Thermosome Menubuhkan Lembaga Penasihat Klinikal Berprofil Tinggi

  • Memanfaatkan potensi pemasaran tumor TSL
  • Menyokong kemajuan calon klinikal Thermosome THE001

Munich, Jerman – 19 September 2023 – Thermosome, sebuah syarikat pembangunan dadah yang mengkhusus dalam terapi tumor sasaran, hari ini mengumumkan pembentukan Lembaga Penasihat Klinikal untuk menyokong kemajuan sebatian utamanya THE001 melalui pembangunan klinikal.

Lembaga ini terdiri daripada pakar kanser antarabangsa terkemuka dalam bidang sarkoma jaringan lembut dan kanser pundi kencing, pakar dalam hipertermi, imunoterapi, dan pembedahan / rawatan neoadjuvan:

  • Prof. Lars Lindner (Pengerusi) adalah pengasas bersama Thermosome dan seorang onkologi berpengalaman dengan tumpuan profesional yang kuat pada sarkoma, hipertermi serantau, dan liposom. Beliau ialah Pakar Perunding Kanan dalam Hematologi dan Onkologi, Ketua Pusat Sarkoma dan Unit Hipertermi di Hospital Universiti Ludwig-Maximilians-University (LMU) Munich. Selain itu, beliau memimpin / memimpin bersama Persatuan Hipertermi Onkologi Eropah, Kumpulan Kerja Sarkoma dan GIST AIO, Kumpulan Kajian Sarkoma Pusat Penyelidikan Kanser Bavaria (BZKF), Suruhanjaya Pensijilan Pusat Sarkoma Jerman, dan Kumpulan Projek Sarkoma Tulang dan Jaringan Lembut Pusat Kanser Munich. Prof. Lindner telah menerbitkan lebih daripada 130 kertas semakan rakan dan telah dilantik sebagai Profesor Penuh Rawatan Sarkoma pada tahun 2019.
  • Prof. Alexander Eggermont mengkhususkan diri dalam onkologi praklinikal dan klinikal / translasi dan merupakan pakar dalam penyelidikan imunoterapi dan rawatan melanoma dan sarkoma. Beliau ialah Profesor Imunoterapi Klinikal dan Translasional, Pusat Perubatan Universiti, dan Ketua Pegawai Saintifik di Pusat Onkologi Pediatrik Putera Máxima, Utrecht (Belanda). Beliau juga merupakan Rakan Institut Kesihatan Nasional Institut Kanser Nasional (NIH-NCI), penasihat strategik kepada Pusat Kanser Komprehensif Munich CCCM (Jerman) dan kini Editor Ketua Jurnal Kanser Eropah. Sebelum ini beliau berkhidmat sebagai Pengarah Besar Pusat Kanser Gustave Roussy Campus Grand Paris, merupakan Profesor Emeritus Onkologi di Universiti Paris-Sud, dan Profesor Emeritus Pembedahan Onkologi di Universiti Erasmus Rotterdam. Dr. Eggermont telah berkhidmat sebagai Presiden ECCO, EORTC, Akademi Sains Kanser Eropah dan Kanser Teras Eropah dan merupakan ahli Lembaga Pengarah ASCO. Beliau juga berkhidmat dalam Lembaga Penyunting Jurnal Onkologi Klinikal. Beliau telah menerbitkan lebih daripada 900 kertas semakan rakan dan menerima banyak anugerah profesional sepanjang kerjayanya.
  • Prof. Antoine Italiano merupakan pakar berpengalaman dalam sarkoma dan imuno-onkologi dengan minat mendalam dalam aspek penyelidikan translasional yang berkaitan dengan kepekaan dan rintangan terhadap terapi sasaran, terutamanya dalam model sarkoma jaringan lembut. Beliau adalah Ketua Ujian Fasa Awal dan Unit Sarkoma, Institut Bergonié, Bordeaux, dan Ketua Perubatan Presisi, Gustave Roussy, Paris (Perancis). Antoine Italiano telah menjadi Penyelidik Utama lebih daripada 120 ujian Fasa I dalam tumor pepejal semasa 5 tahun lalu serta lebih daripada 50 ujian Fasa II dan Fasa III. Beliau adalah ahli ASCO, AACR, dan ESMO, penyemak rakan untuk beberapa jurnal onkologi dan telah menyumbang kepada lebih daripada 450 penerbitan semakan rakan.
  • Prof. Shreyaskumar Patel adalah ahli onkologi perubatan yang memberi tumpuan kepada sarkoma jaringan lembut (STS), dengan minat penyelidikan klinikal termasuk terapi sistemik untuk sarkoma, GIST, dan tumor lain yang berasal dari tulang dan jaringan lembut. Beliau ialah Profesor Robert R. Herring Terkemuka dalam Perubatan dan Pengarah Perubatan Pusat Sarkoma di Pusat Kanser MD Anderson, Houston TX (AS). Prof. Patel adalah ahli Jawatankuasa Pengarah Saintifik SARC, Pengerusi Lembaga Penasihat Perubatan dan ahli Lembaga Pengarah Yayasan Kordoma. Beliau pernah menjadi Presiden Persatuan Onkologi Jaringan Sambungan (CTOS), telah mengarang atau mengarang bersama lebih daripada 300 artikel dalam jurnal semakan rakan dan telah menjadi Editor Seksyen untuk Seksyen Sarkoma Laporan Onkologi Semasa sejak tahun 2000.
  • Prof. Peter Reichardt memberi tumpuan kepada terapi neoadjuvan dan hipertermi dan merupakan Penyelidik Utama kajian Fasa 1 Thermosome yang sedang berjalan. Beliau adalah Pengarah Perubatan dan Ketua Doktor Perubatan Onkologi dan Perubatan Paliatif di Klinik Onkologi Antara Disiplin, Helios Clinic, Berlin-Buch (Jerman), dan Ketua Pusat Sarkoma Berlin-Brandenburg klinik itu. Sebelum ini, Prof. Reichardt memegang beberapa jawatan dengan tanggungjawab yang semakin meningkat dengan tumpuan pada hematologi, onkologi, dan imunologi tumor di Charité Universitätsmedizin Berlin, termasuk doktor kanan di Robert-Rössle-Klinik, Kampus Charité Buch. Beliau juga memegang jawatan perubatan di Hospital Universiti Heidelberg dan Pusat Kanser M.D. Anderson, Houston, Texas, AS. Prof. Reichardt adalah ahli beberapa persatuan antarabangsa, termasuk suruhanjaya garis panduan untuk STS, Sarkoma Tulang dan GIST Persatuan Hematologi dan Onkologi Jerman (DGHO). Prof. Reichardt telah menerbitkan hampir 200 kertas semakan rakan.
  • Prof. Fred Witjes adalah seorang pakar urologi berpengalaman dan pakar dalam kanser pundi kencing, kanser prostat, dan kanser testis, termasuk terapi hipertermi untuk kanser pundi kencing. Beliau ialah Profesor Urologi Onkologi di Radboud UMC, Nijmegen (Belanda). Prof. Witjes adalah ahli beberapa persatuan antarabangsa, dan antara lain, mempengerusikan Jawatankuasa Garis Panduan EAU mengenai Kanser Pundi Kencing Metastatik dan Invasif Otot. Beliau adalah editor beberapa jurnal urologi dan onkologi. Prof. Witjes telah memberi banyak kuliah dan menerbitkan hampir 700 penerbitan semakan rakan, ulasan, dan bab buku.

“Kami sangat gembira mempunyai kumpulan pakar onkologi antarabangsa berpengalaman dengan latar belakang yang pelbagai menyertai Lembaga Penasihat Klinikal kami,” kata Dr. Pascal Schweizer, pengasas bersama dan CEO / CFO Thermosome. “Kecekapan luar biasa mereka akan menjadi aset yang sangat berharga dalam memajukan produk kami melalui pembangunan klinikal.”

“Thermosome mengejar pendekatan yang sangat menjanjikan dalam terapi tumor sasaran yang digabungkan dengan rangsangan imun,” kata Prof. Lars Lindner, Pengerusi Lembaga Penasihat Klinikal Thermosome dan pengasas bersama Thermosome. “Oleh itu, saya sangat gembira dapat mempengerusikan Lembaga Penasihat Klinikal yang merangkumi begitu banyak pakar antarabangsa yang diiktiraf dan dihormati dengan rekod penyelidikan dan klinikal yang cemerlang. Thermosome kini berada dalam kedudukan untuk mengakses pengalaman dan rangkaian luas yang dibawa oleh pakar-pakar ini ke meja.”

###

Mengenai Thermosome

Thermosome adalah syarikat pembangunan dadah peringkat klinikal yang memberi tumpuan kepada terapi tumor sasaran yang digabungkan dengan rangsangan imun untuk terapi kanser yang lebih baik. Intipati adalah pendekatan pemasaran tumor baharu yang eksklusif, yang membolehkan peningkatan kepekatan dadah tempatan yang ketara dan penetrasi tumor yang lebih baik untuk mencapai keberkesanan rawatan klinikal yang lebih baik.

Petunjuk klinikal pertama untuk calon dadah utamanya THE001 adalah sarkoma jaringan lembut, di mana Syarikat bertujuan untuk memperbaiki piawaian penjagaan semasa (doksorubisin bebas). Pendekatan Thermosome membolehkan rawatan tumor sasaran bebas daripada sasaran molekul spesifik dan meliputi populasi pesakit merentasi semua subjenis tumor. Maklumat lanjut: www.thermosome.com

Mengenai THE001

Calon dadah peringkat klinikal Thermosome THE001 adalah formulasi liposom termosensitif dadah kemoterapi doksorubisin (DPPG2-TSL-DOX). Ia mempunyai mod tindakan yang berbeza daripada liposom konvensional. Teknologi Thermosome membolehkan pelepasan dadah intravaskular yang dimulakan oleh pencetus haba ringan menggunakan peranti hipertermi yang ditubuhkan secara klinikal. Ini menghasilkan kepekatan dadah tempatan sehingga 15 kali ganda lebih tinggi di tumor dan bertujuan untuk memperbaiki keberkesanan rawatan klinikal dengan mewujudkan lonjakan tempatan di tapak tindakan yang dikehendaki. Ciri-ciri unik ini membuka peluang rawatan baru untuk populasi pesakit yang luas.