, daripada banjir kilat yang menimpa Pulau Sumatera Indonesia sepanjang akhir minggu.

Hujan musim dan tanah runtuh lumpur dan lava sejuk dari Gunung Marapi menyebabkan sungai melepasi tebing mereka. Banjir menyapu melalui kampung gunung di empat daerah di wilayah Sumatera Barat hanya sebelum tengah malam Sabtu.

Banjir menyapu orang dan 79 rumah dan menenggelamkan ratusan rumah dan bangunan, memaksa lebih daripada 3,300 penduduk melarikan diri ke perlindungan sementara kerajaan, jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Negara Abdul Muhari berkata.

Agensi Mencari dan Menyelamat Negara berkata dalam kenyataan bahawa 52 mayat telah ditarik dari lumpur dan sungai sehingga Selasa, kebanyakannya di daerah Agam dan Tanah Datar yang paling teruk dilanda, sementara penyelamat mencari 20 orang yang dilaporkan hilang.

Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik Indonesia berkata bahawa lebih hujan lebat diramalkan untuk wilayah Sumatera Barat dalam beberapa hari akan datang, dan bahawa bahaya hujan lebat akan berterusan sehingga minggu depan. Agensi mengesyorkan penggunaan pengubahsuaian cuaca untuk mengurangkan hujan.

Ketua Agensi Pengurusan Bencara Negara Suharyanto berkata bahawa pihak berkuasa akan memulakan penaburan awan di wilayah itu dalam usaha untuk mencegah hujan lebih lanjut dan banjir kilat.

“Kami menggunakan teknologi pengubahsuaian cuaca bermula esok supaya hujan tidak turun semasa tempoh tanggapan kecemasan ini,” kata Suharyanto, yang hanya menggunakan nama tunggal seperti kebanyakan orang Indonesia, ketika melawat kawasan yang musnah di daerah Agam. Beliau menambah bahawa tanggapan kecemasan akan ditamatkan pada 25 Mei.

Laporan televisyen menunjukkan kakitangan penyelamat menggunakan palu bergetar, gergaji bulat, alat pertanian dan kadang-kadang tangan kosong mereka, menggali dengan putus asa di daerah Agam di mana jalan telah diubah menjadi sungai perang coklat dan kampung diliputi lumpur tebal, batu dan pokok yang tumbang.

Skor kakitangan penyelamat mencari melalui sungai di kawasan Air Terjun Lembah Anai di daerah Tanah Datar di mana tanah runtuh, batu dan pokok ditinggalkan dari banjir kilat.

Penyelamat memberi tumpuan untuk mencari empat orang daripada kumpulan tujuh yang disapu bersama kereta mereka. Tiga lagi mayat ditarik keluar pada Isnin, kata Abdul Malik, yang memimpin Pejabat Mencari dan Menyelamat di Padang, ibu negara wilayah.

“Dengan banyak yang hilang dan beberapa kawasan terpencil masih tidak boleh diakses, jumlah kematian dijangka meningkat,” kata Malik.

Hujan lebat menyebabkan tanah runtuh dan banjir kilat kerap di Indonesia, negara kepulauan yang mempunyai lebih daripada 17,000 pulau di mana jutaan orang tinggal di kawasan gunung atau berhampiran sawah banjir.

Banjir datang hanya dua bulan selepas hujan lebat memicu banjir kilat dan tanah runtuh di Sumatera Barat, membunuh sekurang-kurangnya 26 orang dan meninggalkan 11 orang lagi hilang.

Letusan kejutan Gunung Marapi pada akhir tahun lalu membunuh 23 pendaki. Letusan mendadak gunung itu sukar diramalkan kerana sumbernya cetek dan berhampiran puncak, menurut Pusat Vulkanologi dan Bencana Geologi Indonesia.

Marapi telah aktif sejak letusan pada Januari 2024 yang tidak menyebabkan kematian. Ia tergolong dalam lebih 120 gunung berapi aktif di Indonesia. Negara itu cenderung mengalami gegaran seismik disebabkan lokasinya di “Lingkaran Api Pasifik”, lengkungan gunung berapi dan sesar mengelilingi Lembangan Pasifik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.