3 ditahan berkaitan kematian 5 pendatang yang dipaksa keluar daripada bot penyeludup dengan ancaman parang, kata polis Sepanyol

(SeaPRwire) –   telah menangkap tiga orang kerana kematian November lalu lima migran yang terancam dengan parang dan dipaksa lompat dari bot mereka sedang berjalan dengan puluhan migran lain, pihak berkuasa berkata Isnin.

Menurut kenyataan polis, lima orang itu mati pada 29 November di luar pantai selatan Cádiz. Polis berkata dua lelaki dan seorang wanita ditangkap awal bulan ini tetapi tidak memberi butiran lanjut.

Penyeludup manusia itu telah mengancam lima orang dengan parang dan memaksa mereka melompat ke laut walaupun arus kuat dan suhu sejuk.

Tiga puluh tujuh migran telah berjalan dalam bot dari Kenitra, Maghribi. Kenyataan itu berkata migran telah membayar antara $3,270 dan $13,000 untuk tempat dalam bot.

Imej video November menunjukkan banyak migran lain dipaksa keluar kapal lebih dekat dengan tanah, sebelum penyeludup melaju kencang dalam bot kuat. Polis berkata mereka mendapati bot dan beberapa dokumen kemudian, yang membantu menjejaki tiga suspek.

Empat mayat ditemui dalam beberapa jam dan yang kelima ditemui beberapa hari kemudian. Migran dikenal pasti dengan bantuan sampel DNA dari keluarga di Maghribi.

Puluhan ribu migran dari negara Afrika sub-Sahara cuba sampai ke Sepanyol setiap tahun dalam bot terbuka besar dilancarkan dari . Kebanyakan pergi ke Kepulauan Canary di Atlantik, manakala yang lain cuba menyeberangi Laut Mediterranean ke Sepanyol benua.

Beribu-ribu diketahui mati membuat perjalanan berisiko.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.