12 ditahan berhubung serangan bom bunuh diri di Pakistan yang membunuh 5 warganegara Cina

(SeaPRwire) –   Dalam serbuan berbilang, sekurang-kurangnya 12 orang suspek ditahan berhubung serangan bom bunuh diri minggu lepas yang mengorbankan lima warganegara Cina dan pemandu Pakistan mereka di barat laut yang tidak stabil, pegawai-pegawai berkata Isnin.

Orang-orang yang ditahan tidak terlibat secara langsung dalam serangan itu tetapi mereka membantu mereka yang merancang serangan bom Selasa menyerang warganegara Cina, tiga pegawai polis dan keselamatan berkata. Mereka berkata sesetengah daripada orang-orang yang ditahan mempunyai kaitan dengan militan Pakistan, dengan menambah bahawa suspek masih sedang soal siasat dan serbuan lain sedang berlangsung.

Pegawai-pegawai itu berbual di bawah syarat tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan bercakap dengan media secara rasmi. Pegawai-pegawai itu berkata sesetengah daripada suspek yang ditangkap mengangkut kereta berisi bahan letupan ke Shangla, sebuah daerah di Wilayah Sempadan Barat Laut, di mana seorang pengebom bunuh diri menabrakkan kereta itu ke dalam kenderaan lain, membunuh.

Perkembangan terbaru datang beberapa jam selepas mayat lima warganegara Cina diterbangkan semalam dari pangkalan tentera udara bandar Rawalpindi ke Beijing, pegawai-pegawai Pakistan dan media negara berkata.

Duta Besar Cina, Jiang Zaidong, hadir di pangkalan tentera udara Noor Khan apabila mayat dibawa ke sana malam Ahad. Zaidong dalam ucapan menyampaikan ucapan takziah dalamnya kepada keluarga mangsa serangan itu.

Seorang menteri kabinet Pakistan, Salik Hussain, mengiringi mayat ke China.

Warganegara Cina yang terbunuh sedang dalam perjalanan ke projek hidroelektrik terbesar Pakistan, Empangan Dasu, di mana mereka bekerja, apabila kenderaan mereka diserang.

Pada Isnin, Perdana Menteri Shehbaz Sharif juga melawat Empangan Dasu untuk bertemu jurutera dan pekerja Cina. Pegawai Pakistan juga akan memaklumkan Sharif mengenai kemajuan projek itu.

Penyiasat Cina dan Pakistan sedang menjalankan siasatan berasingan ke atas serangan itu, yang mendapat kecaman negara. Cina juga telah meminta Pakistan untuk memastikan perlindungan warganegaranya yang bekerja di pelbagai bahagian Pakistan bagi projek dalam Koridor Ekonomi China-Pakistan.

Pihak berkuasa mengatakan mangsa-mangsa terkorban sedang dalam perjalanan ke tapak projek dengan keselamatan ketat.

Warganegara Cina lain yang bekerja bagi projek berkaitan CPEC juga pernah menghadapi serangan serupa dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pada Julai 2021, sekurang-kurangnya 13 orang, termasuk sembilan warganegara Cina, terbunuh apabila seorang pengebom bunuh diri meletupkan bahan letupan dalam kenderaannya berhampiran bas membawa jurutera dan pekerja Cina dan Pakistan, menyebabkan syarikat-syarikat Cina sementara menangguhkan kerja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.