5 Pengajaran daripada Temubual Eksklusif TIME dengan Humza Yousaf Scotland

Yousaf bercakap dengan penyokong di pejabat SNP di Largs, Scotland, pada 23 Ogos.

Pada bulan Ogos yang lalu, TIME telah melakukan perjalanan ke Edinburgh untuk bertemu dengan Perdana Menteri Scotland Humza Yousaf – ahli politik Muslim pertama yang pernah dipilih untuk memimpin sebuah demokrasi Barat, serta pemimpin Scotland bukan kulit putih dan termuda – untuk liputan sampul baru, dalam apa yang merupakan wawancara utama pertamanya dengan media asing. Pada masa itu, Yousaf telah menjawat jawatan selama kurang daripada lima bulan; beliau menggantikan rakan dan kawannya, pemimpin Scotland yang lama Nicola Sturgeon, pada akhir Mac berikutan peletakan jawatannya yang mengejutkan sebulan sebelum itu.

Tidak seperti kebanyakan pemimpin baru, Yousaf tidak mendapat tempoh bulan madu – sebaliknya, sebenarnya. Penggal singkatnya telah digoncangkan oleh penangkapan tiga tokoh kanan SNP, termasuk Sturgeon dan suaminya Peter Murrell (ketiga-tiga mereka telah dibebaskan sejak itu), sebagai sebahagian daripada siasatan polis yang sedang berjalan ke dalam kewangan parti; pergolakan dalaman; dan jajak pendapat yang menjangkakan bahawa parti itu boleh kehilangan sehingga separuh daripada kerusinya di Parlimen UK di Westminster apabila rakyat Britain pergi ke peti undi untuk pilihan raya umum yang dijangka tahun depan. Sepanjang pertemuan selama dua jam kami, kami membincangkan sifat bersejarah kepimpinan Yousaf, krisis kos sara hidup dan cabaran lain yang dihadapi Scotland, dan bagaimana dia merancang untuk mencapai objektif utama partinya: kemerdekaan Scotland.

Berikut adalah lima perkara penting dari perbualan Yousaf yang luas dengan TIME.

Pemimpin Generasi Seterusnya Humza Yousaf Sampul Majalah Time

1. Tiada laluan yang jelas menuju pencapaian kemerdekaan Scotland

Sejak Mahkamah Agung UK memutuskan tahun lalu bahawa Scotland tidak mempunyai kuasa untuk mengadakan referendum kemerdekaan tanpa persetujuan kerajaan British, laluan ke hadapan bagi pergerakan kemerdekaan kelihatan telah mencapai jalan buntu. Westminster bersikeras bahawa referendum 2014, yang mana 55% orang Scotland mengundi menentang kemerdekaan, adalah kata putus dalam perkara ini. SNP berhujah bahawa skala perubahan di UK sejak itu, terutamanya keputusannya untuk meninggalkan EU, memberi hak kepada orang Scotland untuk mengundi sekali lagi.

Sebelum meletak jawatan pada bulan Februari, Sturgeon seketika mengemukakan idea untuk menganggap pilihan raya umum UK seterusnya sebagai “referendum de facto” mengenai kemerdekaan – kedudukan yang banyak dalam parti itu, termasuk Yousaf, menjauhkan diri daripadanya. Semasa perbualan kami, Yousaf berkata mendapatkan kerajaan UK bersetuju untuk meluluskan referendum akan sentiasa menjadi “pilihan utama,” tetapi dengan ketiadaan kerjasama sedemikian, SNP sebaliknya perlu memberi tumpuan kepada membina majoriti konsisten untuk kemerdekaan yang Westminster tidak mungkin dapat mengabaikannya. Ini selepas kesemuanya adalah bagaimana Scotland menjamin Parlimennya sendiri berikutan referendum devolusi 1997, di mana orang Scotland mengundi secara besar-besaran untuk penciptaannya. Dan walaupun Yousaf mengakui bahawa kemerdekaan Scotland tidak mendakwa sokongan majoriti konsisten orang Scotland, beliau percaya ia hanyalah persoalan masa sebelum ia berlaku.

“Jika kita dapat menunjukkan bahawa kemerdekaan mempunyai majoriti yang konsisten – bukan 52% pada satu hari, 48% pada hari lain,” kata Yousaf, “maka akan mustahil bagi kerajaan UK untuk terus menerus menafikan.” Ahli SNP akan mendapat peluang untuk mengundi strategi kemerdekaan parti apabila mereka bertemu untuk persidangan tahunan mereka pada akhir bulan ini di Aberdeen.

2. Yousaf percaya Parti Buruh mengambil Scotland sebagai satu kepastian

Bagi pemimpin pembangkang British Keir Starmer – yang secara meluas dijangka akan menjadi Perdana Menteri Britain seterusnya sekiranya Parti Buruh pusat kirinya menewaskan Konservatif pada pilihan raya umum akan datang – jalan menuju 10 Downing Street hampir pasti akan melalui Scotland. (Begitu dominannya SNP di Scotland sehinggakan Buruh hanya menuntut satu daripada 59 kerusi Scotland di Westminster dan hanya 22 daripada 129 kerusi di Parlimen Scotland.) Di Scotland inilah banyak pemerhati politik percaya Parti Buruh mesti memenangi besar-besaran untuk menjamin majoriti pemerintahan di Britain.

Yousaf bercakap dengan penyokong di luar pejabat SNP di Largs, Scotland, pada 23 Ogos.

Pertempuran untuk Scotland bermula hari ini, dalam satu pilihan raya kecil berhampiran Glasgow, di mana SNP mempertahankan salah satu kerusi Parlimennya di UK. Pilihan raya kecil itu, yang dicetuskan selepas bekas ahli parlimen SNP Margaret Ferrier didapati melanggar peraturan sekatan semasa pandemik COVID-19, diunjurkan akan menghasilkan kemenangan Buruh. Yousaf, bagi siapa pertandingan ini merupakan ujian pertamanya sebagai pemimpin SNP, mengakui bahawa perlumbaan itu sentiasa “akan menjadi satu yang sukar” memandangkan keadaannya. “Tetapi Buruh salah jika mereka sudah menghamparkan kain rentang dan meletupkan sumbatan sampanye,” katanya. “Saya tahu satu atau dua perkara tentang orang di Scotland, setelah mengetuk pintu sebanyak yang saya lakukan, dan mereka tidak suka orang mengambil mereka sebagai satu kepastian.”

3. Dia akan terus memperjuangkan hak transgender di Scotland

Tahun lalu, Parlimen Scotland mengundi untuk meluluskan undang-undang yang direka untuk memudahkan orang di Scotland menukar jantina secara sah. Undang-undang itu akhirnya diblokir oleh kerajaan UK dalam campur tangan tanpa preseden menggunakan kuasa vetonya di bawah Seksyen 35 Akta Scotland – langkah yang dijustifikasikannya atas alasan bahawa undang-undang baru itu “akan memberi kesan buruk kepada operasi perundangan kesaksamaan seluruh Britain Raya”.

Kepada SNP, ini mewakili serangan langsung ke atas demokrasi Scotland. “Ahli dari setiap parti tunggal mengundi untuk undang-undang itu; ia diluluskan dengan majoriti parlimen kami,” kata Yousaf. “Hak apa yang kerajaan lain ada untuk masuk dan mencoret merah, membatalkan undang-undang itu, meletupkannya? Bagi saya, itu bukan kerajaan sendiri. Itu bukan devolusi.”

Kerajaan Scotland kini dalam proses mencabar keputusan itu di Mahkamah Sesyen, mahkamah sivil tertinggi Scotland. Walaupun sifat kontroversi undang-undang itu (kira-kira separuh daripada orang Scotland menyokong keputusan kerajaan UK, menurut