3 negara menarik diri daripada blok ekonomi ECOWAS Afrika

(SeaPRwire) –   negara Mali, Burkina Faso dan Niger telah menarik diri daripada blok ekonomi serantau yang dikenali sebagai ECOWAS, juntanya masing-masing mengumumkan Ahad. Mereka menuduh blok itu mengenakan “sanksi tidak manusiawi” untuk membatalkan rampasan kuasa di negara-negara mereka.

ECOWAS menyatakan dalam kenyataan bahawa ia tidak dimaklumkan tentang keputusan negara-negara itu untuk menarik diri.

Juntanya berkata dalam kenyataan bersama yang dibaca di televisyen negara di ketiga-tiga negara bahawa mereka telah “memutuskan dengan kedaulatan penuh untuk menarik diri Burkina Faso, Mali dan Niger daripada Komuniti Ekonomi Negara-Negara Afrika Barat (ECOWAS),” dengan mendakwa bahawa blok itu “menyimpang dari ideal pengasasnya dan pan-Afrikanisme” selepas hampir 50 tahun wujud.

“Lebih-lebih lagi, ECOWAS, di bawah pengaruh kuasa-kuasa asing, mengkhianati prinsip-prinsip penubuhannya, telah menjadi ancaman kepada negara-negara ahlinya dan penduduknya yang kebahagiaan seharusnya dijamin,” kenyataan mereka membaca.

ECOWAS menyatakan dalam kenyataan bahawa ia tidak dimaklumkan tentang keputusan negara-negara itu untuk keluar daripada blok itu. Protokolnya menyediakan bahawa penarikan diri mengambil masa sehingga setahun untuk diselesaikan.

“Burkina Faso, Niger dan Mali kekal sebagai ahli penting Komuniti dan Pihak Berkuasa terus komited untuk mencari penyelesaian berunding kepada kebuntuan politik,” katanya.

Secara meluas dilihat sebagai blok ekonomi terunggul di Afrika Barat, blok 15 negara ECOWAS — yang ditubuhkan pada tahun 1975 untuk “mempromosikan integrasi ekonomi” di negara ahlinya — telah menghadapi kesukaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk membatalkan rampasan kuasa berleluasa di rantau ini di mana rakyatnya membantah tidak mendapat manfaat daripada sumber semula jadi kaya.

Di bahagian-bahagian Afrika Barat, ECOWAS semakin kehilangan keberkesanannya dan sokongan di kalangan rakyat, yang melihatnya sebagai mewakili hanya kepentingan pemimpin dan bukan rakyat biasa, kata Oge Onubogu, pengarah Program Afrika di Wilson Center think tank berpangkalan di Washington.

Pengumuman Ahad ini merupakan perkembangan terbaru dalam siri peristiwa yang memperdalam ketegangan politik di Afrika Barat sejak mengalami rampasan kuasa terbaru dalam siri rampasan kuasa – di Niger – tahun lalu. Ia juga datang ketika ketiga-tiga negara itu telah membentuk pakatan keselamatan selepas memutuskan hubungan tentera dengan Perancis dan negara-negara Eropah lain dan beralih kepada sokongan Rusia.

Kenyataan bersama menuduh ECOWAS gagal membantu ketiga-tiga negara itu dalam melawan “ancaman eksistensial” seperti keganasan – alasan biasa yang diberikan tentera mereka untuk menggulingkan kerajaan demokratik terpilih mereka.

“Apabila negara-negara ini memutuskan untuk mengambil nasib mereka ke dalam tangan mereka sendiri, (ECOWAS) mengambil sikap yang tidak rasional dan tidak dapat diterima dengan mengenakan sanksi haram, tidak sah, tidak manusiawi dan tidak bertanggungjawab melanggar teksnya sendiri,” kenyataan itu menyatakan.

Daripada memperbaiki keadaan mereka, juntanya berkata sanksi ECOWAS “semakin melemahkan penduduk yang sudah tercedera oleh tahun-tahun keganasan.”

“Pertemuan yang gagal antara Niger dan ECOWAS minggu lalu – yang menyatakan delegasinya tidak dapat melawat Niger kerana masalah penerbangan – dilihat oleh junta Niger sebagai peluang untuk menyalahkan blok itu atas cara ia telah menangani rampasan kuasa di sana, menurut Cheta Nwanze, penganalisis di firma penyelidikan geopolitik berpangkalan di Lagos, SBM Intelligence.

“Penarikan diri ini kelihatan sebagai pengaruh yang semakin berkurangan daripada dua kuasa tradisional di Afrika Barat – Perancis dan Nigeria,” kata Nwanze.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.