25 Tahun Selepas Felicity, Sudah Tiba Masa Untuk Kembali ke Potongan Rambut TV Paling Terkenal

Dua puluh lima tahun yang lalu, Felicity Porter secara tidak sengaja membuat keputusan paling penting dalam hidupnya. Dalam tayangan perdana siri 1998 Felicity, watak utama (dilakonkan oleh Keri Russell) mengikuti teman sekolah menengahnya Ben Covington (Scott Speedman) dari Palo Alto ke Bandar Raya New York, meninggalkan rancangannya untuk belajar perubatan di Universiti Stanford untuk menghadiri sekolah pilihan Ben, Universiti New York. Keputusan Felicity untuk meledakkan rancangan kolejnya selepas membaca pesanan buku tahunan yang mengejutkan dari seorang budak lelaki yang tidak begitu dikenalinya pasti impulsif. Tetapi ia juga merupakan tindakan pembangkang yang berkuasa oleh seorang wanita muda yang terlindung yang, seperti yang dia akui, “tidak pernah membuat pilihan substansial dalam hidup saya” tanpa kebenaran ibu bapa saya. Dengan perpindahannya merentas negara, Felicity tidak hanya mengejar seorang lelaki, dia akhirnya mengikuti hatinya. Dia mengambil risiko, yang pertama dari banyak yang akan dia ambil dalam empat musim siri itu, dan ia berbaloi dengan cara yang besar.

Malangnya, tidak semua pilihan Felicity diterima dengan baik – seperti potongan rambut musim 2 tertentu yang datang untuk menggambarkan apa yang betul dan salah tentang rancangan itu. Sempena ulang tahun ke-25 rancangan itu, sudah tiba masanya untuk melihat lebih dekat potongan rambut Felicity, dan bagaimana ia menjadi gaya rambut paling terkenal – dan disalahertikan – dalam sejarah pop culture.

Musim pertama siri WB yang sangat dinantikan berakhir dengan cliffhanger: Adakah Felicity menghabiskan musim panas dengan teman remajanya Ben atau dengan teman kolejnya Noel (Scott Foley)? Dalam tayangan perdana musim 2, terungkap bahawa dia telah memilih Ben seperti yang dijangkakan, dan selepas menghabiskan musim panas bersama-sama di jalan raya, mereka telah menjadi (agak) satu item. Tetapi pada episod kedua musim baru itu, Felicity menyedari dia mengkompromi dirinya terlalu banyak untuk memuaskan seorang lelaki yang tidak cukup matang dari segi emosi untuk menangani perasaan besarnya.

“Maksud saya, saya orang yang emosional. Saya berasa perkara-perkara dan saya perlu dapat marah dan bercakap tentang perasaan saya,” katanya kepada Ben dalam ideal Platonik ucapan putus hubungan. “Maksud saya, itulah saya. Saya tidak boleh mengubahnya. Saya tidak mahu.” Tetapi Felicity berjalan menjauhi romansa singkat itu dengan menyedari bahawa ada beberapa perubahan yang ingin dia buat. Dalam saat-saat akhir episod 2, dia pergi ke salon dan mendapat potongan rambut dramatik yang didapati seseorang selepas putus cinta yang besar. “Tetapi saya tidak melakukannya untuk seorang lelaki,” jelas Felicity. “Saya melakukannya untuk diri saya sendiri.”

Dalam Festival TV ATX 2018, Russell mengingati penggambaran adegan akhir penting episod itu pada pukul 4 pagi pada hari Jumaat. Penata rambut di lokasi menggunting beberapa helai rambut agar pengarah episod itu, Lawrence Trilling, dapat mendapatkan tembakan dramatik rambut keriting panjangnya yang jatuh ke lantai. “Kemudian beberapa jam kemudian,” katanya. “Saya pergi ke salon rambut dan seseorang memotong sisanya.”

Russell membuat semuanya kedengaran begitu normal, tetapi reaksinya akan jauh dari normal. Potongan rambut baru Felicity, yang akhirnya terungkap dalam saat-saat pembukaan episod 3, hampir serta-merta dianggap sebagai potongan rambut yang tidak elok. “Kami menerima banyak e-mel dan surat dan maklum balas dari rakan-rakan kami dalam industri yang peminat rancangan ini,” kata Brad Turell, jurucakap WB ketika itu, kepada New York Times pada Disember 2000, lebih setahun selepas episod itu ditayangkan buat pertama kali. “Orang kecewa dan marah pada kami dan pada Keri kerana memotong rambutnya. ‘Siapa yang membuat keputusan itu?’ mereka bertanya.”

Pencipta bersama rancangan itu, J. J. Abrams pra-Alias dan Matt Reeves, pengarah masa depan The Batman, membuat pilihan itu, dengan pengetahuan penuh rangkaian. Tetapi Russell menjadi kambing hitam. (Dia kemudiannya mendedahkan bahawa dia menerima ancaman kematian atas potongan rambut itu.) Apatah lagi menjadi bahan jenaka: potongan pixie Felicity menjadi bahan jenaka Buffy the Vampire Slayer, Sabrina the Teenage Witch, dan Gilmore Girls jokes. Sedekad kemudian rambutnya akan terus menjadi emas komedi untuk 30 Rock, Family Guy, dan Happy Endings.

Lucunya, Russell yang tidak sengaja mengilhami potongan rambut Felicity. “Ketika kami membungkus musim pertama dan meletakkan segala-galanya dalam kotak, ada wig yang seperti wig budak lelaki,” jelasnya semasa episod 2019 Armchair Expert podcast. “Saya memakainya sebagai jenaka dan [rambut & solekan] mengambil gambar saya. Mereka berkata, ‘Anda tahu apa yang akan sangat lucu? Hantar ini kepada J. J. dan Matt sepanjang cuti dan [sebagai jenaka] hanya katakan, ‘Bukankah ini sangat comel?’ untuk memberi mereka serangan panik.” Dia melakukannya, tetapi bukannya panik, Abrams menelefonnya untuk melihat sama ada dia bersedia memotong rambutnya betul-betul. “Saya berkata, ‘Ya tentu sahaja,’” katanya kepada W Magazine pada 2017. “Rambut saya keriting dan itu potongan rambut yang canggung, tetapi walaupun begitu saya tidak peduli, seperti saya menyukainya. Saya fikir ia sangat benar [untuk watak itu] dan hebat. Saya tidak menjangka semua histeria itu.”

Scott Foley Keri Russel And Scott Speedman From The Show Felicity Photo Credit:Touchstone P

Kemarahan itu menjadi lebih teruk oleh tuntutan WB bahawa potongan rambut pasca-putus cinta Felicity mengakibatkan peminat berpecah dengan rancangan itu. “Wanita semacam mengenal pasti dirinya dengannya,” kata Turell kepada Times. “Apabila dia memotong rambutnya, pada dasarnya mereka berkata, ‘Saya tidak mahu menjadi orang itu; ia merosakkan ilusi untuk saya.’ Kami mendengar itu berulang kali.”

Russell tidak bersetuju dengan penilaian rangkaian itu, memberitahu Entertainment Weekly pada 2000, “Saya fikir itu alasan yang agak lemah. Saya fikir banyak lebih daripada potongan rambut yang memutuskan penarafan [tahun lepas].” Dan dia tidak salah. Felicity penarafannya memang menurun pada musim 2, tetapi ada faktor lain yang memainkan peranan di luar kekurangan rambut Pra-Raphaelite rancangan itu. WB telah memindahkan rancangan itu dari Selasa jam 9 malam ke Ahad jam 8 malam pada musim kedua, yang menyebabkan rancangan itu kehilangan sepertiga penontonnya. Dalam slot masa baharunya, Felicity sedang berdepan dengan penguasa rangkaian utama yang besar seperti The Simpsons, Malcolm in the Middle, dan Touched by an Angel. Yang terakhir purata lebih 11 juta penonton seminggu dalam musim TV 1999-2000 manakala Felicity purata sederhana 3.4 juta. (Felicity akan berpindah sekali lagi dalam musim 3, ke Rabu jam 9 malam, dalam harapan meningkatkan penarafan; ia berbuat demikian, tetapi hanya marginal.) Pada musim TV yang sama, WB melihat jumlah penonton mereka menurun secara keseluruhan. Menjelang tamat musim 2 Felicity ditayangkan pada Mei 2000, WB telah jatuh ke tempat terakhir dalam penarafan di kalangan enam rangkaian penyiaran utama.

Walaupun terdapat pelbagai kemungkinan penjelasan untuk kemerosotan Felicity pada musim kedua, termasuk storyline yang lebih gelap dan perpisahan Ben dan Felicity, rangkaian itu menggunakan insiden rambut untuk meletakkan