Penerbitan Nature Communications mendedahkan penghantaran AAV yang sangat cekap bagi gen besar menggunakan teknologi REVeRT ViGeneron

  • REVeRT, pendekatan pendekatan vektor AAV ganda berdasarkan trans-splicing mRNA, membolehkan penghantaran gen yang lebih besar daripada saiz pakej AAV biasa di pelbagai tisu
  • Potensi untuk menangani penyakit warisan yang lazim disebabkan oleh gen yang lebih besar seperti penyakit Stargardt
  • Penghantaran modul CRISPR membolehkan modulasi dua hala gen berbilang

MUNICH, Jerman, 25 Oktober 2023 — ViGeneron GmbH (ViGeneron), syarikat terapi gen generasi seterusnya, mengumumkan penerbitan sejawat yang diluluskan di Nature Communications, memperlihatkan potensi teknologi vektor AAV berkembar berdasarkan mRNA trans-splicingnya yang berpaten, REVeRT (REkonstitusi Via mRNA Trans-splicing). Data menunjukkan penghantaran gen yang lebih besar daripada saiz pakej AAV biasa dengan kecekapan penyusunan semula yang tinggi, membolehkan pelengkapan gen atau pengekalan dan pengaktifan transkripsi gen yang berbeza secara serentak.

Walaupun vektor AAV terapeutik merupakan kaedah paling cekap dan banyak digunakan untuk terapi gen hari ini, kapasiti genom pakej yang rendah <5kb menghadkan penggunaan vektor untuk ekspresi gen berkait rawatan yang lebih besar dan oleh itu menimbulkan cabaran utama untuk pembangunan terapi gen baharu. REVeRT, pendekatan vektor AAV berkembar berasaskan inovatif dan fleksibel, bertujuan mengatasi keterbatasan ini dengan membahagikan gen kepada dua bahagian dan memupuknya ke dalam vektor AAV individu diikuti penyusunan semula melalui trans-splicing mRNA.

Penyelidik dalam kertas Nature Communications hari ini melaporkan bahawa REVeRT disahkan in vitro dan in vivo untuk penyusunan semula yang cekap gen berkait rawatan dan modul penyuntingan gen yang lebih besar daripada 5kb. Teknologi REVeRT mencapai tahap ekspresi yang tinggi bagi gen terpilih tanpa menghasilkan protein asing sebagai produk sisi, dengan itu mengurangkan kebimbangan imunogenisiti potensi. REVeRT membolehkan pemilihan fleksibel tapak pecah dan boleh menggunakan pelbagai serotip AAV melalui laluan pentadbiran yang berbeza, menunjukkan penghantaran yang cekap ke pelbagai tisu dan organ, termasuk mata, jantung dan otak.

Dalam model tikus penyakit Stargardt, penyelidik selanjutnya menunjukkan ekspresi tinggi ABCA4, gen yang kerap terlibat dalam penyakit retina warisan ini. Data uji kaji awal menyokong kemungkinan peningkatan fungsi retina.

Dr. Caroline Man Xu, Pengasas Bersama dan CEO ViGeneron, berkata: “Data yang diterbitkan dalam kertas ini yang diluluskan sejawat menekankan potensi transformasi teknologi REVeRT kami dalam penghantaran gen besar dengan cekap. Kami membuat kemajuan yang signifikan dengan pendekatan REVeRT dalam program Stargardt kami VG801, yang dijadualkan memasuki ujian klinikal tahun hadapan, bersama-sama dengan VG901 untuk Retinitis Pigmentosa. Ini mengesahkan komitmen kami untuk maju terapi gen generasi hadapan dengan potensi untuk mengubah kehidupan pesakit.”

Dr. Markus Kalousek, CBO ViGeneron, menambah: “Platfom REVeRT melengkapkan kami untuk menangani sebahagian besar penyakit warisan yang lazim, kerap berkaitan dengan gen besar. Ia juga membolehkan transaktivasi, teknologi berasaskan CRISPR yang mempunyai potensi untuk memodulasi beberapa gen sebarang saiz dalam penyakit genetik dan bukan warisan. Kami sedang mengkaji kerjasama strategik dalam pelbagai bidang penyakit untuk mempercepatkan penghantaran rawatan transformasi ini kepada pesakit.”

Mengenai ViGeneron GmbH

ViGeneron komited untuk membawa inovasi terapi gen canggih kepada mereka yang memerlukan. Syarikat ini maju portfolio terapi gennya sendiri untuk merawat penyakit oftalmik, sementara bekerjasama dengan pemain biofarmaseutikal terkemuka dalam bidang penyakit retina, SNS, kardiovaskular dan bidang penyakit lain. Tiga platform terapi gen generasi hadapan ViGeneron diarahkan untuk menangani batasan terapi gen vektor adeno-berkaitan (AAV) sedia ada. Yang pertama, platform vektor vgAAV, membolehkan kecekapan transduksi sasaran sel yang lebih unggul dan direka untuk mengatasi halangan biologi, dengan itu membolehkan laluan pentadbiran kurang invasif seperti intravitreal dan sistemik. Yang kedua, teknologi platfom REVeRT (REkonstitusi Via mRNA Trans-splicing), membolehkan penyusunan semula gen besar (>5kb) dalam mana-mana tisu yang boleh diarahkan dengan kapsid tertentu. Ketiga, AAV Transaktivasi ialah platfom terapi gen AAV berasaskan CRISPR-Cas yang membolehkan mengawalatur satu atau beberapa gen secara in vivo dengan meningkatkan ekspresinya atau dengan pengekalan gen. ViGeneron yang dimiliki secara persendirian diasaskan pada tahun 2017 oleh pasukan berpengalaman dalam teknologi vektor AAV dan program terapi gen oftalmik klinikal dan terletak di Munich, Jerman. Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.vigeneron.com.

Hubungan ViGeneron
ViGeneron GmbH
Dr. Caroline Man Xu
Pengasas Bersama dan CEO
info@vigeneron.com
Hubungan Media ViGeneron
MC Services AG
Shaun Brown / Julia von Hummel
phone: +49 (0)89 2102280
vigeneron@mc-services.eu