Vivoryon Therapeutics N.V. Kongsikan Tinjauan Dari Acara Penyelidikan & Pembangunan Maya Bersama Pemimpin Pandangan

Vivoryon Therapeutics N.V. Shares Highlights from Virtual R&D Event with Key Opinion Leaders

 • Beberapa KOL menekankan patologi varoglutamstat, pembangunan klinikal dan kebolehgunaan klinikal titik akhir utama dalam kajian VIVIAD
 • Kajian VIVIAD berjalan seperti yang dirancang dengan keputusan akhir dijangka Q1/2024

Halle (Saale) / Munich, Jerman, 17 Oktober 2023 – Vivoryon Therapeutics N.V. (Euronext Amsterdam: VVY; NL00150002Q7) (Vivoryon), syarikat klinikal tahap awal yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan ubat-ubatan molekul kecil untuk memodulasi aktiviti dan kestabilan protein yang berubah secara patologi, hari ini mengumumkan pengajaran penting dari Acara Penyelidikan & Pembangunan (R&D) secara maya bersama Para Pendapat Utama (KOL), memberi tumpuan kepada program utama syarikat, varoglutamstat, dan VIVIAD, kajian Fasa 2b yang dilaksanakan di Eropah dan direka untuk menilai keselamatan, tolerabiliti, dan keberkesanannya terhadap 259 (jumlah akhir peserta yang dirawat secara rawak) subjek dengan kelemahan ingatan ringan (MCI) dan Alzheimer ringan (AD).

Acara tersebut, yang dikendalikan oleh Philip Scheltens, M.D., Ph.D., EQT Life Sciences Dementia Fund, menampilkan pembentangan daripada Stephan Schilling, Ph.D., Fraunhofer Institute for Cell Therapy and Immunology, John Harrison, Ph.D., Scottish Brain Sciences, Sietske Sikkes, Ph.D., Alzheimer Center di Amsterdam UMC, Willem de Haan, M.D., Ph.D., Alzheimer Center di Amsterdam UMC, dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Vivoryon, Frank Weber, M.D.

“Kami gembira dapat menjemput begitu banyak KOL terkenal untuk membincangkan pelbagai aspek penting pembangunan klinikal varoglutamstat, patologinya dan kegunaan klinikal titik akhir utama dan sekunder kajian VIVIAD,” kata Frank Weber, M.D., CEO Vivoryon. “Kami telah mengambil pendekatan yang teliti dan dipikir dengan baik terhadap reka bentuk kajian VIVIAD dan kami percaya bahawa titik akhir utama, Cogstate NTB (neurological test battery), mewakili piawaian tertinggi dalam menilai kognisi,” katanya. “Walaupun kemajuan besar telah dibuat untuk pesakit AD, kami percaya bahawa varoglutamstat mempunyai potensi untuk menangani keperluan yang belum terpenuhi dengan menyediakan pesakit dengan molekul kecil oral yang mudah diambil. Kami berharap untuk mendapatkan keputusan akhir VIVIAD pada suku pertama tahun depan.”

Pengajaran penting daripada pembentangan Dr. Schilling termasuk:

 • Pyroglutamate-modified Abeta (N3pE-Abeta) adalah pemangkin ketoksikan dalam AD dan terdapat asas yang kukuh untuk menyasarkan N3pE-Abeta untuk mencipta terapi AD yang diselaraskan.
 • Data eksperimen menunjukkan bahawa N3pE-Abeta mempunyai sifat fizikokimia yang sangat berbeza berbanding varian Abeta lain, termasuk keupayaannya untuk membentuk oligomer dan serat yang sangat toksik bersama varian Abeta tidak diubahsuai.
 • Bukti pra-klinikal yang kuat menyokong hipotesis bahawa mengurangkan pembentukan N3pE-Abeta dengan menghambat enzim QPCT, berpotensi untuk mengubah haluan perkembangan AD.

Pengajaran penting daripada pembentangan Dr. Harrison termasuk:

 • AD adalah gangguan kognisi, bukan hanya ingatan dan MCI dan AD awal ditandai oleh pelbagai kekurangan kognisi.
 • Cogstate NTB, yang digunakan untuk menilai kesan varoglutamstat terhadap kognisi dalam titik akhir utama dan sekunder dalam kajian VIVIAD, adalah skala yang sensitif dan mapan dalam bidang penyelidikan AD. Ia mempunyai kelebihan untuk menyiasat pelbagai domain kognisi yang diakui sebagai ukuran fungsi yang bermakna secara klinikal.
 • Analisis data buta awal (potongan Mei 2023) yang dijalankan untuk Lembaga Pemantauan Data Keselamatan (DSMB) menunjukkan trajektori Cogstate Brief Battery (CBB, yang merangkumi Pengenalan, Pengesanan, Satu Balik, dan Satu Kad Pembelajaran dari NTB) dalam VIVIAD menunjukkan perubahan ~28% daripada asas (n=>250 pesakit) berbanding akhir rawatan (minggu 96 atau penamatan rawatan awal; n=36 pesakit pada potongan data).
 • Dalam analisis buta awal ini, empat ujian individu komponen CBB (Pengenalan, Pengesanan, Satu Balik, Satu Kad Pembelajaran) menunjukkan penurunan trajektori yang berbeza, menyokong konsep bahawa pesakit dengan AD awal mempunyai kadar perkembangan yang berbeza untuk fungsi ingatan individu. Walaupun data awal ini menyokong pemilihan Cogstate NTB sebagai titik akhir utama dan kunci sekunder dalam VIVIAD untuk menilai kesan varoglutamstat terhadap kognisi, penting untuk diingat bahawa tiada penilaian keberkesanan varoglutamstat boleh didapati daripada set data awal dan buta ini.

Pengajaran penting daripada pembentangan Dr. Sikkes termasuk:

 • Soal Selidik Aktiviti Kehidupan Seharian Amsterdam (A-IADL-Q) digunakan dalam kajian VIVIAD sebagai titik akhir sekunder utama untuk menilai kesan varoglutamstat terhadap aktiviti kehidupan seharian instrumental.
 • Skala ini telah dibangunkan dan disahkan khusus untuk pesakit dengan AD dan menggabungkan maklum balas penjaga dan pakar klinikal, menyokong kebermaknaannya secara klinikal.
 • A-IADL-Q disahkan merentasi beberapa budaya, termasuk AS serta negara-negara Eropah Barat di mana kajian VIVIAD dilaksanakan.
 • A-IADL-Q mengandungi aktiviti yang relevan kepada pesakit, penjaga dan pakar kesihatan.
 • Kualiti psikometrik tinggi, iaitu kebolehpercayaan dan kesahan, menyokong penggunaannya sebagai ukuran hasil dalam kajian penilaian rawatan dan untuk penggunaan dalam amalan klinikal.

Pengajaran penting daripada pembentangan Dr. de Haan termasuk:

 • EEG adalah alat yang agak terus untuk menangkap fungsi neuron dan sinaptik. Normalisasi parameter EEG (kuasa theta, konektiviti) dianggap bermanfaat untuk fungsi otak dalam AD.
 • Kajian Fasa 2a SAPHIR varoglutamstat telah menunjukkan peningkatan kuasa theta dan konektiviti.
 • Berdasarkan keputusan dalam kajian SAPHIR pada pesakit AD awal, kuasa theta telah dipilih sebagai titik akhir sekunder utama dalam kajian VIVIAD. Analisis osilatori, konektiviti dan rangkaian lain akan dijalankan sebagai analisis eksploratori dalam kajian VIVIAD.

Pengajaran penting daripada pembentangan Dr. Weber termasuk:

 • Gambaran keseluruhan pembangunan klinikal varoglutamstat telah diberikan, termasuk perbincangan mendalam mengenai reka bentuk kajian dan jangkaan untuk pembacaan data akhir suku pertama 2024.
 • Pada 2022, DSMB memutuskan bahawa kajian VIVIAD harus diteruskan dengan dos 600mg dua kali sehari berdasarkan analisis keselamatan dan tolerabiliti 90 pesakit yang dirawat secara rawak 1: 1: 1 antara plasebo, 300mg dan 600mg varoglutamstat dua kali sehari dan diikuti selama sekurang-kurangnya 24 minggu selepas rawatan secara rawak.
 • Vivoryon mengharapkan set data akhir VIVIAD akan termasuk penilaian pesakit mengikuti tempoh penyesuaian 12 minggu, yang sama untuk setiap pesakit yang dirawat secara rawak ke tangan aktif. Dos 600mg dua kali sehari diterapkan dalam kira-kira 75% minggu rawatan semua pesakit dan dos 300mg dua kali sehari diterapkan dalam kira-kira 25% minggu rawatan.
 • Protokol kajian mendefinisikan tempoh rawatan minimum 48 minggu dan maksimum 96 minggu per pesakit bergantung pada bila pesakit itu dirawat secara rawak ke dalam kajian.
 • Analisis awal buta data menunjukkan tempoh rawatan purata yang diharapkan dalam kajian VIVIAD adalah lebih daripada 80 minggu dengan lebih daripada 60% pesakit dirawat selama 84 dan 96 minggu, kira-kira 30% selama 60 dan 72 minggu, dan kurang daripada 10% selama 48 minggu.
 • Semua data yang dikemukakan sehingga kini adalah buta dan awal dengan kajian masih berjalan.