2 Ahli ISIS Dikatakan Ditahan Selepas Serangan Gereja Turki Membunuh 1

(SeaPRwire) –   Dua penyerang bertopeng menyerang sebuah gereja Katolik Rom semasa Misa Ahad, membunuh seorang, berkata pegawai Turki.

Dua penyerang bersenjata menyerang Gereja Santa Maria di daerah Sariyer pada pukul 11:40 pagi, kata Menteri Dalam Negeri Ali Yerlikaya dalam kenyataan di platform X. Beliau tidak menyatakan jenis senjata yang digunakan atau sama ada sesiapa yang cedera.

Pihak berkuasa Turki tidak secara rasmi mengenal pasti mangsa, tetapi media tempatan menyatakan individu yang dibunuh mempunyai inisial C.T. dan berusia 52 tahun.

Beberapa jam kemudian, Yerlikaya mengumumkan bahawa dua lelaki yang digambarkannya sebagai ahli gerakan ekstrem Islam Negara Islam telah ditahan sebagai penyerang disyaki. Salah seorang suspek berasal dari Tajikistan dan yang lain, katanya pada sidang akhbar hanya selepas tengah malam.

Yerlikaya berkata polis telah menyerbu 30 lokasi dan menahan seramai 47 orang sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas serangan itu.

“Kami tidak akan pernah menoleransi mereka yang cuba mengganggu keamanan negara kami – pengganas, kerjasama mereka, kedua-dua kumpulan jenayah tempatan dan antarabangsa, dan mereka yang bertujuan untuk persatuan dan perpaduan kami,” kata Yerlikaya.

Satu video pendek yang sedang beredar di media sosial kelihatan serangan itu berlaku, dengan dua lelaki bertopeng memasuki gereja dan membuka api, dengan semua penghadir menghentam lantai. Kedua-dua lelaki kemudian melarikan diri.

Pihak berkuasa Turki melaksanakan larangan media terhadap liputan serangan itu.

Sukru Genc, datuk bandar daerah Sariyer di mana serangan itu berlaku, memberitahu akhbar Birgun bahawa penyerang melarikan diri apabila senjata mereka tersekat selepas menembak dua das. Genc berkata bahawa di kalangan penghadir adalah Konsul Jeneral Poland Witold Lesniak dan keluarganya, yang semuanya tidak tercedera dalam serangan itu.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan menghubungi Lesniak dan imam Gereja Santa Maria, Rev. Anton Bulai, untuk menawarkan belasungkawa mereka. Datuk Bandar Istanbul Ekrem Imamoglu menawarkan belasungkawa dan sokongan untuk minoriti agama di bandaraya itu, yang seperti Turki secara keseluruhannya adalah terutamanya Muslim.

“Tiada minoriti di bandar ini atau negara ini. Kami semua adalah warganegara sebenar,” katanya kepada wartawan.

menyatakan serangan itu dalam ucapan kepada orang ramai di Dataran St. Peter di Bandar Vatican pada Ahad.

“Saya menyatakan kedekatan saya kepada komuniti (gereja) di Istanbul, yang semasa Misa mengalami serangan bersenjata dengan satu mati dan beberapa cedera,” kata Paus.

Gereja itu dijalankan oleh perintah Fransiskan Itali. Menteri Luar Itali Antonio Tajani berkata kementeriannya mengikuti situasi bersama Kedutaan Besar Itali di ibu negara Turki, Ankara, dan konsulat di Istanbul.

“Saya menyatakan belasungkawa dan pengutukan tegas terhadap serangan keji terhadap Gereja Santa Maria,” tweet Tajani. Beliau menambah bahawa “Saya yakin pihak berkuasa Turki akan menangkap mereka yang bertanggungjawab.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.