Ohmyhome Lapor Keputusan Separuh Pertama 2023 dan Bersedia Untuk Pertumbuhan 3X pada 2024

Ohmyhome mencapai hasil S$2.2 juta pada 1H 2023, bermitra dengan portal AS untuk transaksi lintas sempadan antara AS dan Asia Tenggara, bersedia untuk Pertumbuhan 3X pada 2024 dan EBITDA positif pada 2025

Jumlah pendapatan ialah S$2.2 juta
Jumlah kerugian bersih ialah S$2.5 juta, atau S$0.13 setiap saham cair
Tunai dan Baki Tunai berjumlah S$6.3 juta
Penjual Ohmyhome terus menjual di atas penilaian 60% dari masa. Jumlah transaksi mencapai 14,500, dan jumlah GTV mencapai US$2.9 bilion.
Perkongsian dengan eMediaLinks, rakan kongsi eksklusif dengan House.sina Amerika Utara dan Bahagian Amerika Utara Weibo (komuniti media sosial berbahasa Mandarin terbesar dengan 599 juta MAU)

Singapura, 3 Okt. 2023 — Ohmyhome Ltd. (NASDAQ: OMH, “Ohmyhome”, “Syarikat”), satu one-stop-shop platform teknologi hartanah yang menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan hartanah dari A hingga Z untuk membeli, menjual, menyewa, dan mengubahsuai rumah, hari ini melaporkan keputusan bagi enam bulan berakhir 30 Jun 2023.

“Tahun ini menandakan pelantar pelancaran untuk perjalanan transformatif yang akan meningkatkan syarikat ke ketinggian yang belum pernah terjadi sebelum ini. Ohmyhome kini berada dalam kedudukan yang baik untuk mengembangkan bahagian pasaran kami, wilayah geografi dan terus berkembang kerana kami mengukuhkan kehadiran pasaran kami dan memberi nilai kepada pelanggan di Singapura dan di luar.” kata Rhonda Wong, CEO dan Pengasas Bersama Ohmyhome.

Ohmyhome Umumkan Perkongsian dengan eMediaLinks, Rakan Kongsi Eksklusif dengan House.sina dan Weibo Amerika Utara

Pada 3 Oktober 2023, Ohmyhome telah mengumumkan perkongsian dengan eMediaLinks, sebuah syarikat pemasaran hartanah global berasaskan Washington yang mempunyai perkongsian eksklusif dengan House.sina di Amerika Utara dan dengan bahagian Amerika Utara Weibo, salah satu rangkaian sosial terbesar dalam komuniti berbahasa Mandarin secara global, dengan 599 juta pengguna aktif bulanan dan 258 juta purata pengguna aktif harian setakat Jun 2023.

Menurut Jabatan Negara AS, terdapat lebih daripada 4,500 syarikat AS yang berdaftar di Singapura dan Amerika Syarikat adalah pelabur asing terbesar di Singapura, dengan pelaburan langsung sekitar $270 bilion. Perjanjian perdagangan bebas (FTA) dwihala dengan Singapura juga menjadikan Singapura rakan dagang terbesar AS di Asia Tenggara, menyokong kira-kira 215,000 pekerjaan Amerika.

Perkongsian ini mewujudkan visi berani untuk meningkatkan bahagian pasaran dalam segmen transaksi lintas sempadan, membolehkan Ohmyhome memasarkan hartanah di Asia Tenggara kepada audiens yang luas melalui house.sina dan Weibo Amerika Utara. Perkongsian ini seterusnya menghubungkan Ohmyhome ke pentas global dan membolehkan pelanggannya meneroka hartanah di AS, dan membolehkan pemilik rumah dan ejen dari AS memasarkan kepada pembeli Singapura yang berpotensi.

Rhonda Wong, CEO Ohmyhome, berkata “Dengan dinamik geopolitik yang sentiasa berubah dan peralihan rantaian bekalan global, kami melihat peningkatan minat daripada pelanggan yang ingin memindahkan perniagaan dan rumah mereka keluar dari negara asal mereka dalam dunia pasca-pandemik. Rakyat Amerika mempunyai kelebihan cukai yang kuat di Singapura apabila datang kepada pembelian hartanah dan baru-baru ini menggantikan Cina sebagai pembeli asing utama pangsapuri persendirian di Singapura. Begitu juga, kami juga memerhatikan minat yang semakin meningkat dari Asia untuk melabur dalam hartanah di AS.”

Perkongsian ini dijangka meningkatkan hasil jualan Ohmyhome dalam segmen kediaman persendirian Singapura. Hasil setiap urus niaga dalam pasaran persendirian jauh lebih besar daripada dalam pasaran HDB, dan oleh itu dijangka menyumbang kepada pertumbuhan hasil dan mempercepatkan laluan syarikat ke arah keuntungan.

Matt Bonds, Pengasas dan CEO eMediaLinks berkongsi “Memandangkan Asia Tenggara terus menjadi titik panas untuk perniagaan dan pelaburan, kami berbangga bermitra dengan Ohmyhome, SuperApp teknologi transaksi hartanah terkemuka di Asia Tenggara, untuk mempercepatkan permintaan hartanah di AS. Pelanggan kami yang berminat dalam hartanah di Asia Tenggara kini boleh dilayani oleh syarikat yang berpengalaman dan dedicated dari permulaan hingga akhir pembelian dan pelaburan hartanah mereka.”

Bersedia untuk Pertumbuhan Masa Depan

Hasil pada 1H 2023 berjumlah S$2.2 juta, berbanding S$3.4 juta pada 1H 2022. Kerugian Bersih berjumlah S$2.5 juta, berbanding S$0.9 juta pada 1H 2022.

Tunai dan Baki Tunai pada 30 Jun 2023 adalah S$6.3 juta, peningkatan ketara daripada S$0.3 juta pada 31 Disember 2022. Aset Semasa meningkat sebanyak 1059% tahun-ke-tahun kepada S$7.0 juta daripada hasil IPO dan Liabiliti Semasa telah berkurangan sebanyak 207% tahun-ke-tahun kepada S$1.1 juta selepas pembayaran balik pinjaman bersih S$2.3 juta.

Keputusan bagi 1H 2023 termasuk kesan daripada keperluan tambahan oleh kerajaan untuk transaksi HDB dan langkah-langkah penyejukan hartanah oleh kerajaan, yang secara efektif memanjangkan tempoh transaksi hartanah daripada 3 bulan kepada 6 bulan. Aktiviti renovasi menurun seiring dengan itu kerana pembeli dan penjual memerlukan tempoh yang lebih lama untuk berurusan hartanah mereka, membawa kepada jumlah transaksi yang lebih rendah dan anggaran penurunan keseluruhan S$1.2 juta dalam hasil. Syarikat percaya bahawa cabaran ini adalah sementara dan optimis akan kebangkitan semula dalam jumlah transaksi.

Syarikat telah melancarkan produk inovatif terbarunya, HomerAI, sebuah ‘ejen digital’ untuk pelanggan pada Q2 2023. Pengguna kini boleh mengakses pakej perkhidmatan Ohmyhome termasuk penilaian langsung-e, angka transaksi lampau, pengiraan hasil tunai dan menjangkakan penambahbaikan berterusan kepada HomerAI. Pada Q4 2023, pemilik rumah berdaftar akan dapat menggunakan kalkulator gadai janji untuk menganggarkan kemampuan harga dan berunding dengan ejen digital untuk merancang jadual pemasaran dan transaksi hartanah mereka mengikut keperluan mereka. Setakat ini, syarikat mempunyai lebih daripada 5,000 pemilik rumah disahkan dengan rumah mereka disambungkan ke platform.

Panduan Kewangan Masa Hadapan

Ohmyhome dianggarkan mencapai pertumbuhan tiga kali ganda dalam hasil pada 2024 dan EBITDA positif pada 2025.

Syarikat terus memberi tumpuan kepada strategi utamanya untuk meningkatkan bahagian pasaran dalam pasaran sedia ada dan memperluaskan geografi kami, memperoleh syarikat yang tawaran mempercepatkan pertumbuhan kami, dan meningkatkan tawaran perkhidmatan dan menjadi Super App hartanah.

“Ohmyhome mempunyai komitmen yang tidak goyah untuk menjadi Super App hartanah dan menyediakan penyelesaian sehenti untuk semua keperluan hartanah pelanggan kami. Kami akan terus berinovasi dan menambah baik produk kami untuk memberi nilai kepada pelanggan kami.” kata Rhonda.