Triastek Selesai Pusingan Pembiayaan Pra-C USD 20.4 Juta untuk Mempercepat Komersialisasi Teknologi dan Produk Pencetakan Farmasi 3D

Nanjing, 28 Sept. 2023 – Triastek, Inc. (“Triastek”) hari ini mengumumkan penyelesaian pusingan pendanaan Pra-C sebanyak USD 20.4 juta. Tonggak sejarah ini menandakan langkah penting dalam kemajuan penyelesaian inovatif Triastek untuk pembangunan dan pembuatan ubat.

Pusingan pendanaan Pra-C diketuai oleh Guoxin Investment (“Guoxin”), dengan penyertaan daripada Goldmine Multi-family Office (“Goldmine”) dan pelabur sedia ada Encik Xiaodong Zheng, presiden Shanghai Tofflon Science and Technology Co. Ltd. (“Tofflon”), sementara China Renaissance berkhidmat sebagai penasihat kewangan eksklusif.

Sebelum ini, Triastek berjaya menarik pelabur terkenal termasuk Tasly Holding Group, Morningside Venture Capital, Volcanics Venture, Dalton Venture, Yunqi Partners, Encik Xiaodong Zheng, Matrix Partners China, CPE, Shanghai Sci-Tech Innovation Center Capital, dan Triwise Capital.

Teknologi hak milik Triastek, proses percetakan pemendapan leburan (MED®) 3D, digabungkan dengan kaedah pembangunan formulasi digital, membolehkan penghantaran ubat kompleks dan pelepasan berprogram. Triastek juga secara aktif membangunkan proses teknologi baharu, termasuk mampatan separa pepejal, pengacuan suntikan mikro, dan semburan titisan mikro. Gabungan teknologi ini dengan MED menawarkan pelbagai penyelesaian untuk keperluan penghantaran dan pembangunan farmaseutikal, seperti peptida oral, pengekalan gastrik, dan produk berpotensi tinggi.

Triastek, sebagai pembekal terkemuka teknologi proses farmaseutikal digital, secara berterusan memajukan aplikasi teknologi percetakan 3D untuk menghasilkan produk farmaseutikal baharu yang meningkatkan hasil pesakit. Syarikat ini telah melibatkan diri dalam kerjasama perniagaan yang luas dengan syarikat farmaseutikal global, memberi tumpuan kepada produk baharu dan penyelesaian teknikal termaju. Pada masa ini, Triastek telah mewujudkan perkongsian strategik dengan Eli Lilly, Merck KGaA, Boehringer Ingelheim, Siemens, dan Sperogenix.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Triastek telah muncul sebagai pemimpin global dalam bidang percetakan farmaseutikal 3D, mencapai banyak pencapaian mengkagumkan termasuk:

  • Pemegang bilangan paten tertinggi, membentuk lebih 20% permohonan paten di seluruh dunia dalam bidang teknologi percetakan farmaseutikal 3D
  • Syarikat dengan bilangan produk bercetak 3D terbesar, dengan tiga produknya mendapat kelulusan IND daripada FDA AS dan satu mendapat kelulusan IND daripada NMPA
  • Kapasiti pengeluaran tertinggi dalam pembuatan ubat bercetak 3D, dengan laluan pengeluaran berterusan percetakan farmaseutikal 3D yang dibina sendiri mematuhi piawaian GMP, kapasiti semasa sehingga 75 juta tablet setahun.
  • Satu-satunya syarikat farmaseutikal Cina yang dipilih untuk Program Teknologi Emerging FDA AS (ETP)

Dr. Senping Cheng, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Triastek, berkongsi visinya tentang masa depan syarikat itu, dengan menyatakan, “Apabila Triastek memasuki fasa pembangunan baharu, kami akan terus meneroka proses dan platform MED, secara menyeluruh mempromosikan pengkomersialan teknologi dan produk kami, bekerja erat dengan rakan kongsi global, dan mendorong industri ke arah pembangunan produk digital dan pembuatan pintar.”

“Sebagai pemimpin global, Triastek mendapat pengiktirafan daripada badan kawal selia dan rakan kongsi. Kami gembira dapat menyertai pusingan pembiayaan ini dan berharap Triastek dapat memperluaskan kerjasama serta mencapai kemajuan teknikal sebagai perusahaan penanda aras dalam bidang formulasi berteknologi tinggi,” kata Encik Lu Zhen, Ketua Pegawai Eksekutif Guoxin.

“Menyokong syarikat pemula yang mencabar seperti Triastek membolehkan modal keluarga kami mencapai pewarisan berkualiti tinggi sambil memberi sumbangan berharga kepada masyarakat,” kata Goldmine.

“Kami gembira melihat Triastek memajukan teknologi sedemikian muncul dari konsep kepada pengeluaran komersial. Kami akan bekerjasama dengan Triastek untuk menyokong pembangunan pemodenan farmaseutikal China,” kata Encik Xiaodong Zheng, presiden Tofflon.

“Kami yakin sepenuhnya bahawa teknologi inovatif Triastek mempunyai potensi aplikasi yang luas. Kami akan terus berjalan bersama syarikat dalam laluan pembangunannya dan kami menantikan teknologi inovatif Triastek membantu semakin banyak produk ubat inovatif berjaya dibangunkan dan mencapai manfaat klinikal secepat mungkin,” kata Cik Jiang Jiajia, Pengarah Urusan Bahagian Perubatan dan Sains Hayat di China Renaissance.

Mengenai Triastek

Triastek adalah pemimpin global dalam percetakan farmaseutikal 3D, merintis proses farmaseutikal digital generasi seterusnya.

Ditubuhkan pada bulan Julai 2015, Triastek komited kepada misi “mengubah industri farmaseutikal, membuka kunci generasi ubat seterusnya dan memberi manfaat kepada pesakit di seluruh dunia.” Kami telah mewujudkan proses percetakan farmaseutikal leburan pemendapan (MED®) 3D, mengubah penghantaran, pembangunan, dan pengeluaran ubat melalui pembangunan produk digital dan pembuatan berterusan.

Memanfaatkan teknologi percetakan farmaseutikal hak milik 3D kami, kami mereka bentuk dan membangunkan ubat transformatif untuk pesakit. Melalui kerjasama dengan syarikat farmaseutikal global, kami menangani isu formulasi yang mencabar, mempercepatkan pembangunan produk ubat baharu dan meningkatkan kualiti farmaseutikal.

Visi kami adalah untuk menjadi perusahaan farmaseutikal pintar yang paling berpengaruh di dunia.

HUBUNGI: Orang hubungan: Danni Gou: dgou@triastek.com