Vivoryon Therapeutics N.V. Memberi Laporan Komprehensif untuk Program Klinikal Varoglutamstat Sedang Berjalan Berikutan Acara R&D dan Keputusan DSMB VIVA-MIND

Vivoryon Therapeutics N.V. Menyediakan Laporan Kemajuan Menyeluruh bagi Program Klinikal Varoglutamstat Sedang Berjalan Berikutan Acara R&D dan Keputusan DSMB VIVA-MIND tentang Dos

 • Kedua-dua VIVIAD dan VIVA-MIND bergerak maju pada 600mg dua kali sehari dengan pemberian oral berikutan dua keputusan positif bebas DSMB
 • Varoglutamstat menunjukkan data keselamatan yang sangat memberangsangkan tanpa bukti ARIA berkaitan ubat pada dos terapeutik 600mg dua kali sehari, dos yang ditunjukkan mampu menghasilkan hampir 90% okupansi sasaran
 • Menurut jadual akan melaporkan bacaan akhir VIVIAD Fasa 2b pada Q1/2024
 • Memulakan persediaan bagi kajian pemanjangan label terbuka untuk menyediakan pilihan rawatan jangka panjang kepada pesakit selepas menyempurnakan rawatan di bawah VIVIAD atau VIVA-MIND
 • Syarikat akan menyertai Jefferies London Healthcare Conference yang akan berlangsung pada 14-16 November 2023

Halle (Saale) / Munich, Jerman, 26 Oktober 2023 – Vivoryon Therapeutics N.V. (Euronext Amsterdam: VVY; NL00150002Q7) (Vivoryon), syarikat fasa klinikal tertumpu kepada penemuan dan pembangunan ubat-ubatan kecil untuk memodulasi aktiviti dan kestabilan protein yang berubah secara patologi, hari ini menyediakan gambaran menyeluruh kemajuan pembangunan klinikal varoglutamstat sedang berjalan, ubat kecil oral baru. Kajian klinikal fasa pertengahan hingga akhir varoglutamstat, VIVIAD dan VIVA-MIND, menilai potensinya untuk merawat Alzheimer awal, terdiri daripada pelbagai titik akhir utama dan sekunder utama yang merangkumi kognisi, fungsi dan sambungan neuron.

“Kepelbagaian dan kepentingan data yang dikumpul sehingga kini daripada program pembangunan klinikal varoglutamstat terus memperluas pemahaman kita tentang patologi dan rawatan Alzheimer awal. Dengan keputusan bebas DSMB dos untuk kedua-dua kajian Fasa 2 sedang berjalan di pelbagai geografi dan pelbagai rejim titrasi, varoglutamstat, telah dibenarkan dari segi keselamatan dan ketoleranan untuk terus dengan dos tertinggi 600mg dua kali sehari. Dengan menilai varoglutamstat dalam dua kajian klinikal serentak dengan pelbagai titik akhir keberkesanan, kami dapat menyokong strategi peraturan kami dengan bermakna dan menyediakan gambaran jelas perubahan kognitif yang mungkin berlaku hasil rawatan. Dengan menggunakan metodologi berperingkat untuk pembangunan klinikal, kami telah mampu mencipta persekitaran ujian statistik yang kukuh dalam VIVIAD dengan niat VIVA-MIND direka untuk mengesahkan hasil VIVIAD,” kata Frank Weber, M.D., CEO Vivoryon. “Membina atas dapatan positif daripada kajian SAPHIR Fasa 2a, kami telah merancang VIVIAD dan VIVA-MIND dengan teliti, berpandukan pemahaman bahawa kehadiran N3pE-Abeta telah dikenal pasti dalam dan luar plak, dalam ruang sinaptik neuron dan dalam dinding sel mereka. Varoglutamstat telah menunjukkan keputusan memberangsangkan pemulihan neuron selepas hanya 12 minggu rawatan, yang menyokong kepercayaan kami terhadap kelebihan mekanisme tindakan ini untuk mengurangkan pengeluaran N3pE-Abeta secara substansial, berbanding meningkatkan penyingkiran sekali disintesis dan didepositkan dalam plak. Bersama-sama, SAPHIR, VIVIAD dan VIVA-MIND membentuk program pembangunan klinikal Fasa 2 yang sangat menyeluruh dalam Alzheimer awal yang dilaksanakan sehingga kini dengan jumlah peserta dirancang hampir 800 orang. Program ini turut disokong oleh penunjukan Fast Track yang diberikan oleh FDA. Vivoryon komited untuk meningkatkan kehidupan seharian pesakit Alzheimer awal dan keluarga mereka dan kami berharap untuk membaca akhir kajian VIVIAD yang akan datang pada suku pertama 2024 di mana kami bercadang untuk berkongsi data utama akhir, dengan set data penuh akan dipaparkan dalam mesyuarat perubatan seterusnya.”


Program Klinikal Varoglutamstat
Program pembangunan klinikal varoglutamstat dalam Alzheimer awal berpandukan asas sains yang kukuh berakar umbi dalam aktiviti penyelidikan dan pembangunan Vivoryon bersama sokongan rakan kongsi akademik terkemuka dan organisasi saintifik di seluruh dunia. Varoglutamstat direka untuk mencegah pembentukan N3pE-Abeta, berbanding meningkatkan penyingkiran plak sedia ada, menjadikannya campuran hulu kepada pendekatan seperti antibodi monoklonal (mAbs). Melalui mod tindakan kedua, varoglutamstat juga memodulasi neuroinflamasi melalui laluan CCL2, yang pula memberi kesan positif tambahan ke atas patologi tau. Data praklinikal menyokong hipotesis N3pE-Abeta dengan petunjuk utama berikut:

 • N3pE-Abeta yang diubah suai dengan pirolutamat (N3pE-Abeta) merupakan pemangkin ketoksikan dan patologi penyakit dalam AD dan terdapat asas yang kukuh untuk menyasarkan N3pE-Abeta untuk mencipta terapi AD yang sesuai.
 • Data eksperimen menunjukkan bahawa N3pE-Abeta mempunyai sifat fizikokimia yang sangat berbeza berbanding varian Abeta lain, termasuk keupayaannya untuk membentuk oligomer dan serat yang sangat toksik bersama varian Abeta tidak diubah suai.
 • Bukti praklinikal yang kuat menyokong hipotesis bahawa mengurangkan pembentukan N3pE-Abeta dengan menghambat enzim QPCT, berpotensi untuk mengubah haluan perkembangan AD.

Varoglutamstat merupakan ubat eksperimen berbeza yang sedang dibangunkan untuk merawat Alzheimer awal. Sebagai rawatan oral yang boleh diambil di rumah dengan mudah, varoglutamstat memegang kelebihan yang signifikan dari segi kemudahan penggunaan oleh pesakit. Pentingnya, selari dengan mod tindakannya, data keselamatan sehingga kini menunjukkan bahawa varoglutamstat berpotensi untuk tidak mengandungi risiko ARIA (pembengkakan dan pendarahan otak) yang dikaitkan dengan mAbs penurunan amyloid. Ia kini sedang disiasat dalam dua kajian Fasa 2 besar, VIVIAD (NCT04498650) di Eropah dan VIVA-MIND (NCT03919162) di Amerika Syarikat. Kedua-dua kajian membolehkan pemahaman mendalam dan kukuh tentang kesan varoglutamstat ke atas kognisi dan fungsi harian pesakit dengan Alzheimer awal, meliputi pelbagai titik akhir utama dan sekunder utama keberkesanan. Selain itu, VIVALONG (kajian pemanjangan label terbuka) membolehkan pengesahan keselamatan jangka panjang dan manfaat kesihatan selepas pesakit menyempurnakan kajian VIVIAD atau VIVA-MIND. Kajian ini juga akan menjana data farmakoekonomi yang relevan.


VIVIAD
VIVIAD (NCT04498650) ialah kajian Fasa 2b terkemuka sedang dijalankan di Eropah dan direka untuk menilai keselamatan, ketoleranan, dan keberkesanan varoglutamstat ke atas 259 subjek dengan kecacatan kognitif ringan (MCI) dan Alzheimer ringan. Titik akhir utama, yang merupakan gabungan tiga unsur ujian neuropsikologi Cogstate (NTB), dipanggil “Skala Tiga Item Cogstate”, termasuk Ujian Pengenalpastian, Pengesanan dan Satu Balik dan menilai domain perhatian dan ingatan kerja selama 48-96 minggu. Titik akhir sekunder utama utama termasuk mengikut urutan hierarki: Cogstate Pembentuk Ringkas (CBB, skala empat item), keseluruhan Cogstate NTB (skala lapan item), Soal Selidik Aktiviti Harian Instrumental Amsterdam (A-IADL-Q), dan elektroensefalografi (EEG).

 • Objektif skala Tiga Item Cogstate (Pengenalpastian, Pengesanan, Satu Balik) sebagai titik akhir utama adalah untuk mengesahkan dapatan positif ke atas ingatan kerja dan perhatian yang diperhatikan dalam kajian SAPHIR.
 • CBB (skala tiga item ditambah Pembelajaran Satu Kad), yang dipasarkan sebagai Cognigram dan mendapat kelulusan sebagai peranti perubatan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) dan pelbagai pihak berkuasa peraturan lain untuk menilai kognisi dalam pesakit Alzheimer awal.
 • Keseluruhan Cogstate NTB (skala lapan item) membolehkan penilaian hasil dalam pelbagai domain kognitif.
 • A-IADL-Q ialah skala yang sepenuhnya disahkan dan peka untuk mengukur gangguan fungsi harian pesakit dengan Alzheimer awal.
 • EEG menangkap perubahan aktiviti sinaptik dan neuron skala besar. Kuasa theta dipilih sebagai titik akhir sekunder utama kerana ia berkorelasi dengan baik dengan ingatan kerja dan