Triterras Lantik Vinay Kapoor Sebagai Naib Presiden Eksekutif

Eksekutif kanan yang berpengalaman akan memajukan pembekal perdagangan digital dan kewangan rantaian bekalan dalam usaha untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk perkhidmatan kewangan dan perniagaan di Timur Tengah

DUBAI, Emiriah Arab Bersatu, 2 Okt. 2023 – Triterras, Inc. (“Triterras” atau “Syarikat”) syarikat teknologi kewangan terkemuka yang memberi tumpuan kepada perdagangan dan pembiayaan perdagangan, hari ini mengumumkan pelantikan Vinay Kapoor ke jawatan Naib Presiden Eksekutif. Encik Kapoor menyertai barisan C-suite untuk memimpin usaha pembangunan korporat global Syarikat.

Encik Kapoor akan menyelia beberapa inisiatif strategik bagi Triterras secara langsung. Beliau akan berusaha mendapatkan kerjasama luaran dan usaha pengembangan lain yang akan terus memajukan peluang perdagangan merentas sempadan. Encik Kapoor juga akan mempunyai pengawasan global ke atas peluang berpotensi yang akan memperluaskan kehadiran Syarikat ke dalam bidang perniagaan baru yang merangkumi dan keluar dari pasaran baru muncul.

Sebelum menyertai Triterras, Encik Kapoor memegang jawatan sebagai Pengarah Urusan di Bank of Singapore, Pengarah Urusan di Citigroup, dan Naib Presiden Kanan di Merrill Lynch. Encik Kapoor juga merupakan Penasihat Peringkat Lembaga untuk salah satu firma Pengurusan Aset Alternatif Kanada terbesar, serta Naib Pengerusi bagi entiti tersenarai NASDAQ.

Organisasi di bawah pentadbiran Encik Kapoor telah dianugerahkan atas pencapaian cemerlang sebagai anak syarikat luar negara berprestasi tinggi terbaik. Dari permulaan peringkat startup hingga ke anak-anak syarikat paling berjaya di peringkat global, Encik Kapoor mempunyai rekod terbukti dengan penciptaan dan pengeluaran berjaya pelbagai kenderaan kewangan kompleks dan berstruktur.

“Vinay adalah pemimpin industri yang sangat dihormati dan dipercayai dengan kedudukan yang tinggi dalam komuniti perniagaan,” kata Srinivas Koneru, Pengerusi & CEO Triterras. “Pengalaman luas Vinay dalam modal dan pasaran kewangan menjadikannya sangat layak untuk memimpin usaha kami. Triterras berada dalam perjalanan yang menarik dan penting ketika kami menunaikan janji untuk memperluas akses kepada perdagangan dan membentuk pembangunan global. Vinay akan menjadi pelengkap yang hebat kepada pasukan eksekutif kami.”

Vinay Kapoor menyatakan, “Saya berbesar hati menyertai Triterras dan menjadi sebahagian daripada usaha untuk memenuhi permintaan perkhidmatan kewangan dan perniagaan yang semakin meningkat di Timur Tengah. Wilayah MENA sentiasa menjadi tonggak landskap perdagangan global dan tengah mengalami pertumbuhan yang belum pernah berlaku sebelum ini. Saya sangat teruja dapat bekerja dengan kepimpinan yang berbakat dan komited sedemikian.”

Selain dikenali sebagai profesional perbankan berpengalaman, Encik Kapoor juga merupakan pelabur dan ahli lembaga bagi pelbagai projek pemerkasaan ekonomi, termasuk pelancaran program pendidikan “Smart Start” Barclays, sebuah inisiatif pelaburan komuniti yang membina keupayaan kewangan dalam komuniti tempatan. Encik Kapoor juga telah melaksanakan program yang secara khusus memberi tumpuan kepada individu dalam sistem penjara. Sejak itu, beliau terus menyokong kumpulan yang kurang mendapat manfaat dengan menawarkan latihan dan bimbingan tentang akal kewangan asas.

Encik Kapoor memiliki Ijazah Sains Sarjana Muda, serta Ijazah Sains Sarjana dalam Kewangan dari Institut Pengurusan Jamnalal Bajaj, Universiti Bombay. Beliau akan terus berpangkalan di Dubai, UAE.

Mengenai Triterras

Triterras adalah syarikat teknologi kewangan global yang beribu pejabat di Singapura dan Dubai dan merupakan peneraju inovasi penyelesaian kewangan inklusif untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS) di dunia. Syarikat ini melancarkan dan mengendalikan KratosTM platform teknologi kewangan yang menghubungkan PKS secara langsung dengan pemberi pinjaman dalam talian untuk mendapatkan modal merentasi perdagangan komoditi, rantaian bekalan, logistik, dan kewangan e-dagang. Untuk maklumat lanjut, sila layari triterras.com atau e-mel kami di contact@triterras.com.

Kenyataan Prospektif

Kenyataan akhbar ini mengandungi “kenyataan prospektif” dalam lingkungan maksud “perlindungan pelabuhan selamat” Akta Sekuriti Persendirian Litigasi 1995. Keputusan sebenar Syarikat mungkin berbeza daripada jangkaan, anggaran dan unjuran mereka dan oleh itu, anda tidak boleh bergantung kepada kenyataan prospektif ini sebagai ramalan peristiwa masa depan. Perkataan seperti “jangka,” “anggarkan,” “projek,” “belanjawan,” “ramal,” “menjangkakan,” “berhasrat,” “merancang,” “mungkin,” “akan,” “boleh,” “sepatutnya,” “percaya,” “ramal,” “berpotensi,” “terus,” dan ungkapan serupa bertujuan untuk mengenal pastikan kenyataan prospektif tersebut. Kenyataan prospektif ini termasuk, tanpa had, jangkaan Syarikat berkenaan prestasi masa depan dan kesan kewangan yang dijangka. Kenyataan prospektif ini melibatkan risiko dan ketidakpastian yang ketara yang sukar untuk diramalkan. Kebanyakan faktor ini di luar kawalan Syarikat dan sukar diramalkan. Faktor-faktor yang mungkin menyebabkan perbezaan ketara termasuk, tetapi tidak terhad kepada risiko dan ketidakpastian yang dimasukkan melalui rujukan di bawah “Faktor Risiko” dalam Borang 20-F Syarikat (No. Fail SEC 001-39693) yang difailkan dengan SEC pada 28 Jun 2022 dan dalam penyataan lain Syarikat dengan SEC. Syarikat memberi amaran bahawa faktor-faktor di atas bukan faktor tunggal. Syarikat menasihati pembaca untuk tidak bergantung secara mutlak kepada mana-mana kenyataan prospektif, yang hanya merujuk pada tarikh dibuat. Syarikat tidak mengambil atau menerima apa-apa kewajipan atau komitmen untuk mengeluarkan sebarang kemas kini atau semakan kepada mana-mana kenyataan prospektif untuk mencerminkan sebarang perubahan dalam jangkaan atau sebarang perubahan dalam peristiwa, keadaan atau keadaan di mana mana-mana kenyataan sedemikian berdasarkan.

Media Contact:

Gregory Papajohn, Pejabat Komunikasi Korporat, Triterras, Inc.

Mudah alih: +1 (917) 287-3626

E-mel: press@triterras.com