4 migran mati, 64 diselamatkan ketika bot tiba di Kepulauan Canary, Sepanyol

(SeaPRwire) –   Empat pendatang telah ditemui mati dan 64 lagi telah diselamatkan apabila sebuah bot dari Mauritania tiba di Kepulauan Canary, Sepanyol selepas perjalanan Atlantik yang berbahaya dari , kata Perkhidmatan Penyelamat Maritim Sepanyol.

Pendatang tiba di pulau El Hierro pada lewat malam Selasa, dengan mereka yang terselamat termasuk dua wanita dan sembilan kanak-kanak, kata perkhidmatan itu.

Dalam kesihatan yang buruk, dua orang telah dipindahkan dengan helikopter ke hospital di pulau Tenerife manakala 14 lagi dibawa ke hospital tempatan di El Hierro untuk dirawat terutamanya kerana hipotermia dan dehidrasi, mengikut satu pos di X, bekas Twitter, oleh perkhidmatan kecemasan tempatan.

Hampir 12,000 pendatang yang melarikan diri dari kemiskinan, konflik dan ketidakstabilan di Afrika Barat telah tiba di Kepulauan Canary Sepanyol pada dua bulan pertama tahun ini, mengikut kementerian dalaman.

Ini lebih daripada enam kali ganda bilangan yang tiba di pulau-pulau itu tahun lepas. El Hierro, yang paling barat daripada Kepulauan Canary, menanggung beban kedatangan.

Kebanyakan pendatang telah berlepas dari pantai Mauritania menaiki bot nelayan kecil dikenali sebagai pirogues dan mengemudi selama beberapa hari menentang angin kencang dan arus Atlantik. Walaupun beribu-ribu telah terselamat dari perjalanan berisiko itu, banyak yang mati atau hilang di sepanjang jalan dengan mayat kadang-kadang terdampar di seberang Atlantik.

Sekurang-kurangnya 191 pendatang telah dilaporkan mati sehingga kini pada 2024 dalam usaha untuk tiba di Kepulauan Canary, mengikut Projek Pendatang Hilang Antarabangsa Pertubuhan PBB.

Tetapi jumlah itu dipercayai tidak lengkap.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.