13 Migran Sudan Maut, 27 Hilang Selepas Bot Tenggelam di Mediterranean

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 13 pendatang dari Sudan telah meninggal dunia dan 27 orang lagi dipercayai hilang selepas bot logam kecil mereka tenggelam pada Khamis lalu di Laut Mediterranean ketika mereka cuba untuk menyeberangi Mediterranean ke , mengikut pihak berkuasa tempatan.

Pengawal pantai Tunisia berjaya menyelamatkan hanya dua orang dari bot yang terbalik sembilan batu dari pantai pelabuhan Chebba, dan sedang mencari mereka yang hilang, jurucakap Mahkamah Daerah Farid Ben Jha berkata. Mangsa selamat berkata jumlah 42 orang berada di atas bot itu, semuanya dari Sudan.

Mereka berkata kumpulan itu telah berlepas dari pantai Sfax berhampiran, satu titik loncatan biasa untuk perjalanan bot haram merentasi Mediterranean ke Itali. Bot itu tenggelam tidak lama selepas memulakan perjalanan, kata Ben Jha.

Percubaan migrasi sebegini telah meningkat baru-baru ini dari Tunisia, sama ada oleh rakyat Tunisia atau orang dari .

Ahli aktivis migrasi memberi amaran bulan lepas tentang pengusiran besar-besaran dan penangkapan sewenang-wenangnya terhadap pendatang di Tunisia, di mana pihak berkuasa kini melihat lebih ramai pendatang tiba untuk cubaan merentasi Mediterranean dari negara Afrika Utara itu ke Eropah.

Forum Tunisia untuk Hak Ekonomi dan Sosial menyebut keterangan saksi menunjukkan keadaan menjadi lebih teruk di sekitar sempadan Tunisia dengan Libya dan Algeria serta di sekitar Sfax, bandar kedua terbesar negara itu, 117 batu dari .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.