3 Cara Kebimbangan Sekali Boleh Membantu Anda

“Kegelisahan.” Hanya perkataan itu sahaja sudah boleh menimbulkan ketidakselesaan. Kesannya – sukar bernafas, degupan jantung yang kuat, ketegangan otot – memang menyedihkan. Dan ia semakin banyak berlaku. Menurut Biro Banci Amerika Syarikat, separuh daripada orang dewasa muda Amerika mengalami gejala kegelisahan yang ketara. Tiada hairanlah jika wabak kegelisahan ini menyebabkan banyak kebimbangan dan keprihatinan.

Tetapi, sebagai seorang pakar klinikal dan penyelidik, saya melihat masalah yang lebih besar. Dalam usaha masyarakat kita untuk menjadi bebas daripada kegelisahan, kita cenderung melepas peluang berharga yang ditawarkan oleh perasaan manusia yang normal ini.

Secara asasnya, kegelisahan bukanlah bahaya nyawa, dan ia sememangnya bukan penyakit atau gangguan. Sebaliknya: keupayaan untuk berasa gelisah menunjukkan bahawa sistem melawan atau lari kita berfungsi, yang merupakan petanda kesihatan otak dan deria. Sekali kita menerima bahawa kegelisahan adalah sebahagian normal daripada kehidupan, walaupun tidak selesa, kita boleh menggunakannya untuk maju.

Berikut adalah tiga cara kegelisahan boleh membantu anda:

Ia boleh membina kekuatan dan daya tahan emosi anda

Bersenam di gym seharusnya sukar. Secara asasnya, “latihan yang baik” adalah tidak selesa, kerana ia melibatkan melangkaui keupayaan ketahanan fizikal dan kapasiti aerobik anda melepasi apa yang boleh dilakukan dengan mudah. Ya, anda boleh terlebih berat di gym dan memaksakan diri terlalu kuat, tetapi titik emas senaman sentiasa merupakan pengalaman agak berat.

Begitu juga, jika anda mahu membina kekuatan dan daya tahan emosi, anda perlu menghadapi beberapa darjah ketegangan mental. Tentu sahaja, peristiwa traumatik dan penderaan cenderung menyebabkan lebih banyak kerosakan berbanding manfaat, tetapi pengalaman – dan kegigihan melaluinya – kegelisahan, tekanan, dan ketegangan sekali-sekala meningkatkan kekuatan emosi anda secara mendadak.

Contohnya, salah satu rawatan paling berkesan untuk kegelisahan ialah terapi pendedahan, yang melibatkan menghadapi ketakutan secara sistematik, terus terang, dalam dos yang munasabah dan meningkat secara berperingkat, dalam jangka masa. Dengan bantuan seorang pakar terapi, individu dengan fobia terhadap apa-apa sahaja dari ular atau labah-labah, hingga ketinggian atau prosedur perubatan, akan menghadapi apa yang membuatkan mereka berasa gelisah secara berperingkat. Apabila mereka melatih kekuatan emosi mereka – secara sukarela dan berani – mereka akan kebal terhadap kegelisahan mereka, dan kesannya akan berkurangan.

Dalam amalan klinikal saya, saya telah merawat beratus-ratus pesakit dengan terapi pendedahan, dan dalam banyak kes, individu tidak hanya kurang takut, malah juga lebih berdaya tahan secara umum. Dalam satu kes yang sangat diingati, saya membantu seorang wanita muda mengatasi kes hypochondriasis (kegelisahan tertumpu kepada kesihatannya) yang teruk dengan kaedah ini. Bertahun-tahun kemudian, apabila bayinya yang baru lahir mengalami komplikasi kesihatan yang serius yang memerlukan pembedahan menyelamatkan nyawa, beliau menangani situasi itu dengan kekuatan dan keselesaan luar biasa.

Ia boleh meningkatkan intimasi dan sambungan emosi anda

Manusia adalah makhluk sosial. Pencetus utama kebahagiaan dan kemakmuran pada hujung usia bukanlah gen hebat, kejayaan kewangan, atau kemasyhuran. Ianya kualiti perhubungan anda. Dengan cara yang sama, sains klinikal telah mengenal pasti bahawa berkongsi kegelisahan kita dengan orang tersayang adalah salah satu strategi paling berkesan untuk membina sambungan. Apabila pesakit saya belajar untuk membuka diri dan berkongsi kegelisahan mereka dengan pasangan, mereka hampir selalu melaporkan perasaan intimasi emosi yang lebih tinggi.

Sekali lagi, kegelisahan adalah perasaan manusia yang normal, dan jika anda cukup beruntung mempunyai hubungan yang penting, anda akan berasa gelisah pada satu masa! Meskipun dalam hubungan yang paling selamat, kita secara semula jadi berasa sedikit kegelisahan sama ada kasih sayang yang diterima adalah benar-benar tanpa syarat. Seperti yang diajar oleh pakar hubungan antarabangsa Sue Johnson, apabila kita menerima dan menyatakan keperluan kita untuk sambungan ketika masa sukar (contohnya, “Saya sedang mengalami masa sukar sekarang dan benar-benar memerlukan sokongan anda”) ia akan menghasilkan sambungan yang lebih erat dan mengubah kegelisahan kita menjadi cinta.

Baru-baru ini, sepasang suami isteri muda (marilah kita panggil mereka Marty dan Sheryl) datang kepada saya dalam kesusahan kerana pertengkaran kewangan yang serius. Sheryl berasa gelisah tentang belanja Marty berbanding baki akaun bank mereka, dan Marty pula melihat Sheryl terlalu berhemat. Bulan-bulan tuduhan dan salah faham telah merosakkan kepercayaan dan sambungan, tanpa sebarang perubahan tingkah laku kewangan atau status kewangan.

Saya telah menggalakkan pasangan itu untuk menyatakan akar ketakutan mereka antara satu sama lain. Marty membuka hati bahawa dia ketakutan Sheryl akan kehilangan minat dalam hubungan mereka jika mereka tidak selesa dari segi kewangan. Sheryl pula berkongsi bahawa dia pernah melihat ibu bapanya hampir bercerai akibat tekanan kewangan. Ia mengambil beberapa bulan, tetapi pertengkaran kewangan akhirnya kurang menjadi isu, kerana Marty dan Sheryl kini memahami tingkah laku masing-masing datang dari kasih sayang: Mereka hanya mempunyai cara yang berbeza untuk mengekalkan sambungan.

Ia boleh membantu anda menyesuaikan semula dan menyeimbangkan diri

Dari masa ke semasa, kita semua akan merasa sudah tidak tahan lagi. Tanggungjawab kita bertimbun, sumber daya kita merosot, dan kita hanya tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyelesaikan semuanya. Kita berasa tidak selesa kebanyakan, jika tidak seluruhnya, masa itu.

Dalam kes sebegini, apa yang kita alami dipanggil tekanan. Secara ringkasnya, tuntutan yang dikenakan ke atas kita melebihi sumber yang tersedia. Sama seperti timbangan yang tidak seimbang, menangani tekanan hampir aritmetik: Kita perlu mengurangkan tuntutan, atau meningkatkan sumber (atau kedua-duanya). Tiada penyelesaian lain.

Ramai masa, apabila pesakit saya terlalu lesu mereka cenderung mengambil lebih tanggungjawab. Ironinya, mereka mengambil projek tambahan di tempat kerja, sukarela untuk khidmat masyarakat, dan memberi sokongan tambahan kepada kawan-kawan. Ini berlaku kerana sukar untuk mengakui bila kita sedang berjuang, dan lebih mudah mengelakkan memikirkan betapa lesunya kita – dan berpura-pura semua tidak apa-apa – apabila kita fokus pada kerja.

Sayangnya, ini boleh menyebabkan akibat buruk kerana pada satu ketika timbangan tidak akan tahan daripada tidak seimbang dan akan patah. Bekerja lebih keras, lebih pantas dan lebih lama walaupun sudah letih boleh menyebabkan tekanan kronik, yang telah dikaitkan dengan penyakit jantung, kanser, dan strok, serta banyak lagi keadaan kesihatan yang kurang teruk.

Menangani gejala tekanan dengan ubat mungkin membantu kita berfungsi harian untuk sementara waktu, tetapi ini cenderung memperburuk keadaan dalam jangka panjang. Sekali lagi, penyelesaian sebenar untuk tekanan ialah mengurangkan tuntutan atau meningkatkan sumber.

Oleh itu, apabila kita benar-benar lesu dan berasa gelisah kerana tekanan, ia adalah cara tubuh kita memberitahu kita untuk menyesuaikan semula dan menyeimbangkan diri. Pada akhirnya, kita semua adalah makhluk yang terhad dalam dunia yang besar, dan tiada seorang pun yang benar-benar tidak terhad. Apabila kita mempedulikan isyarat dalaman dan mengakui kelemahan kita, kita akan bangkit lebih fokus dan lebih sihat secara keseluruhan – dan juga kurang tertekan dan gelisah.