Sunrise New Energy Mengesahkan Perbincangan Kerjasama dengan LG Energy dan Abu Dhabi Investment Fund untuk Pembuatan Bahan Bateri Litium di Luar Negara

ZIBO, China, 24 Oktober 2023 — Sunrise New Energy Co., Ltd. (“Sunrise”, “Syarikat”, “kami” atau “kita”) (NASDAQ: EPOW), hari ini mengumumkan bahawa ia sedang berbincang dengan LG Energy dan Abu Dhabi Investment Fund mengenai kerjasama yang berpotensi. Pihak-pihak sedang membincangkan penubuhan kemudahan pembuatan bahan bateri litium baru di Abu Dhabi, dengan kapasiti pengeluaran tahunan yang dijangka sebanyak 50,000 tan bahan anoda. Kini, ketiga-tiga pihak sedang menjalankan perbincangan mengenai butir-butir khusus kerjasama dan akan mengemukakannya kepada lembaga pengarah untuk kelulusan selepas menandatangani memorandum persefahaman.

Syarikat bateri litium dan bahan Cina baru-baru ini mempercepat usaha ekspansi global mereka. Sebagai komponen utama kenderaan elektrik, pengilang bahan bateri litium berada di barisan hadapan industri global. Permintaan Cina yang besar terhadap bateri litium di pasaran luar negara membuka peluang pasaran yang penting. Menubuhkan keupayaan bekalan dan perkhidmatan tempatan yang sepadan dengan keperluan rantai industri pelanggan luar negara membolehkan Sunrise mendapatkan kedudukan dan mengejar pembangunan jangka panjang di pasaran antarabangsa.

“Industri bateri kuasa global kini dikuasai oleh China, Jepun dan Korea Selatan. Menurut laporan oleh SNE Research, sepuluh syarikat bateri kuasa terbesar di dunia datangnya dari ketiga-tiga negara ini, menguasai lebih 90% pemasangan bateri kuasa global,” kata Pengerusi Sunrise, Encik Haiping Hu. “Memandangkan dorongan global untuk neutraliti karbon, China telah mendapat kelebihan saingan dari segi kapasiti pengeluaran, rantai bekalan, tenaga, skala dan kelajuan pengulangan teknologi dalam industri bateri kuasa. Dengan memanfaatkan kelebihan ini, Sunrise bertujuan untuk mengambil peluang ekspansi luar negara dan membuat kemajuan yang ketara. Kerjasama ini kini masih dalam peringkat perbincangan awal.”

Tentang Sunrise New Energy Co., Ltd

Berpangkalan di Zibo, Wilayah Shandong, China, Sunrise New Energy Co., Ltd., melalui usahasama, terlibat dalam pembuatan dan jualan bahan anoda grafit untuk bateri litium ion. Syarikat usahasama sedang membina loji pembuatan seluas 260,543 meter persegi di Wilayah Guizhou, China. Loji beroperasi dengan menggunakan elektrik murah daripada sumber boleh diperbaharui, yang membantu menjadikan Sunrise New Energy sebagai pengeluar bahan anoda grafit berkos rendah dan berimpak rendah terhadap alam sekitar. Encik Haiping Hu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat, merupakan perintis utama untuk industri bahan anoda grafit di China bermula tahun 1999. Pasukan pengurusan Syarikat juga terdiri daripada pakar dengan tahun pengalaman dan rekod kejayaan yang kukuh dalam industri bahan anoda grafit. Selain itu, Syarikat juga mengendalikan platform perkongsian pengetahuan di China. Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web Syarikat di www.sunrisenewenergy.com. Syarikat juga mengekalkan akaun Twitter (@sunrisenewener1) untuk mengemaskini pelabur mengenai pembangunan terkini Syarikat.

Kenyataan masa depan

Beberapa kenyataan dalam kenyataan akhbar ini mengenai jangkaan, rancangan dan prospek Syarikat merupakan kenyataan masa depan seperti yang ditakrifkan oleh Akta Pembaharuan Liabiliti Sivil untuk Sekuriti Persendirian 1995. Kenyataan masa depan termasuk kenyataan mengenai rancangan, matlamat, strategi, peristiwa masa depan, keputusan dan sebarang kenyataan faktual lain yang belum berlaku. Mana-mana perkataan yang merujuk kepada “mungkin”, “akan”, “hendak”, “harus”, “percaya”, “anggar”, “anggaran” atau perkataan bukan faktual yang serupa, harus dianggap sebagai kenyataan masa depan. Disebabkan pelbagai faktor, keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada hasil sejarah atau kandungan yang dinyatakan dalam kenyataan masa depan ini. Faktor-faktor ini termasuk tetapi tidak terhad kepada objektif strategik syarikat, rancangan masa depan syarikat, permintaan pasaran dan penerimaan pengguna terhadap produk atau perkhidmatan syarikat, kemaskini teknologi, reputasi dan jenama syarikat, impak persaingan industri dan tawaran, dasar dan peraturan yang berkaitan, naik turun keadaan ekonomi makro China, keadaan pasaran antarabangsa yang berkaitan dan faktor berisiko dan anggapan lain yang didedahkan dalam Laporan Tahunan Syarikat pada Borang 20-F. Memandangkan faktor-faktor di atas dan sebab-sebab berkaitan, kami menasihati pelabur supaya tidak bergantung sepenuhnya kepada kenyataan masa depan ini, dan kami menasihati pelabur untuk melawat laman web SEC untuk mengkaji dokumen berkaitan syarikat bagi faktor lain yang mungkin mempengaruhi keputusan operasi syarikat pada masa hadapan. Syarikat tidak berkewajipan untuk membuat pindaan awam kepada perubahan dalam kenyataan masa depan ini disebabkan peristiwa atau sebab-sebab tertentu melainkan jika diperlukan oleh undang-undang.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Syarikat:
Jabatan Hubungan Pelabur
E-mel:
IR@sunrisenewenergy.com
Telefon: +86 4009919228