1 mati apabila 131 pendatang Burma melarikan diri dari pusat tahanan imigresen Malaysia

(SeaPRwire) –   Seorang pendatang tidak sah dari Burma telah mati dalam kemalangan jalan raya ketika melarikan diri dari pusat tahanan imigresen bersama lebih seratus orang lain di Malaysia pada petang Khamis, pihak berkuasa berkata.

Insiden ini merupakan pelarian kali kedua dilaporkan dari pusat tahanan imigresen Malaysia dalam tempoh dua tahun. Pada April 2022, 582 orang etnik Rohingya melarikan diri dari depot imigresen di negeri Kedah utara. Enam daripada pendatang itu terbunuh selepas ditimpa kenderaan di lebuh raya.

Seramai 131 pendatang melarikan diri dari depot tahanan imigresen Bidor di negeri Perak barat Malaysia pada malam Khamis, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Ruslin Jusoh berkata dalam kenyataan pada Jumaat.

Salah seorang pendatang itu mati berikutan kemalangan jalan raya, beliau berkata, tambahnya operasi pencarian sedang dijalankan untuk pendatang yang lari.

Pendatang itu, yang melarikan diri dari blok lelaki depot itu, terdiri daripada 115 pelarian etnik Rohingya dan 16 daripada pelbagai etnik lain, lapor berita kerajaan Bernama, dengan merujuk kenyataan polis Perak. Bernama melaporkan lelaki yang mati telah ditimpa kenderaan di lebuh raya.

Malaysia, yang tidak mengiktiraf status pelarian, telah lama menjadi destinasi kegemaran etnik Rohingya atau kem pelarian di Bangladesh.

Tetapi dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Malaysia telah menolak bot membawa pelarian Rohingya dan menangkap beribu-ribu orang di pusat tahanan yang sesak sebagai sebahagian daripada serbuan terhadap pendatang tanpa izin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.