11 mati dalam pergaduhan antara kumpulan jenayah dan penduduk kampung di Mexico tengah

(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR (AP) — Sebelas orang terbunuh dalam pertembungan Jumaat antara penjenayah geng dengan penduduk kampung kecil di tengah Mexico, menurut pihak berkuasa.

Video dramatik pertempuran yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan penduduk kampung memakai topi cowboy dengan sabit dan senapang memburu mengejar suspek geng di tengah letupan tembakan automatik.

Polis negeri Mexico, yang bersempadan dengan Mexico, berkata pertembungan itu berlaku di kampung Texcaltitlan, aommunity kira-kira 130 kilometer barat daya ibu negara.

Polis negeri berkata lapan daripada yang mati adalah ahli geng jenayah, manakala tiga adalah penduduk kampung. Polis tidak mengenal pasti geng itu, tetapi kartel dadah ganas Familia Michoacana telah mendominasi kawasan itu selama sepuluh tahun.

Media tempatan mengatakan penjenayah Familia Michoacana telah tiba di kampung awal meminta petani tempatan membayar yuran pengganasan per ekar (hektar). Pihak berkuasa tidak segera memberi komen mengenai perkara itu.

Kartel dadah di Mexico telah diketahui memeras wang daripada hampir sebarang perniagaan sah atau tidak sah yang mereka boleh, kadang-kadang menyerang atau membakar ladang, ladang atau kedai yang enggan membayar.

Familia Michoacana terkenal dengan serangan berani terhadap polis serta pembunuhan 20 orang penduduk bandar Totolapan di negeri jiran Guerrero pada 2022. Serangan itu membunuh datuk bandar, bapanya dan 18 lelaki lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.