4 ditangkap kerana menghormati Hitler di luar rumah kelahiran di Austria

(SeaPRwire) –   Empat orang Jerman ditangkap meletakkan mawar putih mengenang Adolf Hitler di rumah di mana diktator Nazi itu dilahirkan pada hari lahirnya pada tanggal 20 April 1889, di Braunau am Inn, Austria. Salah seorang daripada mereka memberi hormat Hitler ketika berpose untuk gambar, kata polis Isnin.

Selepas perdebatan yang panjang mengenai masa depan rumah di mana beliau dilahirkan, kerja bermula tahun lepas untuk mengubahnya menjadi balai polis – projek yang bertujuan untuk menjadikannya kurang menarik sebagai tapak ziarah untuk orang yang memuliakan Hitler.

polis wilayah itu berkata empat orang Jerman – dua beradik dan pasangan masing-masing, dalam 20-an dan awal 30-an – pergi ke bangunan itu pada Sabtu untuk meletakkan mawar putih di liang tingkapnya.

Mereka berpose di hadapan rumah untuk gambar dan salah seorang wanita memberi hormat Hitler yang tegak.

Pegawai patroli membuat nota kumpulan itu dan membawa mereka ke balai polis untuk soal siasat. Wanita itu berkata beliau tidak bermaksud memberi hormat itu dengan serius, tetapi pegawai mendapati percakapan dengan yang lain dalam telefon bimbitnya di mana mereka berkongsi mesej dan gambar bertema Nazi.

Polis berkata mereka akan melaporkan keempat-empat orang itu kepada pendakwa raya atas dakwaan melanggar undang-undang yang melarang simbol-simbol Nazism.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.