Solusi QuantiFERON QIAGEN disyorkan untuk digunakan oleh pakar buah pinggang di Tunisia

  • Persatuan Nefrologi Tunisia pertama badan profesional dalam bidang ini untuk menerbitkan panduan kebangsaan
  • Persatuan pakar mengesyorkan pemantauan respons imun kebangsaan untuk cytomegalovirus (CMV) selepas pencangkokan buah pinggang
  • Undi profesional keyakinan dalam QuantiFERON-CMV, QuantiFERON Monitor dan QuantiFERON-TB Gold Plus

TUNIS, Tunisia, 28 Sept. 2023 – QIAGEN hari ini mengumumkan bahawa ujian darah respons imun QuantiFERON yang komprehensif telah disyorkan untuk digunakan oleh klinikus di Tunisia bagi membantu pesakit penyakit buah pinggang, pemindahan dan dialisis – panduan jenis ini yang pertama di dunia oleh badan profesional dalam perubatan buah pinggang.

Untuk menangkap komplikasi yang berpotensi mematikan seawal mungkin, Persatuan Nefrologi Tunisia (TSN) menasihati klinikus pakar untuk menggunakan QuantiFERON-CMV untuk menilai respons imun pesakit terhadap cytomegalovirus (CMV), QuantiFERON Monitor untuk menentukan kekuatan sistem imun mereka secara umum, dan QuantiFERON-TB Gold Plus untuk mengesan jangkitan tuberculosis laten (LTBI) sebelum ia menjadi penyakit aktif.

“Rekomendasi pertama oleh pakar buah pinggang di dunia adalah undi keyakinan dalam ujian respons imun QuantiFERON QIAGEN,” kata Simona Grandits, Pengarah Kanan, Ketua Jualan dan Pemasaran EEMEA di QIAGEN. “Klinikus di Tunisia akan mendapati QuantiFERON-CMV sebagai alat pengurusan pesakit yang inovatif untuk melengkapkan ujian PCR untuk CMV – dan QuantiFERON Monitor dan QuantiFERON-TB Gold Plus sangat berguna untuk memantau respons imun spesifik dan yang lebih luas. Mereka akan dapat menyelaraskan rawatan pencegahan dan mengurangkan penggunaan ubat-ubatan yang berpotensi toksik dan mahal.”

Dengan kadar kejadian antara 8% hingga 32%1, penyakit CMV berdiri sebagai komplikasi jangkitan paling lazim berikutan prosedur pemindahan buah pinggang. Ubat imunosupresif yang diperlukan, penting untuk mencegah penolakan organ, melemahkan sistem imun pesakit, menjadikannya lebih mencabar untuk mengawal jangkitan virus. CMV pasca pemindahan menimbulkan risiko menyebabkan komplikasi teruk seperti kerosakan terus kepada organ yang dipindahkan, penolakan atau kecacatan graft, dan kerentanan yang tinggi terhadap jangkitan lain.

Pemantauan respons imun CMV membolehkan penyedia penjagaan kesihatan mengenal pasti pesakit dengan risiko lebih tinggi untuk mengembangkan komplikasi, dengan itu membolehkan mereka mentadbir rawatan yang sesuai dan mengurangkan peluang penyakit CMV penuh dan kehilangan pemindahan. Oleh itu, TSN menasihati QuantiFERON-CMV digunakan untuk pemantauan respons imun kebangsaan setahun selepas pembedahan. Pesakit yang positif dengan respons imun yang mencukupi terhadap virus perlu dibebaskan daripada rawatan profilaksis selepas tiga bulan, manakala mereka yang negatif, dan lebih berisiko terhadap penyakit CMV, perlu dipantau sehingga enam bulan. Pendekatan disesuaikan ini bukan sahaja meningkatkan hasil pesakit, tetapi juga menyumbang kepada penjimatan kos dalam sistem penjagaan kesihatan. Mengurus penyakit CMV boleh membebankan kewangan, dan ujian proaktif membantu meringankan beban ini dengan menyediakan penjagaan disasarkan untuk mereka yang berisiko.

Untuk membantu klinikus menentukan dos ubat imunosupresif yang betul untuk mencegah penolakan organ dan jangkitan pasca pemindahan, TSN mengesyorkan penggunaan QuantiFERON Monitor sebelum dan selepas pembedahan. Ujian sebelum pemindahan buah pinggang membolehkan langkah pembetulan diambil untuk pesakit yang didapati mempunyai sistem imun yang lemah, manakala ujian pasca pembedahan akan membantu klinikus dalam menyelaraskan rejim ubat imunosupresif yang penting selepas sebarang pemindahan.

Satu dalam empat orang dipercayai mempunyai jangkitan TB laten, dengan 5-10% daripada mereka dijangka pada suatu ketika akan mengembangkan TB aktif, penyakit berjangkit dan berpotensi mematikan yang biasanya menjejaskan paru-paru. Orang dengan kelemahan sistem imun berisiko jauh lebih tinggi untuk mengembangkan penyakit aktif. Oleh itu, TSN menasihati penggunaan QuantiFERON-TB Gold Plus untuk saringan tuberculosis dalam kes nefrologi tertentu, termasuk pesakit warga emas dengan kegagalan buah pinggang kronik, mereka dengan keadaan sedia ada seperti kencing manis atau kekurangan zat, dan calon pemindahan. Selain itu, ia disyorkan untuk pesakit yang menjalani hemodialisis dan mereka yang akan memulakan rawatan imunomodulasi disebabkan kekurangan buah pinggang. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga sangat mengesyorkan saringan jangkitan TB untuk semua pesakit imunokompromi termasuk mereka yang menerima pemindahan organ atau hematologi dan mereka yang menjalani dialisis. QuantiFERON-TB Gold Plus hanya memerlukan satu lawatan pesakit dan jauh lebih tepat untuk mendiagnosis TB laten dalam populasi yang berisiko tertinggi untuk jangkitan daripada ujian kulit Tuberculin (TST) selama satu abad.

Teknologi QuantiFERON QIAGEN adalah kaedah diagnostik in vitro unik untuk mengesan respons imun selular daripada sampel darah penuh. Ia berfungsi dengan mengenal pasti T-sel tertentu dalam individu dengan pendedahan agen jangkitan. Apabila antigen spesifik jangkitan digabungkan dengan darah, rangsangan semula cepat antigen-spesifik T-sel berlaku, membawa kepada pengeluaran interferon-gamma (IFN-γ), yang boleh diukur sebagai penanda respons imun.

Ketahui lebih lanjut tentang rangkaian ujian QuantiFERON QIAGEN di https://www.qiagen.com/de/applications/infectious-disease/transplantation.

Mengenai QIAGEN

QIAGEN N.V., sebuah syarikat induk berpangkalan di Belanda, adalah pembekal utama penyelesaian Sampel kepada Wawasan global yang membolehkan pelanggan memperoleh wawasan molekul berharga dari sampel yang mengandungi bahan binaan kehidupan. Teknologi sampel kami mengasingkan dan memproses DNA, RNA dan protein daripada darah, tisu dan bahan-bahan lain. Teknologi assay menjadikan biomolekul ini kelihatan dan sedia untuk dianalisis. Perisian bioinformatik dan pangkalan pengetahuan mentafsirkan data untuk melaporkan wawasan yang berkaitan dan boleh dilaksanakan. Penyelesaian automasi mengikat ini dalam aliran kerja yang lancar dan kos efektif. QIAGEN menyediakan penyelesaian kepada lebih daripada 500,000 pelanggan di seluruh dunia dalam Diagnostik Molekul (penjagaan kesihatan manusia) dan Sains Hayat (akademia, R&D farmasi dan aplikasi industri, terutamanya forensik). Pada 30 Jun 2023, QIAGEN menggaji lebih daripada 6,100 orang di lebih daripada 35 lokasi di seluruh dunia. Maklumat lanjut boleh didapati di http://www.qiagen.com.

Kontak QIAGEN Dubai:
Stephanie Salloum
stephanie.salloum@qiagen.com

1 D M Simon, S Levin “Infectious complications of solid organ transplantations”, Infectious disease clinics of North America, 2001 Jun;15(2):521-49: https://doi.org/10.1016/s0891-5520(05)70158-6