Pelancong ditembak mati selepas menunggang jet ski merentasi sempadan laut negara yang tidak mesra

Pengawal pantai Algeria menembak mati dua pelancong dan menahan seorang lagi selepas kumpulan itu secara tidak sengaja memasuki perairan mereka dari Maghribi dengan menunggang jet ski semasa bercuti.

Empat pelancong kerakyatan Perancis-Maghribi berlepas dari resort Maghribi di bandar Saidia dan “tersasar” di perairan terbuka sehingga mereka mendapati diri mereka di Algeria, salah seorang ahli yang terselamat memberitahu AFP.

“Kami tahu kami berada di Algeria, kerana sebuah perahu dinghy hitam Algeria datang ke arah kami,” Mohamed Kissi, abang kepada salah seorang yang meninggal dunia, menerangkan. Pengawal pantai membuka tembakan, membunuh adik Kissi dan kawan mereka.

Laporan mendakwa bahawa kumpulan itu cuba melarikan diri daripada pengawal pantai, yang akan mencetuskan tembakan, tetapi Kissi bertegas mereka tidak cuba lari. Keluarga mereka telah meminta pihak berkuasa Maghribi membawa kes ini ke mahkamah antarabangsa.

TIKTOKER ENGGAN MEMBERI KERUSI KELAS PERTAMA KEPADA REMAJA TELAH MENJADI VIRAL. KAMI TANYA PELANCONG APA YANG AKAN MEREKA LAKUKAN

Mayat lelaki kedua yang terbunuh, Abdelali Merchouer, masih berada di Algeria, menurut saluran berita tempatan Maghribi. Hanya Kissi terselamat.

Nelayan menemui mayat abangnya beberapa jam kemudian terapung di air. Keluarganya dapat menuntut semula jenazahnya dan mengkebumikannya berhampiran bandar Oujda di Maghribi pada hari Rabu.

DISNEY DILAPORKAN MENGUPAH BEKAS PENASIHAT BIDEN YANG ‘TIDAK GOYAH SETIA’ UNTUK MENANGANI ‘PESANAN BERORIENTASIKAN ISU’

Keluarga Merchouer telah merayu untuk pengembalian jenazahnya juga, meminta pihak berkuasa kedua-dua negara untuk mencapai persetujuan bagi mempercepatkan proses itu.

Pihak berkuasa Maghribi tidak mengulas mengenai kes itu, menyebutnya sebagai perkara kehakiman, dan tentera laut dan kementerian luar Algeria juga tidak memberi sebarang komen.

PENCARIAN SEDANG BERJALAN SELEPAS PENUMPANG DI ATAS KAPAL PESIAR TERBESAR DI DUNIA TERJATUH LAUT

Kementerian Luar Perancis berkata ia telah dimaklumkan mengenai kematian salah seorang warganegaranya dan penahanan warganegara lain di Algeria dan telah berhubung dengan keluarga dan pihak berkuasa Maghribi dan Algeria.

Smail Snabe, lelaki yang ditahan oleh pengawal pantai, muncul di hadapan pendakwa raya pada hari Rabu, tetapi butiran sesi itu masih belum didedahkan, lapor BBC.

Pertikaian sempadan antara Algeria dan Maghribi kekal tegang sejak kedua-duanya merdeka daripada penjajah Perancis, dengan kawalan ketat di sepanjang sempadan dan tiada perdagangan langsung yang sah di antara kedua-dua negara.

Sempadan ditutup pada tahun 1994, dan negara-negara itu memutuskan hubungan diplomatik pada tahun 2021 disebabkan oleh “tindakan bermusuhan” yang kononnya dilakukan, dengan Maghribi, menyebut tindakan itu “sama sekali tidak berasas”.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.