Struktur utama lantai menunggu tinggi stesen kereta api laju Shantou di wilayah Guangdong ditutup

New York, NY, 4 Sept. 2023 – Baru-baru ini, China Railway Construction Group Co., Ltd. mencapai kejayaan yang besar: struktur utama tingkat menunggu tinggi stesen kereta api berkelajuan tinggi Shantou di wilayah Guangdong ditutup.

Pada 20 Ogos, dengan bangunan stesen tingkat menunggu tinggi, papak terakhir dituang dengan lancar, dan struktur konkrit utama bangunan stesen tinggi fasa pertama stesen kereta api berkelajuan tinggi Guangdong Shantou yang baru sepenuhnya ditutup, dan stesen, yang terletak di landasan kereta api berkelajuan tinggi Guangdong Shantou ke Shanwei yang baru dibina, mula mengambil bentuk buat pertama kali.

Stesen Shantou yang baru dibina terletak di Daerah Longhu, Bandar Shantou. Ia adalah stesen permulaan dan penghujung Kereta Api Meizhou. Bangunan stesen akan dimulakan sepenuhnya pada November 2022, dan fasa pertama akan menjadi sisi timur baru dan stesen tinggi di atas Jalan 1-16. Selepas penutupan, projek sepenuhnya dipindahkan ke bumbung rasuk trus paip keluli dan pemasangan dinding tirai luar.

Stesen Shantou disambungkan ke Kereta Api Berkelajuan Tinggi Zhangzhou-Shantou di utara, kereta api berkelajuan tinggi Shantou ke Shanwei di selatan, dan Kereta Api Kawasan Pelabuhan Guangzhou-Macao Shantou di barat. Pada masa depan, Kereta Api Antara Bandar Timur Guangdong akan membentuk gelang, menyambung dari hujung selatan dan barat Stesen Shantou.

Skala pembinaan fasa pertama Stesen Shantou yang baru adalah 100,000 meter persegi, dan skala keseluruhan stesen dan halaman adalah 11 24 laluan, daripadanya 8 adalah 19 laluan untuk halaman kereta api berkelajuan tinggi dan halaman kereta api Purailway, dan 3 adalah 5 laluan untuk kereta api Antara Bandar Timur Guangdong. Kawasan stesen Shantou mengintegrasikan kereta api berkelajuan tinggi, kelajuan sejagat dan antara bandar, yang akan menjadi hab pengangkutan bersepadu di rantau timur Guangdong.

Stesen Shantou yang baru berdasarkan konsep reka bentuk “Jalan Sutera Maritim, Zon Khas lepas landas, pasang berani, gelombang Shantou”. Selepas siap, ia akan membina Hab Perniagaan Daerah stesen Shantou dengan bangunan stesen sebagai pusat, dan membentuk kawasan hab perbandaran komprehensif dengan “stesen di bandar dan bandar di stesen”.

Jabatan projek China Railway Construction Group Co., Ltd. telah menyelidik dan membangunkan teknologi pembinaan dinding tanah 50 meter ultra-dalam berterusan, teknologi pembinaan acuan bentuk khas multi-lengkung tinggi, reka bentuk dan teknologi pembinaan nisbah campuran konkrit imitasi yang jelas, dan teknologi platform pemantauan pintar laluan perniagaan kereta api sedia ada. Projek ini melaksanakan konsep “struktur berat, hiasan ringan, pemasangan dan pembaikan yang mudah”, dan rasuk trus paip keluli struktur pokok datang dengan bentuk “titisan air”, membatalkan plat hiasan aluminium untuk menunjukkan keindahan struktur.

Projek persimpangan stesen Shantou dan landasan kereta api yang berkaitan adalah komponen penting kereta api pantai China. Selepas siap, ia akan meningkatkan keupayaan pengangkutan menyeluruh Bandar Shantou, yang sangat penting untuk mewujudkan kelebihan baru zon ekonomi khas, meningkatkan fungsi perkhidmatan komprehensif Kawasan Metropolitan Chaojie Shantou, dan membantu rantau ini menyepenuhnya mengintegrasikan pembangunan Kawasan Teluk Raya Guangdong-Hong Kong-Macau.

HUBUNGI: Xue Yang 
258722684@qq.com