3 Jerman ditahan selepas didakwa mengintip untuk China, memindahkan maklumat tentang teknologi ketenteraan berpotensi

(SeaPRwire) –   Tiga orang disyaki mengkhianati China dan mengatur pemindahan maklumat mengenai teknologi yang berpotensi telah ditangkap di Jerman pada Isnin.

Peguam Negara berkata tiga warganegara Jerman itu didakwa telah bertindak bagi pihak perisikan China sejak beberapa ketika sebelum Jun 2022. Mereka juga disyaki melanggar undang-undang eksport Jerman dengan mengeksport laser khas tanpa kebenaran.

Salah seorang suspek, dikenali sebagai Thomas R. mengikut undang-undang privasi Jerman, didakwa sebagai ejen untuk seorang pekerja Kementerian Keselamatan Negara China dan memperoleh maklumat mengenai “teknologi inovatif yang boleh digunakan secara ketenteraan” untuk orang itu, peguam negara berkata dalam kenyataan.

Untuk berbuat demikian, peguam negara berkata, beliau menggunakan Herwig F. dan Ina. F, pasangan yang memiliki syarikat di Duesseldorf yang digunakan untuk menghubungi dan bekerja dengan penyelidik Jerman.

Pasangan itu didakwa menubuhkan perjanjian pemindahan penyelidikan dengan sebuah universiti Jerman yang tidak dikenal pasti, langkah pertama yang adalah untuk menyediakan kajian untuk rakan China mengenai teknologi bahagian mesin yang boleh digunakan untuk enjin kapal yang kuat, termasuk yang digunakan dalam kapal tempur, termasuk kapal tempur. Penanggungjawab MSS Thomas R. berada di sebalik rakan China dan projek itu dibiayai oleh negara China, peguam negara berkata.

Pada masa penangkapan, suspek sedang dalam perbincangan mengenai projek penyelidikan lanjut yang boleh berguna untuk meningkatkan kekuatan tempur laut China, mereka menambah.

Suspek juga memperoleh dengan pembiayaan MSS laser khas dan dieksport ke China tanpa kebenaran, walaupun ia diklasifikasikan sebagai alat “kegunaan ganda” di bawah peraturan Kesatuan Eropah, peguam negara berkata.

Rumah dan pejabat suspek, yang ditangkap di Duesseldorf dan di Bad Homburg, berhampiran Frankfurt, telah diserbu.

Suspek ditangkap seminggu selepas lawatan tiga hari ke China oleh Canselor Olaf Scholz, kedua kalinya sejak beliau mengambil alih pada akhir 2021.

Pegawai Jerman enggan memberikan pandangan sama ada kerajaan mengetahui kes itu pada masa lawatan tetapi menyatakan lawatan itu tidak memainkan sebarang peranan dalam masa penangkapan.

Dalam strategi hubungan yang dikeluarkan tahun lalu, kerajaan Jerman menunjuk kepada “persaingan sistemik” dengan kuasa Asia dan keperluan untuk mengurangkan risiko ketergantungan ekonomi, tetapi menekankan keinginannya bekerjasama dengan Beijing mengenai cabaran seperti perubahan iklim dan mengekalkan hubungan perdagangan yang kuat.

Dokumen itu menyatakan bahawa “kami mengambil tindakan tegas untuk menangani semua pengintipan dan sabotaj analog dan digital oleh perisikan dan kumpulan berkaitan kerajaan China, sama ada aktiviti ini berada di dalam atau diarahkan terhadap Jerman.”

Menteri Dalam Negeri Nancy Faeser berkata penangkapan Isnin adalah “kejayaan besar bagi rintangan kami terhadap pengintipan.”

“Kami mengawasi bahaya yang signifikan daripada pengintipan China dalam perniagaan, industri dan sains,” katanya dalam kenyataan. “Kami memantau risiko dan ancaman ini dengan sangat teliti dan telah memperingatkan dan menyedarkan orang dengan jelas supaya langkah perlindungan boleh dipertingkatkan di mana-mana.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.