40,000 kanak-kanak ditinggalkan tanpa ibu bapa apabila El Salvador menahan 1% populasi

(SeaPRwire) –   Air mata mengalir di mata Alex dan dia menekan kepalanya ke tangannya kerana memikirkan lebih daripada setahun ulang tahun dan cuti tanpa ibunya, yang ditangkap semasa berjalan ke kerja di kilang pakaian.

“Saya rasa sangat seorang,” kata Alex yang berusia 10 tahun bulan lepas ketika duduk di sebelah adiknya yang berusia 8 tahun dan neneknya. “Saya takut, rasa seperti mereka boleh datang dan mereka boleh ambil orang lain dalam keluarga saya.”

Empat puluh ribu kanak-kanak telah melihat salah seorang ibu bapa atau kedua-duanya ditahan dalam perang hampir dua tahun Presiden Nayib Bukele terhadap kumpulan geng di El Salvador, mengikut agensi perkhidmatan sosial negara. Rekod telah dikongsi dengan The Associated Press oleh pegawai dengan Majlis Kebangsaan Kanak-Kanak dan Remaja, yang bersikeras untuk tanpa nama kerana takut balasan kerajaan terhadap mereka yang melanggar kawalan ketatnya terhadap maklumat.

Dengan menangkap lebih daripada 1% penduduk negaranya, Bukele, yang memenangi pilihan raya semula untuk penggal lima tahun kedua Ahad, cuba memecah rantaian keganasan yang telah merosakkan El Salvador selama dekad. Tetapi banyak yang bimbang bahawa kemiskinan jangka panjang, trauma jangka panjang dan kegagalan kerajaan melindungi kanak-kanak mereka boleh sebaliknya mengapi-apikan gelombang perang geng masa depan.

“Kanak-kanak tidak terlepas apabila bapa, abang atau ibu mereka ditahan, mereka bawa trauma ini bersama mereka,” kata Nancy Fajardo, peguam dan pemberi bantuan bekerja dengan 150 keluarga sedemikian. “Mereka rasa seolah-olah presiden telah mencuri keluarga mereka … Ia boleh dorong kanak-kanak kemudian menyertai geng sebagai bentuk balas dendam untuk segala penderitaan mereka.”

Ibu tunggal Juana Guadalupe Recinos Ventura membesarkan anak lelakinya di rumah konkrit kecil di kawasan diliputi grafiti geng Barrio 18. Keluarga tidak pernah kaya, tetapi mereka mampu mengharungi hidup.

Apabila dia ditahan di luar rumah mereka pada Jun 2022 atas tuduhan samar “pengumpulan haram”, nenek anak lelaki, María Concepción Ventura, ditinggalkan berjuang untuk memberi makan Alex dan adiknya dan membayar bil tanpa gaji anak perempuannya. Pakej $75 makanan dan pakaian yang dihantar keluarga sekali sebulan juga menjadi pukulan kewangan ketika kemiskinan meningkat di El Salvador.

Dan itu telah membuat kanak-kanak lebih terdedah jangka panjang.

“Mereka akan menangis dan menangis, dan masih menangis apabila mengingati ibunya,” kata Ventura. “Mereka hanya tanya saya, ‘Bila ibu saya akan balik? Bila ibu saya akan balik?’ Dan anda hanya perlu beritahu mereka anda tidak tahu bila kerajaan akan melepaskannya.”

The Associated Press bercakap dengan Alex selepas diberitahu dia mahu bercakap tentang ibunya, dan dengan persetujuan nenek Ventura.

Perhatian ditegaskan oleh pekerja sosial, ahli keluarga, pemimpin agama dan bahkan Timbalan Presiden El Salvador Félix Ulloa, yang berkata dalam temubual bahawa, “jika negara tidak buat sesuatu, kanak-kanak ini akan menjadi penjenayah masa depan.”

Rumah Alex di bandar Santa Ana di barat negara itu seperti kebanyakan negara Amerika Tengah: Dua geng pernah membahagikan wilayahnya.

Geng Mara Salvatrucha dan Barrio 18 El Salvador asalnya dari komuniti pendatang yang terpinggir di Los Angeles pada tahun 1980-an, terdiri sebahagiannya daripada kanak-kanak tidak diiringi yang rentan melarikan diri dari konflik tentera Amerika Tengah. Sekali dideportasikan dari Amerika Syarikat, geng mula menindas belia di komuniti mereka sendiri di El Salvador yang dalam keadaan terdesak, akhirnya menggerakkan gelombang baru pemindahan keluarga kerana lari dari keganasan mereka.

Dalam usahanya untuk memusnahkan geng, Bukele telah menahan lebih daripada 76,000 warganegara El Salvador, banyak tanpa bukti atau akses ke proses undang-undang yang adil. Keluarga lalui bulan tanpa berita tentang sanak saudara mereka yang dipenjara. Kumpulan hak asasi manusia telah mendokumenkan pelanggaran hak asasi manusia yang meluas.

Tribunal Pilihan Raya Agung mengatakan Jumaat bahawa dengan 99.1% daripada undian diteliti, Nayib Bukele memenangi 84.6% pada pilihan raya presiden Ahad.

Serbuan kejam telah mendapat sokongan luas di kalangan warga El Salvador yang mampu merebut semula kawasan mereka, tetapi kanak-kanak yang ditinggalkan tanpa ibu bapa telah menjadi antara kosnya yang paling berat.

Manakala kanak-kanak lebih muda berasa ditinggalkan atau bingung mengapa ibu bapa mereka telah pergi, remaja lebih tua dibiarkan dengan kebencian atau takut kepada pihak berkuasa.

Di satu komuniti San Salvador, jiran bergilir-gilir menjaga kanak-kanak sekecil 3 tahun, berkongsi beban ekonomi supaya kanak-kanak tidak berakhir dalam sistem kerajaan, di mana jiran bimbang mereka boleh mengalami penderaan seksual atau fizikal. Kanak-kanak yang terlepas dari jaringan sering berakhir di jalan, kata seorang pemimpin tempatan yang meminta untuk tidak berkongsi namanya kerana takut balasan kerajaan.

“Mereka adalah kanak-kanak, mereka tidak bersalah walaupun ibu bapa mereka melakukan kesalahan,” katanya. Tetapi “mereka terpaksa menderita.”

Di Santa Ana, seorang nenek berusia 61 tahun perlu mengambil lapan cucu, memberi makan mereka dengan hanya $30 seminggu yang dikutipnya mengutip daun untuk membungkus tamales, dan bantuan dari gereja tempatan. Kanak-kanak itu berkata walaupun mereka tidak bersalah, mereka diperlakukan seperti penjenayah oleh jiran.

“Sekarang, mereka melihat kami seolah-olah kami sampah,” kata Nicole berusia 14 tahun, yang masih mahu menjadi pegawai polis.

Bagi Alex, kesakitan itu dalam momen kecil.

Dia merindui ibunya membantunya dengan kerja sekolah dan mengalami mimpi buruk tentang polis datang mengambil baki keluarganya. Apabila dia dibuli di sekolah, ibunya akan pergi kepada gurunya untuk mempertahankannya. Sehingga tahun lepas keluarga akan menyalakan meriam api di lorong luar rumah mereka pada Hari Krismas.

Tetapi sebelum polis membersihkan kawasan itu, keluarga sering mendengar tembakan geng berbunyi di atas bumbung tin mereka dan jiran akan hilang. Keluarga tidak akan pernah membiarkan kanak-kanak bermain di luar.

Kini, Alex dan adik lelakinya berlari di sebelah dinding di mana kerajaan telah melukis semula grafiti geng, jadi María Concepción Ventura melihat manfaat serbuan kejam.

“Mereka hanya perlu melepaskan orang-orang yang tidak bersalah. Mereka yang bersalah harus membayar harga, tetapi biarkan orang tidak bersalah pergi,” katanya, menambah bahawa penahanan anak perempuannya mendorongnya untuk tidak mengundi dalam pilihan raya El Salvador.

Kerajaan El Salvador mengakui ia “membuat kesilapan” dan telah melepaskan kira-kira 7,000 orang.

Kerajaan telah mempamerkan program belia sebagai “strategi keselamatan”, yang termasuk membuka pusat perpustakaan dan rekreasi di kawasan yang sebelum ini dilanda keganasan, dan menyediakan banyak pelajar di sekolah awam dengan laptop dan tablet.

“Banyak daripada mereka yang ditahan sekarang adalah kanak-kanak yang negara tidak pedulikan, anak yatim perang, kanak-kanak yang ibu bapa mereka pergi ke , atau mati dan membesar dalam keluarga yang tidak berfungsi, dan kerajaan terdahulu tidak buat apa-apa untuk mereka,” kata Ulloa, dalam perjalanan ke penggal kedua sebagai timbalan presiden. “Dan lihat apa yang kita ada sekarang – penjenayah apabila mereka dewasa.”

Ulloa berkata pentadbiran “100% terpaksa” menyediakan untuk kanak-kanak ibu bapa ditahan El Salvador, tetapi dia tidak dapat memberikan contoh apa yang dilakukan kerajaan untuk mereka.

Tiada daripada lima keluarga yang ditemubual oleh AP berkata mereka menerima sebarang bantuan daripada kerajaan Bukele. Gereja tempatan membantu ratusan keluarga berkata mereka tidak pernah mendengar sebarang bantuan kerajaan diedarkan kepada kanak-kanak. Walaupun begitu, kanak-kanak memerlukan lebih daripada sokongan kewangan sahaja, kata Kenton Moody, pastor gereja tempatan menyediakan keluarga Ventura dengan makanan.

“Kanak-kanak ini memerlukan kasih sayang,” kata Moody. “Kerajaan tidak boleh memberi kasih sayang, hanya unit keluarga boleh.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.