SK Biopharmaceuticals’ Proteovant Therapeutics Membentangkan Data Pra-klinikal di Persidangan Antarabangsa AACR-NCI-EORTC mengenai Sasaran Molekul dan Terapi Kanser

Data baharu yang dibentangkan mengenai penurun selektif p300 oral biosedia yang menunjukkan aktiviti anti-tumor yang ketara dalam model praklinikal kanser prostat positif reseptor androgen (AR)

KOREA dan KING OF PRUSSIA, Pa., 12 Okt. 2023 – SK Biopharmaceuticals, sebuah syarikat bioteknologi global yang memberi tumpuan kepada penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan rawatan untuk gangguan sistem saraf pusat (CNS) dan onkologi, dan anak syarikat R&D AS-nya, Proteovant Therapeutics, membentangkan data yang menunjukkan bahawa menurunkan protein epigenetik p300 secara selektif, dengan impak minimum pada homolognya CBP, mengakibatkan penindasan isyarat reseptor androgen dan perencatan pertumbuhan tumor dalam model tikus kanser prostat positif androgen. Penemuan ini dibentangkan hari ini di Persidangan Antarabangsa mengenai Sasaran Molekul dan Terapi Kanser AACR-NCI-EORTC yang diadakan di Boston.

Persidangan AACR-NCI-EORTC menarik penyelidik dari seluruh dunia untuk membincangkan inovasi dalam pembangunan ubat, pemilihan sasaran, kesan penemuan baharu dalam biologi selular dan molekular, dan ujian klinikal awal. Pembentangan hari ini adalah yang kedua dalam siri mesyuarat penting di mana pasukan Proteovant berkongsi penemuan penyelidikan yang menunjukkan penurun protein yang berpotensi terbaik dan pertama dalam kelasnya.

“Walaupun strategi yang menyasarkan reseptor androgen dalam rawatan kanser prostat telah menunjukkan manfaat untuk pesakit, realitinya adalah sel kanser akhirnya mencari cara untuk mengelak terapi ini, yang mengakibatkan kemajuan penyakit,” kata Zhihua Sui, Ph.D. Ketua Pegawai Saintifik, Proteovant Therapeutics. “Data ini mempamerkan peluang pertama dalam kelas untuk intervensi terapeutik yang menindas isyarat AR melalui mekanisme bebas androgen.”

“Kami teruja dengan apa yang dilakukan pasukan Proteovant kami untuk mencari pendekatan baharu untuk merawat kanser prostat metastatik tahan kastrase,” kata Donghoon Lee, Presiden dan CEO SK Biopharmaceuticals dan SK Life Science. “Pembentangan di Persidangan AACR-NCI-EORTC sekali lagi menunjukkan nilai kerja Proteovant untuk menyokong perkembangan paip kami dan bagaimana ia membantu SK Biopharmaceuticals dan SK Life Science memenuhi komitmen kami untuk mengubah masa depan penjagaan CNS dan kanser.”

Persidangan Antarabangsa AACR-NCI-EORTC mengenai Sasaran Molekul dan Terapi Kanser

  • Tajuk: Penemuan dan pencirian penurun selektif p300 menunjukkan aktiviti anti-tumor yang kuat dalam model praklinikal kanser prostat
    • Pembentang: Mike Russell, Ph.D. Pengarah Biologi
    • Tarikh/Masa: Khamis, 12 Oktober, 12:30-4:00pm

Mengenai Proteovant Therapeutics

Proteovant Therapeutics memanfaatkan sistem ubikuitin-protease (UPS) untuk menemukan dan membangunkan ubat transformatif untuk merawat pesakit dengan penyakit yang mengubah kehidupan. Degradasi protein memanfaatkan mesin selular semula jadi tubuh manusia melalui UPS untuk mengenal pasti dan menandakan protein penyebab penyakit untuk dimusnahkan. Pendekatan yang menjanjikan ini memberi peluang untuk menyasarkan protein yang diminati, yang mana kebanyakannya sebelum ini dianggap tidak boleh diubati. Proteovant mengintegrasikan platform pengenalan sasaran bantuan AI, kepakaran pemburuan ubat penurun, dan platform penyaringan gam molecular MOPEDTM untuk memajukan penurun protein novel. Mulai 11 Ogos 2023, Proteovant Therapeutics adalah sebahagian daripada SK Biopharmaceuticals.

Mengenai SK Biopharmaceuticals Co., Ltd.

SK Biopharmaceuticals adalah syarikat bioteknologi global yang memberi tumpuan kepada penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan rawatan untuk membantu orang yang hidup dengan gangguan sistem saraf pusat (CNS) dan mengubah masa depan penjagaan kanser. Bersama-sama dengan anak syarikat AS-nya, SK Life Science, Inc., SK Biopharmaceuticals mempunyai paip lapan sebatian dalam pembangunan. Kedua-dua syarikat adalah sebahagian daripada Kumpulan SK, salah satu konglomerat terbesar di Korea dan salah satu daripada 100 Syarikat Paling Berpengaruh TIME pada tahun 2023. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.skbp.com/eng.

Syarikat induk SK Biopharmaceuticals SK Inc. terus meningkatkan nilai portfolio dengan melaksanakan pelaburan jangka panjang dengan beberapa anak syarikat yang kompetitif dalam pelbagai bidang perniagaan, termasuk farmaseutikal dan sains hayat, tenaga dan bahan kimia, maklumat dan telekomunikasi, dan semikonduktor. Di samping itu, SK Inc. memberi tumpuan untuk mengukuhkan asas pertumbuhannya melalui pengurusan menguntungkan dan praktikal berdasarkan kestabilan kewangan, sambil meningkatkan nilai enterpris dengan melabur dalam perniagaan pertumbuhan masa depan baharu yang menguntungkan. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.sk-inc.om/en.

HUBUNGI: Dina Albanese
SK Biopharmaceuticals Co., Ltd.
media@SKLSI.com

H. Park
SK Biopharmaceuticals
skbp_comm@sk.com