Sandoz berjaya mengeluarkan Eurobonds pertama EUR 2.0 bilion

TIDAK UNTUK DIEDARKAN DI DALAM ATAU KE AMERIKA SYARIKAT, AUSTRALIA, KANADA ATAU JEPUN

  • Eurobonds perdana berjaya dikeluarkan lebih awal; tiga tranche sebanyak EUR 700 juta, EUR 700 juta dan EUR 600 juta
  • Jangka masa 3.5, 6.5 dan 10 tahun, dengan kupon tetap pada 3.97%, 4.22% dan 4.50%, masing-masing
  • Hasil akan digunakan untuk membayar balik fasiliti pinjaman jambatan dan untuk tujuan korporat am

Basel, 8 November 2023 – Sandoz, pemimpin global dalam ubat generik dan biosimilar, hari ini mengumumkan pengeluaran tiga Eurobonds perdana yang sangat berjaya, dengan jumlah hasil kasar sebanyak EUR 2.0 bilion.

Berikutan transaksi permulaan dalam CHF bulan lepas, pengeluaran ini menandakan kemasukan Sandoz ke pasaran hutang modal EUR. Pengeluaran hari ini, melalui anak syarikat Sandoz Finance B.V., terbukti sama berjaya dan menamatkan keperluan pembiayaan segera syarikat selepas pemisahan.

Colin Bond, Ketua Pegawai Kewangan Sandoz berkata: “Obligasi perdana ini mewakili lagi satu tonggak bagi Sandoz, menubuhkan kami dengan kuat sebagai penerbit baharu di pasaran obligasi EUR dan mencipta profil pembiayaan yang berimbang dan seimbang dari segi mata wang dan jangka masa.”

Obligasi itu membawa kupon tetap 3.97%, 4.22% dan 4.50%, dengan jangka masa 3.5, 6.5 dan 10 tahun, matang pada 2027, 2030 dan 2033, masing-masing.

Hasil, bersama-sama dengan hasil daripada pengeluaran CHF bulan lepas, akan digunakan untuk pembayaran balik pinjaman jambatan EUR 2.4 bilion dan untuk tujuan korporat am.

Sandoz terus menyasarkan nisbah hutang bersih ke EBITDA inti 1.7 hingga 2.0 dan mengekalkan penarafan kelas pelaburan yang kukuh.

Sandoz dinilai Baa2 (prospek stabil) oleh Moody’s dan BBB (prospek stabil) oleh S&P, dan kedua-dua agensi dijangka akan menarafkan obligasi dengan penarafan Baa2 dan BBB, masing-masing.

Transaksi diketuai oleh BNP Paribas, J.P. Morgan dan Mizuho sebagai Active Bookrunners; Advestra dan Linklaters bertindak sebagai penasihat undang-undang kepada Sandoz.

Penafian
Risalah Media ini mengandungi kenyataan prospektif yang tidak memberi jaminan mengenai prestasi masa depan. Kenyataan-kenyataan ini dibuat berdasarkan pandangan dan anggapan pengurusan mengenai peristiwa dan prestasi perniagaan masa depan pada masa kenyataan dibuat. Ia tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian termasuk, tetapi tidak terhad kepada, keadaan ekonomi global masa depan, kadar pertukaran, peruntukan undang-undang, keadaan pasaran, aktiviti pesaing dan faktor-faktor lain di luar kawalan Sandoz. Sekiranya satu atau lebih risiko atau ketidakpastian ini menjadi kenyataan atau anggapan asas didapati tidak tepat, hasil sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diramalkan atau dijangka. Setiap kenyataan prospektif hanya berkaitan pada tarikh kenyataan tertentu, dan Sandoz tidak berkewajipan untuk mengemaskini atau menyemak kenyataan prospektif secara awam, kecuali diperlukan oleh undang-undang.

Pengedaran Risalah Media ini mungkin dibatasi oleh undang-undang di sesetengah bidang kuasa dan individu yang dokumen atau maklumat lain yang dirujuk di sini datang ke tangan mereka hendaklah memaklumkan diri mengenai dan mematuhi sebarang sekatan tersebut. Apa-apa kegagalan mematuhi undang-undang sekuriti berkenaan di bidang kuasa tersebut mungkin membentuk pelanggaran undang-undang sekuriti bidang kuasa tersebut.

Risalah Media ini tidak membentuk atau membentuk sebahagian daripada tawaran untuk menjual sekuriti Kumpulan Sandoz AG atau pengumpulan sebarang tawaran untuk membeli secara lain atau membeli sekuriti Kumpulan Sandoz AG, kepada mana-mana individu di Australia, Kanada, Jepun atau Amerika Syarikat, atau di mana-mana bidang kuasa di mana tawaran atau pengumpulan adalah tidak sah.

RISALAH MEDIA INI BUKAN TAWARAN OBLIGASI DI AMERIKA SYARIKAT. OBLIGASI TIDAK BOLEH DITAWARKAN ATAU DIJUAL DI AMERIKA SYARIKAT KECUALI PENDAFTARAN ATAU PENGECUALIAN PENDAFTARAN. OBLIGASI TIDAK TELAH DAN TIDAK AKAN DIDAFTARKAN DI AMERIKA SYARIKAT DAN TIDAK BOLEH DITAWARKAN ATAU DIJUAL DALAM AMERIKA SYARIKAT ATAU KEPADA MANA-MANA WARGA AMERIKA SYARIKAT, DAN PENGAUMUMAN INI TIDAK BOLEH DISEBARLUASKAN DI AMERIKA SYARIKAT.

EEA MiFID II / UK MiFIR profesional/ECPs-sahaja / Tiada EEA atau UK PRIIPS KID Sasaran pasaran pengilang (MIFID II / UK MiFIR penguatkuasaan produk) adalah pihak berkanun dan pelanggan profesional sahaja (semua saluran pengedaran). Tiada EEA atau UK PRIIPs kunci maklumat dokumen (KID) telah disediakan kerana tidak tersedia untuk runcit di EEA atau UK.

Mengenai Sandoz
Sandoz (SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) ialah pemimpin global dalam ubat generik dan biosimilar, dengan strategi pertumbuhan dipacu oleh Tujuannya: memperkenalkan akses untuk pesakit. 22,000 orang lebih daripada 100 kewarganegaraan bekerja bersama untuk membawa ubat Sandoz kepada kira-kira 500 juta pesakit di seluruh dunia, menjana penjimatan kos kesihatan global yang besar dan impak sosial total yang lebih besar lagi. Portfolio terkemuka lebih daripada 1500 produk menangani penyakit dari sejuk biasa hingga kanser. Beribu pejabat di Basel, Switzerland, Sandoz memperoleh warisan kembali ke tahun 1886. Sejarah kemajuannya termasuk Calcium Sandoz pada tahun 1929, penawar oral penicillin pertama di dunia pada tahun 1951, dan biosimilar pertama di dunia pada tahun 2006. Pada tahun 2022, Sandoz mencapai jualan USD 9.1 bilion dan EBITDA inti USD 1.9 bilion.

Global Media Relations contacts Investor Relations contacts
Global.MediaRelations@sandoz.com Investor.Relations@sandoz.com
Joerg E. Allgaeuer
+49 171 838 4838
Karen M. King
+1 609 722 0982
Chris Lewis
+49 174 244 9501
Laurent de Weck
+41 79 795 7364

Lampiran

  • Global EUR bond Nov 2023