3 mati selepas pergaduhan militia di ibu negara Ethiopia

(SeaPRwire) –   Pertembungan tembak-menembak antara pemberontak dan pegawai polis membunuh tiga orang Jumaat di ibu negara Ethiopia dalam kes jarang negara banyak pemberontak serantau melimpah ke bandar.

Kekerasan berlaku berhampiran Millenium Hall di pusat bandar Addis Ababa apabila pegawai cuba menangkap tiga pejuang militia dikenali sebagai Fano. Pejuang dikatakan “dalam misi untuk melaksanakan serangan,” kenyataan polis berkata.

Dua ahli militia terbunuh, dan polis menangkap yang ketiga. Seorang orang awam juga terbunuh semasa pergaduhan senjata api, dan dua pegawai polis cedera.

“Ekstrimis diminta menyerah tetapi enggan berbuat demikian,” kenyataan polis berkata.

Perkhidmatan keselamatan Ethiopia telah berjuang pemberontakan penuh skala oleh Fano, kumpulan etno-nasionalis, sejak Ogos. Ia dipicu oleh rancangan dipertikaikan untuk menyepadukan pasukan serantau ke tentera persekutuan dan telah menjadikan kawasan tidak berundang-undang kebanyakan Amhara, kawasan Ethiopia kedua terbesar.

Salah satu episod paling berdarah Fano pemberontakan berlaku pada Jan 29, apabila askar pergi pintu ke pintu membunuh puluhan orang awam di bandar Amhara Merawi selepas pertembungan dengan ahli Fano tempatan, menurut kumpulan hak asasi.

Dalam laporan dikeluarkan Jumaat, Amnesty International meletakkan jumlah kematian di Merawi lebih 50. Kumpulan hak asasi berkata askar persekutuan “mengumpulkan lelaki tempatan dari rumah, kedai dan jalanan dan menembak dan membunuh puluhan.”

Addis Ababa secara besar telah terpencil daripada pemberontakan serantau Ethiopia. Selain keganasan di Amhara, kerajaan persekutuan juga berjuang pemberontakan berasingan berasaskan etnik di Oromia, kawasan terbesar negara.

Kumpulan bersenjata lain aktif di Gambella, Benishangul-Gumuz dan kawasan Somali Ethiopia. Antara 2020 dan 2022, tentera persekutuan berjuang perang berdarah menentang kawasan Tigray utara, mengakibatkan ratusan ribu kematian.

Fano berjuang bersama-sama kerajaan persekutuan dalam , tetapi hubungan merosot walaupun semasa konflik itu. Pemberontak Tigray maju sehingga 115 batu dari ibu negara sebelum berundur.

Pertembungan tembakan di Addis Ababa mengikuti penembakan Bate Urgessa, tokoh pembangkang terkemuka, di bandar Oromia Meki pada malam Selasa. Amerika Syarikat, Britain dan beberapa negara lain telah meminta siasatan penuh ke dalam kematiannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.