28 Penduduk Israel dilarang memasuki Perancis selepas dituduh menyerang Palestin

(SeaPRwire) –   Perancis akan mengharamkan 28 penduduk penghuni Israel dari memasuki negara itu, menuduh mereka menyerang orang Palestin di kementeriannya berkata pada Selasa.

“Langkah-langkah ini datang apabila keganasan yang dilakukan oleh penghuni terhadap penduduk Palestin meningkat dalam beberapa bulan yang lalu. Perancis mengulangi kecaman tegasnya terhadap keganasan tidak dapat diterima ini,” kata kementerian itu dalam kenyataan.

Ia tidak menamakan individu-individu tersebut.

Angka-angka PBB menunjukkan serangan harian oleh penghuni lebih daripada dua kali ganda sejak serangan mengejutkan Hamas pada 7 Oktober dan serangan berikutnya ke atas kawasan Gaza Palestin.

Walaupun perhatian antarabangsa banyak tertumpu kepada serangan lintas sempadan itu dan peperangan Israel selepasnya di sana, telah juga menyatakan kebimbangan yang semakin meningkat tentang peningkatan keganasan terhadap orang Palestin di Tebing Barat.

Amerika Syarikat dan Britain telah menyatakan kebimbangan serupa dan telah mengenakan sanksi terhadap beberapa penghuni yang mereka kata bertanggungjawab terhadap keganasan.

Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell berkata pada Disember bahawa beliau juga akan mencadangkan langkah serupa.

Paris telah menyokong inisiatif itu dan diplomat telah berkata mereka berharap sebaik sahaja langkahnya dilaksanakan ia boleh mempercepat proses Eropah.

Kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh menteri luar Perancis, Poland dan Jerman pada Isnin menyatakan keganasan penghuni terhadap orang Palestin di Tebing Barat tidak dapat diterima dan “perlu dikenakan sanksi.”

Usaha EU tergendala sehingga kini kerana bantahan Hungary dan Republik Czech, menurut diplomat.

Tetapi mereka berkata kompromi mungkin dicapai kemudian untuk membenarkan langkah-langkah itu dilaksanakan, mungkin selepas lebih banyak sanksi EU ke atas Hamas.

“Penjajahan adalah haram di bawah undang-undang antarabangsa dan perlu berhenti,” kata kementerian luar Perancis. “Sambungannya tidak serasi dengan penciptaan negara Palestin yang mampan, yang merupakan satu-satunya penyelesaian supaya orang Israel dan Palestin dapat hidup berdampingan dalam damai dan selamat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.