Pembunuhan beruang perang coklat terancam dekat taman negara meninggalkan 2 anak yatim, menimbulkan kemarahan di Itali

Pembunuhan seekor beruang perang coklat terancam di dekat sebuah taman negara Itali meninggalkan dua ekor anak beruangnya tanpa ibu dan menimbulkan kemarahan di Itali pada hari Jumaat.

Menteri alam sekitar Itali dan pembela hak haiwan menyuarakan kemarahan dan kekecewaan atas pembunuhan beruang itu di kawasan pergunungan Abruzzo. Penduduk tempatan, termasuk keluarga dengan kanak-kanak kecil, kerap berhenti untuk melihat beruang dan anak-anak beruangnya semasa keluar malam keluarga haiwan itu di jalan-jalan berhampiran taman.

Taman Negara Abruzzo, Lazio dan Molise menggambarkan haiwan yang dibunuh, yang digelar Amarena – atau Black Cherry dalam bahasa Itali – sebagai salah satu beruang perang coklat yang paling subur di sana. Penduduk tempatan menamakannya begitu kerana ceri dan ceri hitam adalah antara makanan kegemaran beruang itu, kata akhbar Corriere della Sera.

Lelaki yang menembak beruang itu dengan senapang pada malam Khamis di bandar San Benedetto dei Marsi memberitahu polis haiwan itu berada di hartanya dan dia berasa terancam, kata agensi berita Itali ANSA.

BERUANG PEMBUNUH DITANGKAP DI ITALY, PIHAK BERKUASA AKAN MENENTUKAN NASIBNYA

Pendakwa raya sedang menyiasat kemungkinan tuduhan membunuh haiwan, dan polis merampas senapang itu, yang dimiliki secara sah oleh lelaki berusia 56 tahun itu, sebagai sebahagian daripada siasatan mereka, kata agensi berita LaPresse.

Beruang perang coklat marsican, endemik ke Itali tengah, dianggap berisiko tinggi pupus. Taman itu berkata kira-kira 60 ekor beruang hidup di dalam atau di sekitar kawasan taman itu.

“Pembunuhan betina beruang marsican adalah episod yang serius, yang wajib disiasat secepat mungkin,” kata Menteri Alam Sekitar Gilberto Pichetto.

“Komitmen kami juga bertujuan untuk melindungi anak beruang, melakukan segala yang mungkin agar mereka dapat bebas,” katanya dalam satu kenyataan.

Drone digunakan dalam pencarian anak beruang itu, kata LaPresse.

5 TERBUNUH DI ITALY SELEPAS KERETAPI MElanggar KUMPULAN PEKERJA PENYELENGGARAAN LANDASAN

Ketua pejabat WWF Itali, Luciano Di Tizio, menyebut pembunuhan beruang itu sebagai “jenayah alam yang sangat serius dan tidak dapat dibenarkan” dan hasil daripada “kempen tanpa henti terhadap hidupan liar.”

Anak beruang yang kehilangan ibu masih belum mampu berdikari dan oleh itu berisiko tinggi, lalu mencetuskan pencarian mereka di kawasan taman, tambahnya.

“Seekor beruang yang penuh keyakinan, tetapi sangat damai, Amarena adalah sebahagian daripada imaginasi kolektif dan menjadi subjek kebanggaan di tanah yang mempunyai beruang sebagai simbol” alam semulajadi tempatan, kata Di Tizio.

Tema beruang vs manusia telah mengambil konotasi politik di Itali dan mendarat di mahkamah. Awal tahun ini, keputusan mahkamah pentadbiran sementara menyelamatkan nyawa seekor beruang perang coklat yang menyerang maut seorang pelari di sebuah laluan gunung di kawasan Alpine Itali.

Pihak berkuasa politik tempatan telah mengeluarkan perintah untuk membunuh beruang betina berusia 17 tahun, dikenali sebagai Jj4. Satu pendengaran mahkamah mengenai nasib beruang itu dijangka pada bulan Disember. Kumpulan hak haiwan telah mempertikaikan perintah untuk membunuh beruang itu.

Beruang perang coklat marsican yang dibunuh pada hari Khamis adalah subspesies yang secara genetik berbeza daripada beruang Alpine.

TV negeri Itali berkata pada hari Jumaat bahawa Amarena adalah ibu kepada satu lagi beruang taman itu yang menemui ajal secara ganas. Beruang itu, yang maut dilanggar kereta awal tahun ini, mendapat kemasyhuran negara apabila ia memecah masuk ke sebuah kedai roti dan menjamah biskut.