Sandoz memasuki era baru sebagai pemimpin global berdiri sendiri dan juara Eropah dalam ubat generik dan biosimilar

  • Pemisahan daripada Novartis berjaya disempurnakan dengan hari perdagangan pertama hari ini di Bursa Saham Switzerland; saham Sandoz dimasukkan dalam indeks pasaran utama
  • Sandoz bebas berkomited untuk melanjutkan kepimpinan dalam pasaran yang stabil dan berkembang melalui strategi berorientasikan tujuan dengan fokus kepada akses mampan
  • Profil kredit gred pelaburan yang membezakan dan enam tuas strategik untuk memacu nilai jangka panjang

Basel, 4 Oktober 2023 – Sandoz, pemimpin global dalam ubat generik dan biosimilar, hari ini meraikan permulaan perdagangan saham di Bursa Saham Switzerland sebagai syarikat bebas.

Syarikat baru ini dimasukkan dalam indeks pasaran utama SIX dan mempunyai penarafan kredit gred pelaburan yang memberikannya kedudukan persaingan yang kukuh. Ia berada dalam kedudukan yang baik untuk pertumbuhan menguntungkan yang berterusan sebagai pemimpin global bebas dan juara Eropah dalam ubat generik dan biosimilar.

Upacara loceng pembukaan di ibu pejabat SIX pagi ini menandakan kejayaan pemisahan 100% daripada syarikat induk Novartis yang lalu dan permulaan perdagangan dalam saham Kumpulan Sandoz AG. Saham tersebut dimasukkan dalam Indeks Prestasi Switzerland (SPI®), Indeks Pemimpin Switzerland (SLI®) dan indeks Switzerland yang relevan; ADR Sandoz (Resit Depositori Amerika) juga akan diperdagangkan bermula hari ini di US OTCQX®.

Pengerusi Lembaga Sandoz Gilbert Ghostine berkata: “Hari ini menandakan fajar era baru bagi Sandoz sebagai syarikat bebas, tetapi Tujuan kami tidak berubah: merintis akses untuk pesakit. Inilah yang kami lakukan dengan terbaik, sentiasa lakukan dengan terbaik, dan akan sentiasa lakukan dengan terbaik: menjadikan ubat berkualiti tersedia kepada lebih ramai orang, di lebih banyak tempat, dengan lebih banyak dan cara baru.”

Tujuan dan jenama Sandoz sangat berakar umbi dalam warisan saintifiknya dan legasi perintis perubatan sejak penubuhan perintis kimia Kern & Sandoz pada tahun 1886: dari pembangunan Calcium Sandoz pada tahun 1929, melalui penisilin oral dunia pertama pada tahun 1951, hingga pelancaran biosimilar dunia pertama pada tahun 2006.

Seperti yang digariskan pada Hari Pasaran Modal Sandoz pada bulan Jun, enam tuas strategik sepatutnya memacu nilai jangka panjang: asas pasaran yang menarik, kepimpinan dan skala, pelbagai pemacu pertumbuhan, peningkatan margin, penjanaan tunai yang dipercepatkan, dan kisah kemampanan yang meyakinkan.

CEO Richard Saynor berkata: “Sebagai syarikat bebas, Sandoz akan sepenuhnya dibolehkan untuk menyampaikan strategi berorientasikan tujuannya, yang mensasarkan kepimpinan mampan dalam industri generik dan biosimilar yang semakin meningkat dan penting.”

“Kami sudah secara aktif merintis akses untuk pesakit dengan membentuk persekitaran penjagaan kesihatan global. Kami mengukuhkan sistem penjagaan kesihatan di seluruh dunia dengan menyampaikan lebih daripada USD 17 bilion dalam penjimatan tahunan di Eropah dan AS sahaja dan kami mencapai kira-kira 500 juta pesakit setahun di lebih 100 negara. Dengan berbuat demikian, kami menjana jumlah impak sosial yang dianggarkan USD 180 bilion setiap tahun. Dan kami berhasrat untuk memberi impak yang lebih besar pada masa hadapan.”

Ubat generik dan biosimilar membentuk anggaran 80% ubat yang digunakan di seluruh dunia mengikut isipadu, pada kira-kira 25% jumlah kos. Walaupun terdapat tekanan persaingan yang kuat, industri dijangka akan berkembang dengan stabil sepanjang dekad akan datang, didorong oleh permintaan asas untuk ubat-ubat sistem kritikal ini.

Prospektus penyenaraian Sandoz dan dokumen berkaitan boleh didapati di sini:
www.sandoz.com/sandoz-spin

Penafian
Siaran Media ini mengandungi kenyataan prospektif, yang tidak menjamin prestasi masa depan. Kenyataan ini dibuat berdasarkan pandangan dan andaian pengurusan mengenai peristiwa dan prestasi perniagaan pada masa kenyataan dibuat. Ia tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian termasuk, tetapi tidak terhad kepada, keadaan ekonomi global masa depan, kadar pertukaran, peruntukan undang-undang, keadaan pasaran, aktiviti pesaing dan faktor-faktor lain di luar kawalan Sandoz. Sekiranya satu atau lebih risiko atau ketidakpastian ini menjadi kenyataan atau andaian asas terbukti tidak tepat, hasil sebenar mungkin berbeza dengan ketara daripada yang diunjurkan atau dijangkakan. Setiap kenyataan prospektif hanya sah pada tarikh kenyataan tertentu, dan Sandoz tidak berkewajipan untuk mengemaskini atau menyemak semula sebarang kenyataan prospektif, kecuali diperlukan oleh undang-undang.

Mengenai Sandoz
Sandoz (SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) adalah pemimpin global dalam ubat generik dan biosimilar, dengan strategi pertumbuhan yang didorong oleh Tujuannya: merintis akses untuk pesakit. 22,000 orang dari lebih 100 kewarganegaraan bekerja bersama untuk membawa ubat Sandoz kepada kira-kira 500 juta pesakit di seluruh dunia, menjana penjimatan penjagaan kesihatan global yang besar dan jumlah impak sosial yang lebih besar lagi. Portfolio terkemuka lebih 1500 produknya menangani penyakit dari selesema biasa hingga kanser. Beribu pejabat di Basel, Switzerland, Sandoz menjejak warisannya kembali ke tahun 1886. Sejarah terobosannya termasuk Calcium Sandoz pada tahun 1929, penisilin oral dunia pertama pada tahun 1951, dan biosimilar dunia pertama pada tahun 2006. Pada tahun 2022, Sandoz mencapai jualan USD 9.1 bilion dan EBITDA teras USD 1.9 bilion.

Global Media Relations contacts Investor Relations contacts
Global.MediaRelations@sandoz.com Investor.Relations@sandoz.com
Joerg E. Allgaeuer
+49 171 838 4838
Karen M. King
+1 609 722 0982
Chris Lewis
+49 174 244 9501
Laurent de Weck
+41 79 795 7364

Sandoz di media sosial
LinkedIn
X (Twitter)
Instagram
Facebook
https://www.linkedin.com/company/sandoz
https://twitter.com/sandoz