15 Filem Seram Paling Dinantikan pada Musim Luruh 2023

Apabila musim menyeramkan semakin hampir, tanaman filem seram musim luruh tahunan mula bergelar. Dalam tahun yang sudah menyaksikan keluaran filem seram pukulan besar seperti M3GAN, Scream VI, Evil Dead Rise, dan Talk to Me, suku akhir 2023 perlu hidup untuk menandinginya.

Tetapi dengan tawaran yang merangkumi siri baharu dalam francais Conjuring, Saw, dan Exorcist kepada pelbagai filem footage yang ditemui kepada adaptasi Blumhouse permainan video yang disukai, susunan musim ini kelihatan menjadi yang kukuh.

Berikut adalah 15 filem seram paling dinantikan pada musim luruh 2023.

The Nun II (Dalam pawagam 8 Sept.)

Lima tahun selepas The Nun menjadi kemasukan tertinggi dalam semesta The Conjuring dengan jumlah kutipan box office global melebihi $365 juta, semua orang kegemaran biarawati jahat, Sister Irene (Taissa Farmiga), kembali untuk sekali lagi mengambil Valak (Bonnie Aarons). Diarahkan oleh veteran Conjuring Michael Chaves, The Nun II membina ke atas penghujung cliffhanger filem pertama, dengan Valak menggunakan Maurice (Jonas Bloquet) sebagai bejana untuk menimbulkan kekacauan selepas melarikan diri dari Biara St. Carta di Romania. “Maurice membuat jalan ke Perancis dan dia bekerja di sekolah berasrama ini sebagai tukang,” kata Chaves kepada MovieWeb. “Tetapi kita tahu dari filem pertama bahawa ada sesuatu yang teruk di dalamnya, bahawa Valak melarikan diri dalam dirinya, dan peristiwa menarik Irene kembali pada lintasan perlanggaran dengan kawan lamanya.”

Satanic Hispanics (Dalam pawagam 14 Sept.)

Pemenang Anugerah Pengarah Terbaik di Fantastic Fest 2022, Satanic Hispanics adalah antologi seram yang menampilkan lima pendek dari lima pembuat filem Latin terkemuka: Alejandro Brugues (Juan of the Dead), Gigi Saul Guerrero (Bingo Hell), Mike Mendez (Big Ass Spider!), Demián Rugna (Terrified), dan Eduardo Sánchez (The Blair Witch Project). Naratif menyeluruh berpusat pada sosok misteri dikenali sebagai Pelancong (Efren Ramirez), satu-satunya yang terselamat dari pembunuhan besar-besaran di El Paso yang, selepas ditahan untuk soal siasat polis, mula menceritakan pelbagai kisah menakutkan – dengan setiap cerita berputar ke dalam salah satu pendek filem itu – dari kehidupannya yang luar biasa panjang.

A Haunting in Venice (Dalam pawagam 15 Sept.)

Berdasarkan novel menakutkan Agatha Christie 1969 Hallowe’en Party, A Haunting di Venice menandakan keluaran ketiga Kenneth Branagh sebagai detektif Belgium terkenal Agatha Christie Hercule Poirot. Ditetapkan di Venice selepas Perang Dunia II, misteri supernatural, juga diarahkan oleh Branagh, akan melihat Poirot yang kini bersara cuba menyelesaikan pembunuhan tetamu di seance yang dia hadiri pada Malam Semua Orang Kudus. Adaptasi berkhidmat sebagai sekuel kepada Death on the Nile 2022 dan menampilkan barisan bintang, dengan ahli barisan termasuk Michelle Yeoh, Tina Fey, dan Jamie Dornan.

It Lives Inside (Dalam pawagam 22 Sept.)

Dari penerbit Get Out datang seram dewasa muda yang membawa makhluk menakutkan dari mitologi Hindu dan Buddha ke layar lebar. Filem itu berpusat pada Samidha (Megan Suri), seorang Amerika keturunan India generasi kedua yang mula menolak budaya keluarganya dalam usaha untuk sesuaikan diri di sekolah. Tetapi apabila entiti jahat dikenali sebagai Pishach melekat pada bekas sahabat baiknya, Samidha mesti berdamai dengan warisannya untuk menewaskan roh jahat itu. It Lives Inside adalah ciri sulung penulis-pengarah Bishal Dutta, yang menggambarkan pengalaman kanak-kanaknya sendiri berhijrah dari India ke Amerika Utara pada usia empat tahun sebagai inspirasi untuk filem itu. “Apabila ia berkembang, It Lives Inside membentuk identiti dualnya sendiri seperti saya,” katanya dalam satu kenyataan di SXSW. “Di satu sisi, ia adalah surat cinta kepada masyarakat dan budaya yang membesarkan saya sementara di sisi lain, ia adalah pengalaman bervisi yang direka untuk menanamkan ketakutan mentah yang sama dalam penontonnya seperti filem seram kegemaran saya tanam dalam diri saya. “

No One Will Save You (Streaming di Hulu 22 Sept.)

Thriller psikologi sci-fi No One Will Save You dibintangi pelakon bertauliah Emmy dan Golden Globe Kaitlyn Dever sebagai Brynn Adams, seorang pengurung rumah yang cemas yang terjaga pada suatu malam ke bunyi makhluk asing memecah masuk ke rumahnya. Semakin malam berjalan, Brynn mesti melakukan apa sahaja untuk terus hidup sambil berjuang dengan makhluk ekstraterrestrial yang menyerang ruang selamatnya. Pada bulan Julai, pengarah Brian Duffield