3 orang dituduh bekerjasama dengan perkhidmatan perisikan Hong Kong di UK

(SeaPRwire) –   Polis British telah dituduh tiga lelaki kerana membantu perkhidmatan perisikan di tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa negara bermusuhan cuba campur tangan dengan demokrasi dan aktiviti ekonomi di UK.

Tiga lelaki itu antara 11 orang yang ditahan awal bulan ini di Yorkshire dan London oleh polis pengganasan menggunakan peruntukan undang-undang baru yang membenarkan suspek dalam kes keselamatan negara dan pengintipan ditahan tanpa waran.

Chi Leung (Peter) Wai, 38, Matthew Trickett, 37, dan Chung Biu Yuen, 63, juga dituduh campur tangan asing, Perkhidmatan Polis Metropolitan berkata. Mereka akan muncul di Mahkamah Majistret Westminster Isnin.

“Beberapa tangkapan telah dibuat dan carian dilaksanakan sebagai sebahagian daripada siasatan ini,” Komande Dominic Murphy, ketua komando pengganasan Met berkata dalam kenyataan. “Walaupun diketuai dari London, rangkaian Pengganasan Polis Counter telah penting untuk mengganggu aktiviti ini.”

Pengumuman itu datang ketika Perdana Menteri Rishi Sunak sedang menyediakan ucapan Isnin di mana beliau dijangka berkata bahawa Britain menghadapi masa depan yang semakin berbahaya kerana ancaman dari “paksi negara berotoritarian”, termasuk Rusia, China, Iran dan Korea Utara. Ketegangan dengan China meningkat tahun lalu selepas seorang penyelidik parlimen ditahan atas syak wasangka mengintip untuk Beijing, tuduhan yang dinafikan oleh pegawai China sebagai “fitnah jahat”.

Jabatan keselamatan Hong Kong, polis Hong Kong dan pejabat kementerian luar negeri di Hong Kong tidak segera menanggapi permintaan untuk komen.

Kerajaan British tahun lalu meluluskan undang-undang keselamatan negara baru yang memberi polis kuasa tambahan untuk menangani pengintipan asing. Undang-undang itu perlu untuk menangani ancaman “sentiasa berubah” campur tangan asing dan “bertindak balas terhadap ancaman aktiviti bermusuhan dari negara-negara menargetkan demokrasi, ekonomi, dan nilai-nilai UK,” kerajaan berkata.

Penangkapan dalam kes ini dibuat pada 1 dan 2 Mei. Siasatan sedang berterusan, polis berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.