3 dihantar ke hospital, termasuk kanak-kanak, dalam serangan ‘bahan korosif’ di London

(SeaPRwire) –   telah melancarkan operasi pencarian terhadap seorang suspek selepas “bahan korosif” dilemparkan kepada orang ramai, menyebabkan seorang wanita dan dua anak perempuannya dimasukkan ke hospital.

Insiden itu berlaku pada malam Rabu di sepanjang Lessar Avenue di bahagian selatan bandar itu dan pihak polis menyatakan penyiasat percaya suspek lelaki itu dan wanita itu “dikenali antara satu sama lain.”

“Dilaporkan bahawa seorang lelaki telah melempar seorang kanak-kanak ke tanah dan bahawa sejenis bahan – yang kini diketahui sebagai alkali – telah dilemparkan,” kata Superintenden Gabriel Cameron. “Lelaki itu cuba melarikan diri dalam sebuah kereta tetapi bertabrakan dengan kenderaan yang tidak bergerak, dan kemudian melarikan diri dengan berjalan kaki, ke arah Clapham Common.”

Cameron berkata serangan itu mencederakan seorang wanita berusia 31 tahun dan dua anak perempuannya, berusia 8 dan 3 tahun. Mereka masih berada di hospital pada pagi Khamis.

“Walaupun keadaan tiada yang membahayakan nyawa, kecederaan kepada wanita dan gadis yang lebih muda mungkin mengubah hidup. Mungkin akan mengambil masa sebelum kakitangan hospital dapat menyatakan betapa seriusnya kecederaan itu,” kata Cameron.

Polis berkata “Tiga orang wanita – dua dalam 30-an dan satu dalam 50-an – yang cedera apabila mereka dengan berani datang membantu keluarga itu, semuanya telah dibenarkan keluar dari hospital dengan kecederaan luka terbakar ringan” dan “seorang lelaki dalam 50-an yang juga membantu menolak rawatan hospital untuk kecederaan ringan yang dialaminya.”

Lima orang pegawai yang menyahut panggilan ke tempat kejadian menderita kecederaan tetapi sejak itu dibenarkan keluar dari rawatan hospital selepas menerima rawatan, menurut Cameron.

“Semua ahli masyarakat dan pegawai saya ini layak menerima pengiktirafan dan pujian yang besar kerana datang membantu wanita dan kanak-kanak itu dalam apa yang pastinya merupakan scenario menakutkan,” katanya. “Kami akan memberi mereka semua sokongan yang boleh.”

Polis Met sedang bekerja untuk

“Pegawai dari seluruh Polis Met sedang bekerjasama dengan agensi rakan kongsi dan pasukan untuk mengesan dan menangkap lelaki itu,” kata Cameron. “Walaupun rupa-rupanya serangan tertumpu, dia merupakan individu berbahaya dan kami perlu segera menemuinya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.